foto

Michael York

  • nar. 27.3.1942 (75 let)
    Fulmer, Hrabství Buckingham, Anglie, Velká Británie
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Tento charizmatický, 180 cm vysoký herec sa narodil ako Michael Hugh Johnson 27. marca 1942 v anglickom Furmeri. Jeho otec bol armádnym úradníkom a zároveň obchodníkom u firmy Marks & Spencer, matku mal zase hudobníčku. Vzdelanie získal v Hurtspierpoint College v Sussexe a v Bromley Grammar School v Kente. Ako 16-ročný získal angažmán do divadelného súboru National Youth Theatre Company, ktoré malo v repertoári prevažne Shakespearove diela a v nich účinkoval nielen na domácich javiskách, ale aj v iných európskych krajinách ako Francúzsko či Taliansko.

Ďalej pokračoval štúdiom anglickej literatúry na Oxforde a v roku 1964 zahájil profesionálnu hereckú dráhu v škótskom Dundee Repertoary Theatre. To po roku opúšťa a nastupuje do National Theatre. Tu si ho všimol slávny taliansky režisér Franco Zeffirelli a ponúkol mu úlohu v Shakespearovej adaptácii hry SKROTENIE ZLEJ ŽENY. York úlohu s radosťou prijal a debutoval tu postavou šľachtica Lucenzia. V tom istom roku dostal aj úlohu v anglickom seriáli podľa románu Johna Galsworthyho SÁGA RODU FORSYTHOVCOV.

O rok neskôr si ho Zeffirelli povolal znova do adaptácie Shakespeara, do jeho snáď najslávnejšieho diela, ktoré tiež býva označované za jeho najlepšie spracovanie - ROMEO A JÚLIA, kde vytvoril úlohu Tybalta. Snímka získala značný úspech nielen u divákov ale aj u odpornej kritiky, keď získala z radu ocenení dve ceny Oscara a tri Zlaté glóbusy. Aj napriek tomuto všetkému sa mu neposiaľ nedostávalo výraznejšieho uznania. To sa však zmenilo v roku 1972, kedy mu svetovú popularitu zabezpečila postava mladého a naivného britského študenta Briana Robertsa vo filmovej verzii muzikálu KABARET. Film sa stal doslova kultovým a jedným z najlepších vo svojom žánri. Paradoxom je, že aj napriek tomu, že snímka bola ocenená 8 Oscarmi ocenenie za najlepší film jej uniklo (doteraz jediný film v histórii!), keď prehrala v súboji s Krstným otcom. Kabaret bol v roku 2007 Americkým filmovým inštitútom vyhlásený za 63. najlepší film všetkých čias.

70. roky boli pre Yorka jeho najúspešnejším obdobím. V roku 1973 sa pustil do ďaľšieho projektu, ktorý ho preslávil asi najviac. Bola to veľkovýpravná adaptácia Dumasovho románu TRAJA MUŠKETIERI, kde si vo hviezdom obsadení zahral najslávnejšieho, štvrtého mušketiera d´Artagnana a aj vďaka jeho výkonu býva tento film označovaný za doteraz najlepšie spracovanie slávneho románu. O rok neskôr si zahral v slávnom detektívnom príbehu VRAŽDA V ORIENT EXPRESE a začalo sa mu dostávať aj príležitostí zahrať si v amerických filmoch. Jednalo sa však o snímky, ktoré boli prijaté skôr zmiešane ako sci-fi LOGANOV ÚTEK (1976) a dnes už pomerne známy horor OSTROV DOKTORA MOREAUA (1977) s Burtom Lancasterom v hlavnej úlohe.

Jeho láska k talianskemu filmu sa zúročila aj v jeho tretej spolupráci s režisérom Zeffirellim v biblickej minisérii JEŽIŠ NAZARETSKÝ (1977), kde sa mu výborne podarilo stvárniť postavu Jána Krstiteľa. Postupne sa začal čoraz viac objavovať v televíznych filmoch či seriáloch s ktorých je možné vybrať hlavne TAJOMSTVO SAHARY (1988) a menej vydarené pokračovanie Dumasovho románu s názvom NÁVRAT TROCH MUŠKETIEROV (1989). Svoju postavu d´Artagnana zopakoval potom ešte znova v televíznom filme D´ARTAGNANOVA DCÉRA, ktorá však nemala tiež výraznejšie ohlasy. V roku 2002 dostal ocenenie na MFF Karlove Vary a dostalo sa mu tiež pocty účinkovania v Simpsonovcoch. I keď sa mu v posledných rokoch dostáva skôr nevýrazných úloh, on sa však odmieta nostalgicky pozerať na minulé úspechy a do budúcnosti hľadí s pevnými cieľmi.

Stanislav "curunir" Bystrian

Herecká filmografie

Filmy

2014 Šípková Růženka
Trophy Heads
2011 Mlýn a kříž
2010 Pravosudije volkov
Tom a Jerry: Sherlock Holmes
2009 Transformers: Pomsta poražených
2007 Flatland: The Movie
2005 Destrukce systému (TV film)
Ikona (TV film)
2004 D'Artagnanova dcera (TV film)
Ruské peklo
2002 Austin Powers - Goldmember
2001 Megiddo: The Omega Code 2
Země dinosaurů 7: Kámen chladného ohně
2000 Borstal Boy
Pokušitel
1999 Austin Powers: Špion, který mě vojel
Haunting of Hell House, The
Château des singes, Le
Kód Omega
Puss in Boots
1998 Dokonalí andílkové (TV film)
Glory, Glory (TV film)
Klub 54
Lovers and Liars
Merchants of Venus
Rytířem na hradě Camelot (TV film)
Treat, The
Utopenec na útěku
1997 Austin Powers: Špionátor
Dark Planet
Ira Gershwin at 100: A Celebration at Carnegie Hall (TV film)
Pravé ženy (TV film)
Rozparovač (TV film)
Sbohem Ameriko
Un coup de baguette magique (TV film)
Vánoční koleda
1996 Prsten (TV film)
Young Connecticut Yankee in King Arthur's Court, A
Září (TV film)
1995 Gospa
Not of This Earth
Ombra abitata, L' (TV film)
1994 Magic Flute, The (TV film)
Riskantní poslání (TV film)
TekWar: TekLab (TV film)
1993 David Copperfield (TV film)
Diskrétnost zaručena
Magic Paintbrush, The (TV film)
Širé Sargasové moře
1992 Tékozló apa
1991 Eline Vere
Rošáda (TV film)
Souboj srdcí (TV film)
Wanderer, The
1990 Navštivte ráj
Noc lišky (TV film)
1989 Dáma a lupič (TV film)
Návrat tří mušketýrů
Vyděrač (TV film)
1988 Míle za čtyři (TV film)
Vražedná modř
Z rovnováhy
1987 Žolík
1986 Are You My Mother? (TV film)
Daleká země (TV film)
Dark Mansions (TV film)
Meč Gideonův (TV film)
1985 Úsvit
1984 Pán z Ballantrae (TV film)
Success Is the Best Revenge
1983 Au nom de tous les miens
Fantom opery (TV film)
Weather in the Streets, The (TV film)
1981 Bílí lvi
Vendredi ou la vie sauvage (TV film)
1980 Konečný úkol
1979 Záhadné písčiny
1978 Fedora
Much Ado About Nothing (TV film)
1977 Dvojčata
Ježíš Nazaretský (TV film)
Ostrov doktora Moreaua
1976 Loganův útěk
Sedm dní v Japonsku
1975 Nevhodné chování
1974 Nadějné vyhlídky (TV film)
Tři mušketýři 2
Vražda v Orient expresu
1973 England Made Me
Lost Horizon
Tři mušketýři
1972 Kabaret
1971 Vzali nohy na ramena
Vzducholoď
1970 Pro každého něco
1969 Alfréd Veliký
Justine
The Guru
1968 Romeo a Julie
Strange Affair, The
1967 Liefdesbekentenissen
Nehoda
Red and Blue
Smashing Time
Zkrocení zlé ženy

TV seriály

2017 Simpsonovi (TV seriál)
Dogtown (S28E22)
Moho House (S28E21)
Vepř a Burns (S28E11)
2016 Simpsonovi (TV seriál)
Veterinářka Lisa (S27E15)
2010 Jak jsem poznal vaši matku (TV seriál)
Roboti proti wrestlerům (S05E22)
2008 Čtyři roční období (TV seriál)
Star Wars: Klonové války (TV seriál)
2006 Simpsonovi (TV seriál)
Čí je vlastně Homer? (S17E10)
2004 Gilmorova děvčata (TV seriál)
Luke vidí její tvář (S04E20)
Další rána (S04E19)
Profesor a chůva (S04E10)
2003 Gilmorova děvčata (TV seriál)
Velký zápas (S04E09)
2002 Liberty's Kids: Est. 1776 (TV seriál)
Orson Welles Tales from the Black Museum (TV seriál)
2001 Emberi kaland, Az (TV seriál)
1996 Nouvelle tribu, La (TV seriál)
1993 Strážce moře (TV seriál)
1989 Dokud se nesejdeme (TV seriál)
1988 Tajemství Sahary (TV seriál)
1985 Au nom de tous les miens (TV seriál)
Space (TV seriál)
1984 Pohádky bratří Grimmů a příběhy z pohádkových knih (TV seriál)
1979 Knots Landing (TV seriál)
Muž zvaný Kuráž (TV seriál)
1967 Sága rodu Forsytů (TV seriál)

Dokumentární

2014 Swan Song: The Story of Billy Wilder's Fedora
2008 Mary Pickford: The Muse of the Movies
Świadectwo
2007 Chris a Don, příběh lásky
2006 50 Films to See Before You Die (TV film)
2005 The Hobart Shakespeareans (TV film)
2004 Making 'Murder on the Orient Express'
2003 100 Greatest Musicals, The (TV film)
2002 Founding Brothers (TV film)
Screen Tests of the Stars (TV film)
2001 In Search of Peace
2000 Founding Fathers (TV seriál)
1999 Intimate Portrait: Cheryl Ladd (TV film)
1997 Long Way Home, The
1996 Great War and the Shaping of the 20th Century, The (TV seriál)
1993 Zahrady světa s Audrey Hepburnovou (TV seriál)
1978 Formule 1
1976 Logan's Run: A Look Into the 23rd Century

TV pořady

2001 Comedy Central Canned Ham: Austin Powers in Goldmember (TV pořad)
1998 Na plovárně (TV pořad)
1996 Comedy Central Canned Ham (TV pořad)
1993 American Film Institute Salute to Elizabeth Taylor, The (TV pořad)
1989 The Pat Sajak Show (TV pořad)

Hudební videoklipy

2009 Madonna: Celebration (hudební videoklip)
1999 Madonna: The Video Collection 93:99 (hudební videoklip)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace