foto

Ralph Bellamy

  • nar. 17.6.1904
    Chicago, Illinois, USA
  • zem. 29.11.1991 (87 let)
    Santa Monica, California, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Americký herec Ralph Bellamy, představitel převážně výrazných vedlejších rolí, který se pohyboval na filmovém plátně více jak šedesát let a hrál ve více jak sto filmech. Narodil se 17. června 1904 v Chicagu (Illinois) jako prvorozený syn rodičům Lille a Charlesovi Bellamy. Později přibyli ještě dva sourozenci. Na střední škole New Trier High School se již zajímal o herectví a stal se členem dramatického kroužku, jehož se stal později předsedou. Nicméně studia nedokončil, protože byl vyloučen za kouření v prostorách školy. Takže již v 17 letech vstoupil do kočovné divadelní společnosti, kde po dalších pět let sbíral herecké zkušenosti, které zúročil na Broadwayi, kde debutoval v roce 1929 ve hře "Town Boy".

Filmový debut si odbyl v roce 1931 v kriminálním dramatu George W. Hilla THE SECRET SIX. První výrazný úspěch přišel v roce 1937, když za snímek Lea McCareyho THE AWFUL TRUTH obdržel nominaci na Oscara. V roce 1958 se představil ve své největší broadwayské roli ve hře "Sunrise at Campobello", kde ztělesnil postavu Franklina Delanoa Roosevelta . Za toto broadwayské představení získal cenu Tonny. V roce 1960 si tuto roli zopakoval na filmovém plátně ve stejnojmenném snímku Vincenta J. Donehuea SUNRISE AT CAMPOBELLO. Další výraznou roli si zahrál v roce 1968 ve snímku Romana Polanskiho ROSEMARY MÁ DĚŤÁTKO, kde hrál postavu Dr. Abrahama Sapirsteina. Na sklonku své filmové kariéry se objevil v několika povedených filmech: například postavu Randolpha Duka v komediích s Eddie Murphym ZÁMĚNA (1983) a CESTA DO AMERIKY (1988). Jeho posledním filmovým představením byl snímek PRETTY WOMAN, kde hrál postavu Jamese Morse.

Během své herecké kariéry se také výrazně věnoval práci pro TV, kde debutoval v roce 1948 v televizním seriálu "THE PHILCO TELEVISION PLAYHOUSE". O rok později v roce 1949 se stal hvězdou prvního krimi seriálu "MAN AGAINST CRIME" . V dalších letech následovalo několik seriálů, jako například : "TO TELL THE TRUTH" (1956), "THE ELEVENTH HOUR" (1962), "THE SURVIVORS" (1969), "THE MOST DEADLY GAME" (1970). Na sklonku kariéry se objevil ještě v seriálu "WAR AND REMEMBRANCE" (1988). Za svou dlouhodobou televizní tvorbu se mimo seriály objevil také v bezpočtu TV filmů a byl několikrát nominován na cenu Emmy.

Ralph Bellamy byl čtyřikrát ženatý. Poprvé se oženil v roce 1927 za Alici Delbridge , ale po třech letech v roce 1930 manželství končí rozvodem. Jeho druhou ženou byla od roku 1931 Catherine Willard se kterou měl dceru Lynn a adoptivního syna Willarda. Manželství trvalo do roku 1945. Ještě téhož roku se oženil potřetí s herečkou Ethel Smith. Toto krátké manželství skončilo v roce 1947. Jeho poslední ženou byla od roku 1949 Alice Murphy se kterou žil až do své smrti. Ralph Bellamy zemřel 29. listopadu 1991 v Santa Monica ( Kalifornie) ve věku 87 let. Za svůj přínos filmovému průmyslu má svou hvězdu na Chodníku slávy (Hollywood Walk Of Fame).

Petr "contrastic" Kubíček

Herecká filmografie

Filmy

1990 Pretty Woman
1989 Christine Cromwell: Things That Go Bump in the Night (TV film)
1988 Být dobrou matkou
Cesta do Ameriky
1987 Amazonky na Měsíci
Bordeláři
Matlock: The Power Brokers (TV film)
1985 Čtvrtý z mudrců (TV film)
1984 Love Leads the Way (TV film)
1983 Záměna
1980 Condominium (TV film)
Memory of Eva Ryker, The (TV film)
Power (TV film)
1979 Miliardová hrozba (TV film)
1978 Clone Master, The (TV film)
The Millionaire (TV film)
1977 Ach, Bože
Charlie Cobb: Nice Night for a Hanging (TV film)
1976 Boy in the Plastic Bubble, The (TV film)
McNaughton's Daughter (TV film)
Nightmare in Badham County (TV film)
Return to Earth (TV film)
1975 Adventures of the Queen (TV film)
Log of the Black Pearl, The (TV film)
Murder on Flight 502 (TV film)
Search for the Gods (TV film)
1974 Missiles of October, The (TV film)
1972 Cancel My Reservation
Něco zlého (TV film)
1971 Doctors' Wives
1969 Immortal, The (TV film)
1968 Rosemary má děťátko
1967 Wings of Fire (TV film)
1966 Profesionálové
The Wolfman - a.z.
1961 Westinghouse Presents: The Dispossessed (TV film)
1960 Sunrise at Campobello
1955 The Court-Martial of Billy Mitchell
The Devil's Disciple (TV film)
1945 Delightfully Dangerous
Lady on a Train
1944 Guest in the House
1943 Stage Door Canteen
1942 Frankensteinův duch
Lady in a Jam
Men of Texas
The Great Impersonation
1941 Affectionately Yours
Ellery Queen and the Murder Ring
Ellery Queen and the Perfect Crime
Ellery Queen's Penthouse Mystery
Footsteps in the Dark
Hloubkový bombardér
Vlkodlak
1940 Brother Orchid
Dance, Girl, Dance
Ellery Queen, Master Detective
Flight Angels
Jeho dívka Pátek
Meet the Wildcat
Public Deb No. 1
Queen of the Mob
1939 Blind Alley
Coast Guard
Let Us Live
1938 Boy Meets Girl
Fools for Scandal
Girls' School
Smashing the Spy Ring
The Crime of Doctor Hallet
Trade Winds
Vzdušné zámky
1937 It Can't Last Forever
Let's Get Married
Nahá pravda
1936 Counterfeit Lady
Dangerous Intrigue
Roaming Lady
Straight from the Shoulder
The Final Hour
The Man Who Lived Twice
Wild Brian Kent
1935 Air Hawks
Eight Bells
Gigolette
Hands Across the Table
Helldorado
Navy Wife
Rendezvous at Midnight
Svatební noc
The Healer
1934 Girl in Danger
Once to Every Woman
One Is Guilty
Spitfire
The Crime of Helen Stanley
This Man Is Mine
Woman in the Dark
1933 Ace of Aces
Before Midnight
Below the Sea
Blind Adventure
Destination Unknown
Ever in My Heart
Flying Devils
Headline Shooter
Parole Girl
Picture Snatcher
Second Hand Wife
The Narrow Corner
1932 Air Mail
Almost Married
Disorderly Conduct
Forbidden
Rebecca of Sunnybrook Farm
The Woman in Room 13
Wild Girl
Young America
1931 Surrender
The Magnificent Lie
The Secret Six
West of Broadway

TV seriály

1989 Christine Cromwell (TV seriál)
1988 War and Remembrance (TV seriál)
1985 Space (TV seriál)
1983 Vichry války (TV seriál)
1978 Wheels (TV seriál)
1977 Hunter (TV seriál)
Testimony of Two Men (TV seriál)
1976 Arthur Hailey's the Moneychangers (TV seriál)
Once an Eagle (TV seriál)
1970 Most Deadly Game, The (TV seriál)
1969 The Survivors (TV seriál)
1962 The Eleventh Hour (TV seriál)
1958 Frontier Justice (TV seriál)
1955 Star Stage (TV seriál)
1949 Man Against Crime (TV seriál)

Dokumentární

2007 Cinemassacre's Monster Madness (TV seriál) - a.z.
1996 100 Years of Horror: The Aristocrats of Evil
100 Years of Horror: The Double Demons
100 Years of Horror: The Frankenstein Family
1988 Cary Grant: A Celebration of a Leading Man (TV film)
1985 Lugosi: The Forgotten King (TV film)
1965 Hollywood My Home Town - a.z.
1961 10 del Texas, I - a.z.
1938 Breakdowns of 1938
1936 Screen Snapshots Series 15, No. 7

TV pořady

1986 The 38th Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
1983 The 35th Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
1956 To Tell the Truth (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace