Reklama

Reklama

Romeo a Julie

  • Velká Británie Romeo and Juliet (více)
Trailer

Obsahy(1)

V italském městě Verona spolu znepřátelené rodiny Monteků a Kapuletů vedou věčný spor. Když Romeo (Leonard Whiting), pohledný mladý Montek, poruší společenské konvence a navštíví bál Kapuletů, zamiluje se do Julie (Olivia Husseyová), krásné Kapuletky. Ti dva spolu po krátkých námluvách uprchnou, čímž ještě prohloubí napětí mezi svými rodinami. Snímek oscarového režiséra Franca Zeffirelliho je považován za jednu z nejslavnějších filmových verzí Shakespeareova klasického milostného příběhu. (Cinemax)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (298)

nascendi 

všechny recenze uživatele

Skvostný film. Je vlastne dobré, že sa objavuje tak zriedka v programoch televízií. Podčiarkuje to jeho výnimočnosť a z každého zhliadnutia urobí menší sviatok. Pri takýchto dokonalých výtvoroch sa snažím nájsť na nich aspoň maličkú chybičku pre pokoj v duši. Aj som našiel, a to dokonca dve. Prvou je dabing (nemám na mysli jeho kvalitu, ale som zvedavý, ako znie originál) a druhou to, že tento film nemám medzi desiatkou najobľúbenejších. Tú idem hneď odstrániť. A na Vianoce v roku 2013 sa mi splnilo aj druhé prianie, keď RTVS uviedla otitulkovanú verziu. Okrem iného ma presvedčila, že dabing je okrem poskytovania obživy inak nepoužiteľným hercom škodlivá záležitosť. ()

kagemush 

všechny recenze uživatele

Ta Zeffirelliho úchylka pro ,,krásné" tváře mě tentokrát ani moc neprudila (že by podle něj jen takhle křehce bezpohlavně ,,nádherní" mladí ,měli nárok na tu trochu debility v hormony ovládaném odobí života?,-no schválně kdo se takhle alespoň nějaký čas taky nechoval,-já jo,přiznávám,-naštěstí jsem přežil).- No a i když (chválihodná) snaha o jakés takés reálie,tak ta mordýřina se tedy moc nedařila-aby při krveprolití Montekové vs. Kapuleti, po sobě hoši víc házeli koši se zeleninou než by se popichovali rapíry....,no budiž. --Za plný dát ale musím,-lepší (věrnější) zpracování jsem zatím neviděl. A ten text.......! ()

Reklama

Aljak 

všechny recenze uživatele

Je mi jasné, že táto Zeffirelliho klasika zostane navždy klasikou a na tú dobu to bol naozaj výborne zvládnutý film, no aj tak mám viacero výhrad, ktoré sa mi v tejto inscenácii vôbec nepozdávali. Mnohým dôležitým scénam bolo venované veľmi málo priestoru, niektoré boli dokonca vynechané, iné boli zas umelo naťahované, a tak celý príbeh strácal tú potrebnú dynamiku plnú zlomov, ktorá je pre Shakespearove tragédie tak príznačná. Navyše aj niektoré charaktery postáv mi prišli trochu roztržité v porovnaní s pôvodným dielom. Čo sa týka obsadenia, tak najmä s ústrednou dvojicou som veľmi spokojný (krásne pôvabná Olivia Hussey a šarmantný Leonard Whiting, ktorý mi svojim zjavom dosť pripomínal Zaca Efrona). A určite treba vyzdvihnúť úžasné kulisy, do ktorých bol príbeh zasadený. Pôvab talianskych miest Tuscania, Pienza, Gubbio a Artena dodali filmu to potrebné čaro. Ale aj tak vo mne oveľa väčšie dojmy vyvolala jedna z tých najnovších verzií - Romeo and Juliet z roku 2013. ()

Stanislaus 

všechny recenze uživatele

Řekne-li se Shakespeare, vybaví se mnohým nejdříve Romeo a Julie, což je opravdu škoda, vezmeme-li v potaz fakt, že je autorem i jiných a dějově silnějších tragédií (viz Hamlet či Macbeth). Zeffirelliho adaptace je nadmíru věrná své předloze, a to v pozitivním i negativním slova smyslu. Oba hlavní herci jsou ve svých rolích výborní, o tom není pochyb, ale kvůli pevné vazbě na předlohu to celé působí až příliš teatrálně a uměle, přičemž samozřejmě tento způsob provedení chápu, ale i tak si myslím, že se to dalo pojmout více realisticky. Nicméně musím pochválit Rotův podmanivý hudební motiv, který se táhl skrze celý film v různých variacích. Pokud by byl film o půl hodiny kratší a působil autentičtěji, tak věřím, že by mě rozhodně oslovil více - takto jde o řemeslně natočenou, ale na můj vkus příliš divácky odtažitou podívanou. ()

O´Neill 

všechny recenze uživatele

Asi nejvěrohodnější filmová adaptace původního Romea a Julie. Já osobně jsem tento film shlédnul jen z toho důvodu, že se mi do čtenářského deníku nechtěla kniha Shakespeara číst, a toto se mi zdálo docela solidní, i podle komentářů. Knihu jsem však nekonec četl, a kdybych měl soudit, tak film byl velice věrohodný. Tento žánr moc nemusím, a tedy víc než dvě nedám. ()

Galerie (68)

Zajímavosti (19)

  • Hlavné postavy vo filme sa rozhodli podať žalobu po vyše 50 rokoch. Tvrdia, že boli zneužití. Olivia Hussey (Júlia) a Leonard Whiting (Romeo) boli v čase natáčania tínedžeri. Podľa portálu Variety im režisér Franco Zaffirelli sľúbil, že vo filme nebudú musieť byť nahí. Sľuboval, že aj keď bude potrebná nahota, ich telá budú zakryté predmetmi telovej farby. Napokon ale slovo nedodržal a tvrdil, že ak sa nevyzlečú, z filmu bude prepadák. Olivia a Leonard Zaffirellimu verili, urobili preto všetko, čo im prikázal. Herecká dvojica tvrdí, že ich Zaffirelli ako mladistvých zneužil, čo im spôsobilo vážnu emocionálnu ujmu. Myslia si, že práve tento film ich obral o ďalšie pracovné príležitosti. Žiadajú odškodné od štúdia Paramount vo výške 500 miliónov dolárov. V roku 2018 Hussey dodala, že Zaffirelli jej na pľaci dával aj nevhodné prezývky. Žalobu podali herci koncom decembra 2022. Stalo sa tak tesne pred koncom dočasného zrušenia premlčacej lehoty týkajúcej sa prípadov sexuálneho zneužívania detí v Kalifornii. (Raccoon.city)

Související novinky

Zemřel režisér Franco Zeffirelli

Zemřel režisér Franco Zeffirelli

15.06.2019

Slavný italský scenárista a režisér Franco Zeffirelli zemřel ve věku 96 let. Zprávu médiím potvrdil jeho syn. Zeffirelli byl známý především adaptacemi Shakespearových her a taky pojetím klasických… (více)

Reklama

Reklama