Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Co se stane, když se setká geniální komik Eddie Murphy s Danem Aykroydem a Jamie Lee Curtisovou? Vznikne nadčasová komediální klasika okořeněná ztřeštěným satirickým humorem. Murphy exceluje v roli pouličního podvodníčka, který dostane šanci vyměnit si své místo s úspěšným obchodníkem s komoditami (Aykroyd). Náhlý zvrat štěstěny je však jen krutým vtípkem dvou znuděných a nechutně bohatých bratrů (Don Ameche a Ralph Bellamy), kteří spolu uzavřeli jalovou sázku. A když pravda vypluje napovrch... následky budou vskutku k popukání. (Cinemax)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (330)

lennyd 

všechny recenze uživatele

Pánové Mortimer a Randolf Dukovi si vymyslí skvělý experiment. Vezmou bohatého mladíka, ředitele makléřské společnosti (Dan Aykroyd) a černošského zlodějíčka, žebráka a chlápka z ulice (Eddie Murphy) a mezi sebou je vymění. Chtějí zjistit, zda původ je pro budoucnost člověka rozhodující - zda se chlápek z ulice dokáže stát ředitelem společnosti a zda se mladík z dobré rodiny může stát zločincem, i když o všechno přijde. Experiment se vyvíjí na výsost dobře, než se ti dva dají dohromady, a rozhodnou se bratrům Dukovým pomstít ... Jedna z legendárních komedií, které se na začátku devadesátých let minulého století točily. Eddie Murphy patřil k nejvyhledávanějším komikům, a ve svých filmech se nepouštěl do trapných scének, ale svůj humor divákovi předkládal ve snesitelné formě. Dan Aykroyd pro mě nikdy moc komediálním vzorem nebyl, ale tady mu role rozmazleného mladíka perfektně sedla. Když se k nim do trojky přidala mladičká prostitutka, Jamie Lee Curtis byla tato společnost dokonalá. Kdykoliv tento film běží v televizi, nenechám si ujít příležitost se na něj podívat - scéna, kdy bratři Dukové stojí uprostřed ztichlé makléřské síně a žádají znovuotevření trhu je naprosto dokonalá. Super! ()

lareinna 

všechny recenze uživatele

Film, ktorý vznikol v roku keď som sa narodila. Trochu starší, ale predsa dobrý film. Výborná zápletka, výborný scenár, skvelí herci a zábava úplne diváka tak vtiahnu do deja, že absolútne nezáleží na kvalite snímku (myslím to tak, že v HD kvalite to človek určite nenájde :-) Veľmi dobre som sa bavila... ()

Reklama

tron 

všechny recenze uživatele

„Volá sa to litera krvi... to preto, že keď to niekomu urobíš, stratí liter krvi.“ Vyrastal som na amerických filmoch 80. rokov 20. storočia, ale nie som žiadny extra fanúšik Eddieho Murphyho, Dana Aykroyda, Jamie Lee Curtisovej či Johna Landisa. Rešpektujem ich však ako výrazné komediálne (v prípade Curtisovej i hororovej) osobnosti toho desaťročia. Snímka trvá takmer dve hodiny, ale nestíha nudiť. Naopak, šikovný scenár nestíha nudiť: len čo sa nabažíme Louisovho života na vysokej nohe, rýchlo prejdeme k Billymu Rayovi a jeho životu na ulici. Len čo to začne nudiť, strany sa drasticky vymenia a zrazu ani nevieme ako a sedíme vo vlaku s jednou skutočnou a jednou maskovanou (James Belushi!) gorilou, Curtisová je prezlečená za Rakúšanku (v skutočnosti je ale samozrejme Švédka) a zábavný komorník Denholm Elliott pije tvrdú írsku whisky. Prepracovaný scenár, plný zvratov, ponúka tiež prekvapivo prepracované postavy (netvrdím, že je to sociálna dráma, ale tým postavám sa dá veriť), výrazne tomu pomáhajú i originálne podporné figúrky, Santa Claus s rezňami v špinavých vreckách, dobre sa dopĺňajúce duo Aykroyd/Murphy („Zrejme je to nejaký primitívny spôsob zdiskreditovať ma...“) a kultové prsia Jamie Lee. ()

svik 

všechny recenze uživatele

Snobské prostředí, které se střetávalo s prostředím ulice byl dobrý nápad. Námět filmu se velice podobal Higinsově a Pickeringově sázce v muzikálu My Fair Lady (1964). Eddie Murphy se nám ukázal v druhé polovině filmu takřka jako normální chlap, ještě jsem neviděl film ve kterém by nehrál komedianta nebo zarmouceného chlápka až v tomto filmu, a docela se to k němu hodilo. Aykroyda sem vlastně také pořádně neviděl jen v Krotitelých duchů, a tak se mi nemůžete divit, že dávám 4*, když sem na to nebyl připravenej, a tak sem překvapenej. ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

Začátek vtipný a skvělý rozehraný, vše v něm skvělé fungovalo i přes to, že je to jen další variace na Pygmalion (a zároveň je to ukázka toho, že je ten námět stále vděčný a nevyčerpatelný), ale pak to jaksi rozbředlo v příběhu i humoru a zpátky se to vrátí až ke konci, jenže tomu zase ubližuje fakt, že spousta vtipů a situací se nedotáhne do konce. Jako on to pořád je mírný nadprůměr a zase bylo fajn vidět Eddieho Murphyho v době, kdy opravdu bavil a nelezl do každé chujoviny, ale nejlepší Landisův film? To ani náhodou. Hlavně ta nedotaženost a urychlenost tam bije do očí, jelikož tu nikdo nedojde k žádnému prozření a nebýt neuvěřitelných náhod, žádný happy end by nebyl. Sice je to komedie, takže od toho samozřejmě nechci propracovaný scénář jak u psychogického dramatu, ale u Landise vím, že natočil nejednu chytrou komedii a tahle chytrá rozhodně není. Má na to náběh, ale ten zůstane nenaplněn. A čtvrtou hvězdu nedám ani kvůli sympatickému Murphymu, tak ani kvůli krásné Jamie Lee Curtis. Silné 3* ()

Galerie (58)

Zajímavosti (21)

  • Randolph Duke má na své straně pracovny obraz Ronalda Reagana, zatímco Mortimer obraz Richarda Nixona. (Kulmon)
  • Scénář byl původně zpracován pro "černobílou" dvojici herců Gena Wildera a Richarda Pryora. Bohužel Richard Pryor měl nehodu a doporučil Eddieho Murphyho, o kterém režisér John Landis nikdy neslyšel. (infected)
  • Don Ameche je silně věřící a víra mu nedovoluje mluvit sprostě. Měl velký problém se scénou na konci filmu, kdy má zařvat "Fuck him!", proto se scéna musela natočit na jeden záběr. Ten byl ochotný postoupit. (don corleone)

Reklama

Reklama