Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Lyrické vyprávění o citově se probouzejícím dvanáctiletém děvčátku, které se jako jediný člověk dokáže spřátelit s nezkrotným černým koněm... Příběh je zasazen do krásné jihočeské přírody a byl realizován ve spolupráci se Státním plemenářským ústavem v Písku. Vedle několika domácích cen získal několik mezinárodních uznání, zejména na festivalech věnovaných filmům pro děti a mládež (Benátky, Cannes, Mar del Plata). (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (47)

troufalka 

všechny recenze uživatele

Trápením začíná Kachyňova spolupráce s Janem Procházkou a také niternější pohledy do lidských duší. Trápení je příběh děvčátka,které se odlišuje od svého okolí, děti se jí spíše straní. V ohradě nachází tvora, stejně osamělého jako je ona. Překoná strach a proleze ohradou .... Uzavřený prostor jakoby značil vězení, ve kterém se kůň nachází, sympatizující dívenka je pro něj cestou na svobodu. Vzájemné souznení mezi režisérem a scénáristou spolu s výbornou kamerou se podepsaly na výsledné kvalitě filmu. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Na pozadí budovatelského filmu natáčí Karel Kachyňa lyrický příběh o pubertě, o konci dětství, o době hledání, nejistoty, transformaci citu. Klukatá hrdinka Lenka, které už nestačí hrát si ,,na pokoje", naváže silné citové pouto s vraníkem Primem (ve vztahu k němuž si kompenzuje budoucí mateřský pud). Čistý příběh je jedním z mnoha pro Kachyňu tak typických poetických snímků točených z perspektivy dětských očí a je až s podivem, jak ryze dívčí je tenhle film dvou výrazných mužských tvůrců, totiž pana Kachyni a pana Procházky (a to i při vědomí faktu, že jde v podstatě o ohlas francouzského filmu Crin-Blanc, tedy Bílá hříva, který je nakonec přímo citován i v Trápení, když sekvence z něj sleduje Lenka s rodiči na domácím černobílém televizoru). Jasná je jedna věc, totiž že únik do dětství umožnil tvůrcům obejít schematismus dobových budovatelských filmů z kolektivizované české vesnice... ()

Reklama

Autogram 

všechny recenze uživatele

Dospievajúce dievča v hlavnej úlohe, to nie je pre Kachyňu nič nezvyčajné. Dokonca je postavou, ktorá nezíde zo scény, za čo majú obaja moje uznanie. Malá zaklinačka koní, ktorá má rada chlapčenskú spoločnosť a hry, objavila svoju prvú lásku inde a prežíva ju veľmi intenzívne. V snoch aj v skutočnosti, až ju tá láska ide utrápiť. Poetický film s minimom deja, ktorý ma dokázal zaujať, ale nie výnimočne nadchnúť. –––– Jsi zlý. Proto tě nemají rádi. Kdybys byl hodný, nebili by tě. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

V tomto poetickom filme s množstvom krásnych scenérií i nežných citových pohladení ukázal Karel Kachyňa, akým je majstrom pri prehľadávaní zákutí duše dospievajúceho dievčaťa. Prekvapilo ma, že onou herečkou je Jorga Kotrbová, ktorú si pamätám až z Boháčka. Napriek všetkým kladom nemôžem dať viac ako tri hviezdičky, aby som zachoval proporcie, i keď som bol s filmom veľmi spokojný. ()

laik_60 

všechny recenze uživatele

kluci ! kam jdete ... na dálnici koukat na naklaďáky Ach jo tak táto Kachyňova prvotina vyvolala vo mne nostalgicke spomienky na roky v ktorých sa točil tento film, a ked sme v dedine postávali (alebo blbli) pri hlavnej ceste a rátali sme počet nákladných aut prechádzajúcich okolo nás. V sobotu to bývalo tak 6 -7 aj to isli s drevom z lesa na vlakovú stanicu. Film nádherne vystihuje obdobie v ktorom sa dej odohráva so špecifickým zameraním na dušu a city mladéej Lenky. ()

Galerie (12)

Zajímavosti (15)

  • Československo tehdy film prodalo do 34 zemí. (Silencia90)
  • Jorga Kotrbová hraje ve filmu osamocenou dívku, jejímž nejvěrnějším přítelem se stane divoký kůň. Herečce byla role ušitá přímo na tělo – sama totiž koně už tehdy milovala, navíc byla podle slov kolegů vždy plachá a uzavřená. [Zdroj: lifee.cz] (Duoscop)

Reklama

Reklama