Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Drama
  • Dokumentární
  • Animovaný
  • Akční

Recenze (410)

plakát

Hlava 22 (2019) (seriál) 

Je mi jasné, že všichni čekáte, až se já - jakožto největší žijící odborník na Hlavu 22 - taky konečně vyjádřím. Hahá, máte to mít a teď mi tu neplačte, když jste to tak chtěli. Jako ono moc není o čem, seriál je to koukatelný, s krvebysenedořezal scénami z bojovým misí... A dál už to bude jenom o tom, jak moc je kniha lepší a tohle promarněná šance... V románu jsou všechny postavy naprostí blázni, vedle kterých je Yossarian, snažící se za každou cenu uniknout z armády, jediný příčetný. V seriálu jsou všechny postavy tak jako trochu divní, ale ne dost, takže vedle nich vypadá Yossarian jako blázen, ohrožující ostatní. Absurdita a grotesknost předlohy je osekána, že těch pár zbylých scén pak působí jak pěst na oko. Natelyho děvka bez pointy. Doktor Daneeka bez pointy. Major Major (atd.) není tragicky vykořeněný, ale jen joudovitý Yossarianův kámoš. A Orr? Orr - nejlíp napsaná literární postava - v knize vytáčející Yo-Yo k nepříčetnosti. Marně ho přemlouvající, aby lítal s ním jako pilotem, přitom je neustále sestřelován. A na konci se ukáže, že jen on právě blázen nebyl a ten konec rozdrtil mě i hlavního hrdinu. Co v seriálu? Tam je Orr geek a nejlepší Y. kámoš. Jak to s ním dopadne přejde Yossarian úplně nesmyslně, jakože: "Hm, dobrý a co jako?" Bez pointy.

plakát

Birdman (2014) 

Zkáza broadwayského divadla.

plakát

Brimstone (2016) 

První až mysteriózní kapitola natahuje nervy k nevydržení. A taky k očekávání. Bohužel ten zbytek je jen masochistický příběh o starém úchylovi a jeho oběti, která vždy vybere špatnou cestu.

plakát

Amy (2015) 

Rozklad osobnosti objektivem fotoaparátů paparazzi. Přestože jsem nikdy nebyl fanoušek, tak první třetina, kdy ještě šlo o hudbu, byla fajn.

plakát

CBGB: Kolébka punku (2013) 

Špinavý New York 70. let, feťáci, bezďáci, CBGB, Hilly Kristal, hovna v klubu, chlast, moč a pot. A do toho vycizelované studiové nahrávky! OMF(U)G! To není rock'n'roll, to není punk! To je sterilní, jak hudební dramaturgie Radiožurnálu. Patti zpívá Because the Night, Blondie s Iggym zas I Wanna Be Your Dog, ale slyšíme Stooges... Nulová snaha, aby to neznělo mrtvě... OK, jako první lekce pro teenagera, co si koupí v háemku tričko Ramones, to ovšem fungovat může.

plakát

...a bude hůř (2007) 

Nikolo, Nikolo, jako stínový režisér a amatérský dramaturg ti říkám, žes to měl šmiknout v tom auto-útěku. A né přidávat nějaké pařížské outro. Spadl řetěz, škoda.

plakát

Vánoční příběh (2022) 

Vánoční příběh disponuje jistou přiznanou (?) debilitou a to ho dělá malinko snesitelnější než všechny ty seriózní vánoční filmy s Krajčem.

plakát

Přání Ježíškovi (2021) 

Fascinující, vidět Česko (teda Brno) v paralelní realitě, kde všichni pronášejí věty a konají činy, jako by byli postavami z reklamy na kávu, jogurt nebo životní pojištění.

plakát

Prci, prci, prcičky (1999) 

24 let jsem se tomu vyhýbal, vždyť je to přece pod moji úroveň (jojo, ten český název zpropadený!). S takovým odstupem a už bez předsudků, co mám k tomu říct? Snad jen, že na (vtipnou) teenage komedii, přistupuje překvapivě citlivě (sic!) k náctiletým problémům.

plakát

Kladivo na čarodějnice (1969) 

Pěkná ukázka, jak to dopadá, když se amorální sadista dostane k moci nad lidmi. A že takových v minulosti bylo. A ještě bude.