foto

Dan Aykroyd

  • nar. 1.7.1952 (67 let)
    Ottawa, Ontario, Kanada

Biografie

Ikona 80. rokov. Kanadský komik-herec-scenárista-producent. Daniel Edward Aykroyd študoval kriminológiu (ale nedokončil). Dodnes je veľkým fanúšikom paranormálnych javov. Miluje jazz, hru na saxofóne. Začínal v sitcome COMING UP ROSIE, následne prešiel do TV show SATURDAY NIGHT LIVE, liahne komediálnych talentov, kde na populárnych skečoch polupracoval hlavne s Johnom Belushim (s ktorým sa poznal už od čias divadla v Kanade). Keby ten 1982 nezomrel (jeho brat James točí dodnes), pravdepodobne by tvorili výraznú dvojku v 80. rokoch aj na vlne nenáročných, komerčne úspešných rodinných komédií. Aykroyd písal scenár Krotiteľov duchov s tým, že režírovať bude práve Belushi.

Hral už v prepadáku Stevena Spielberga 1941. Slávu našiel rok nato zárobkovo činnou a dnes už legendárnou komédiou režiséra, scenáristu a producenta Johna Landisa BLUES BROTHERS s Belushim. S Eddiem Murphym a obnaženou Jamie Lee Curtisivou hral v Landisovej VÝMENE, kde sa stal obeťou stávky a z boháča nikým. Po mihnutí sa v Spielbergovom INDIANA JONES A DOBYVATELIA STRATENEJ ARCHY dosiahol popularitu ako Ray Stantz v hororovej komédii KROTITELIA DUCHOV, v ktorých si zahrali aj ďalší obľúbenci 80. rokov - Bill Murray, Harold Ramis, Sigourney Weaverová, Rick Moranis. Réžie sa chopil Ivan Reitman, rodák zo slovenského Komárna. Aykroyd priznává, že scenár písal nezodpovedne, bez ohľadu na to, do akých výšin by sa rozpočet vyšplhal a mal aj problémy so zápletkou (najviac ho bavilo vymýšľať jednotlivé príšerky) a tak štúdio najalo Ramisa, aby mu pomohol.

Po ďalšej spolupráci s Landisom (napr. ŠPIÓNY AKO MY s Chevy Chaseom) sa stretol s Kim Basingerovou v KRÁSNEJ MIMOZEMŠŤANKE, ktorej neúspech takmer zruinoval spoločnosť Weintraub Entertainment. Aj keď ani KROTITELIA DUCHOV 2 nedosiahli očakávaný úspech, prepadák to nebol. Bodkou za 80. rokmi bola smutná Beresfordova komédia ŠOFÉR SLEČNY DAISY, kde sa ako starnúci podnikateľ nezaostal za svojou filmovou mamkou Jessicou Tandyovou a jej šoférom Morganom Freemanom a takmer za to dostal Oscara.

Ako pre väčšinu úspešných z 80. rokov, aj pre neho znamenali 90. roky odliv diváckych sympatií, ktorí sa upriamili na nové, čerstvé, agresívnejšie typy zo SNL (napr. Jim Carrey, Adam Sandler). Hneď na začiatku 90. rokov režijne debutoval (a hral dvojúlohu podľa vlastného scenára) komédiu LEN SAMÉ PROBLÉMY. Z tohto obdobia je jeho najúspešnejšou rolou ovdovený otec zamilovaného dievčatka v smutnej detskej romanci MOJA PRVÁ LÁSKA, kde sa zase stretol s Curtisovou (a ešte si to zopakovali – už bez Macaulay Culkina – aj v dvojke). Tvoril paranoickejšiu súčasť tímu (Robert Redford, Sydney Poitier, David Strathairn, River Phoenix) v SLIEDIČOCH Phila Aldena Robinsona. Hral ŠIŠATÉ HLAVY V NEW YORKU, mal cameo v CASPER. Neúspešný bol pokus o comeback v podobe BLUES BROTHERS 2000 (r. – John Landis), kde rolu po Belushim prebral John Goodman. Nezáujmom trpel jeho sitcom SOUL MAN. X-filesovský FAKTOR PSI (kde bol moderátorom) sa na obrazovke ohrial 4 roky.

Ani vstup do 21. storočia nevyzerá pre zostarnutého Aykroyda ružovo. Zahral si v bruckheimerčine PEARL HARBOR, allenovke PREKLIATIE ŽLTOZELENÉHO ŠKORPIÓNA, hororovom remakeu producenta-maskéra Stana Winstona EARTH VS. SPIDER, Reitmanovej trikovej variácii na Krotiteľov duchov EVOLÚCIA ako arizonský guvernér, otca Britney Spearsovej v CROSSROADS. Dan Aykroyd je najväčším smoliarom z krotiteľskej trojky. Kým Ramis točí úspešné komedie ( Analyzuj, Zmluva s diablom ) a Bill Murray našiel Wesa Andersona a Sophiu Coppolaovú, Danovi zrejme už neostáva iné, len spomínať. Aspoň mu šťastie praje v súkromnom živote; už od prvej polovice 80. rokov je ženatý s Donnou Dixonovou.

Ivan "tron" Kučera

Herecká filmografie

Filmy

2021 Krotitelé duchů: Odkaz
2019 Zombieland: Rána jistoty
2016 Krotitelé duchů
2015 Pixely
2014 Get On Up - Příběh Jamese Browna
Tammy
2013 Legenda Země Oz: Dorotka se vrací
Liberace! (TV film)
2012 Ultimate Sacrifice, The
Volte mě!
2010 Méďa Béďa
Presidential Reunion
2008 Válka a. s.
2007 Když si Chuck bral Larryho
2004 50x a stále poprvé
Lékařská akademie
Vánoce naruby
2003 Rozverná mládež
Saturday Night Live - Halloween
Zkratky ke štěstí
2002 Crossroads
Žít naplno
2001 Evoluce
Na nose
Pavoučí nestvůra (TV film)
Pearl Harbor
Prokletí žlutozeleného škorpióna
2000 Křupan
Stardom
The House of Mirth
1999 Honba za diamanty
1998 Blues Brothers 2000
Mravenec Z
Susanin plán
1997 Jasný terč
Projekt Arrow (TV film)
1996 Blázniví fandové
Líbánky bez ženicha
Mí drazí Američané
Odejít jako vrah
Seržant Bilko
1995 Casper
Kanadská slanina
Nesahejte na duhu
Random Factor, The
Tommy Boy
1994 Moje druhá láska
Všude dobře, doma nejlíp
Útěk do ráje
1993 Šišouni v New Yorku
1992 Chaplin
Odvážné příběhy (TV film)
Slídilové
To je můj život
1991 Moje první láska
Nic než trable
1990 Parťák
Ďáblové na kolech
1989 Krotitelé duchů II
Řidič slečny Daisy
1988 Bláznivý výlet
Báječná dovolená
Caddyshack II
Krásná mimozemšťanka
Manželské etudy
1987 Zátah
1985 Best of John Belushi, The
Do noci
Špióni jako my
1984 Indiana Jones a Chrám zkázy
Krotitelé duchů
Nothing Lasts Forever
1983 Coneheads, The (TV film)
Doktor Detroit
Záměna
Zóna soumraku
1981 Sousedé
Steve Martin's Best Show Ever (TV film)
1980 Bratři Bluesovi
1979 1941
Mr. Mike's Mondo Video
1978 The Rutles (TV film)
1977 Love at First Sight
Things We Did Last Summer (TV film)
1974 The Gift of Winter (TV film)

TV seriály

2019 The Conners (TV seriál)
The Preemie Monologues (S02E03)
Zpátky do práce (TV seriál)
Dámská jízda (S03E08)
2018 Zpátky do práce (TV seriál)
Při činu (S02E08)
Dobrá máma (S02E02)
2017 Zpátky do práce (TV seriál)
Povstání fénixe (S01E07)
2011 Obhájci (TV seriál)
Nevada v. Hunter (E15)
Nevada v. Doug the Mule (E14)
2009 Griffinovi (TV seriál)
Spies Reminiscent of Us (S08E03)
2006 Living with Fran (TV seriál)
Going Crazy with Fran (S02E06)
2001 Svět podle Jima (TV seriál)
2000 Faktor Psí: Kronika paranormálních jevů (TV seriál)
Stone Dreams (S04E22)
Force Majeure (S04E21)
Elevator (S04E20)
další epizody (12)
1999 Faktor Psí: Kronika paranormálních jevů (TV seriál)
Nocturnal Cabal (S04E10)
Inertia (S04E09)
Temple of Light (S04E08)
další epizody (22)
1998 Faktor Psí: Kronika paranormálních jevů (TV seriál)
Šango (S03E10)
Hrůza Halloweenu (S03E09)
Návrat (S03E08)
další epizody (22)
1997 Soul Man (TV seriál)
Faktor Psí: Kronika paranormálních jevů (TV seriál)
Ztracený (S02E10)
Muž války (S02E09)
Šedivý človíček (S02E08)
další epizody (22)
Kutil Tim (TV seriál)
Ztrácím svoji víru (S07E08)
1996 Faktor Psí: Kronika paranormálních jevů (TV seriál)
Lovec/Léčitel (S01E10)
Duplikovat lze cokoliv/Kamarádka (S01E09)
Host na jednu noc/Hostina věčnosti (S01E08)
další epizody (10)
1994 Chůva k pohledání (TV seriál)
Sunday in the Park with Fran (S01E18)
1991 Příběhy ze záhrobí (TV seriál)
Yellow (S03E14)
1975 Coming Up Rosie (TV seriál)

Dokumentární

2019 Cleanin' Up the Town: Remembering Ghostbusters
Defend, Conserve, Protect - vyp.
Filmy našeho dětství (TV seriál)
2017 John G. Avildsen: King of the Underdogs - a.z.
2016 Ghostheads
Good Fortune
2015 Americká 70. léta (TV seriál) - a.z.
Being Canadian
I Am Chris Farley
Live From New York!
2009 Hollywood tančí a zpívá: 1980, 1990, 2000 - a.z.
Monty Python - málem pravda (TV seriál)
2007 Saturday Night Live in the '90s: Pop Culture Nation (TV film)
The McCartney Years (video kompilace)
2005 Dan Aykroyd Unplugged on UFOs
Live 8 (koncert)
2002 Playboy: Inside the Playboy Mansion (TV film)
2001 Frank Truth, The
2000 Life and Times of Kirk Douglas, The
1999 Ghostbusters 1999
Ghostbusters' SFX Team Featurette
Saturday Night Live 25 (TV film)
1998 Secret World of 'Antz', The
1997 Michael Jackson: HIStory on Film - Volume II (video kompilace)
1996 Sex, Censorship and the Silver Screen (TV seriál)
The Making of '1941'
1995 Kelsey Grammer Salutes Jack Benny (TV film)
1994 A Century of Cinema
1993 Best of the Blues Brothers, The
1991 Mel Gibson's Unauthorized Video Diary (TV film)
1990 Life of Python (TV film)
1987 Citizen Steve
1985 We Are the World (koncert)
1982 It Came from Hollywood

Hudební videoklipy

1991 Digital Underground - Same Song (hudební videoklip)
1989 Michael Jackson: Liberian Girl (hudební videoklip)
1987 Tom Hanks & Dan Aykroyd - City of Crime (hudební videoklip)
1986 Paul McCartney: Spies Like Us (hudební videoklip)
1985 USA for Africa: We Are the World (hudební videoklip)
1984 Ray Parker Jr.: Ghostbusters (hudební videoklip)

Scenáristická filmografie

Režijní filmografie

Filmy

1991 Nic než trable

Host

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(35)