Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Film vypráví příběh mírumilovného syna bohatého a významného rodu v Jeruzalémě, který je dílem kvůli své snaze bránit práva židů a dílem nešťastnou shodou okolností odsouzen na galeje. Po mnoha útrapách a dobrodružstvích vybojuje zpět svobodu a vede svůj národ proti hněvu Římanů. Wylerův Ben Hur je nejenom epickým příběhem, ale také jedním z nejlepších a nejslavnějích filmů historie. (Pannonia Ent.)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (473)

Phobia 

všechny recenze uživatele

Na svou dobu naprosto úžasný velkofilm, který zastaral jen nepatrně. Pokud odmyslíme, že tehdy herci přehrávali, kulisy byly až příliš zřetelně namalované, několik efektů je dnes úsměvných a místy je příběh (či postavy) hrozně naivní, pak snad každý musí filmu vytknout neúměrnou stopáž a všem divákům nemusí sedět náboženské motivy (patřím mezi tuto skupinu ateistů). 85% ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Skvelý, výpravný veľkofilm, na ktorom už vidno trochu zub času, ale príbeh to má skvelý. Cesta Ben Hura za pomstou je dlhá, ale naozaj zaujímavá, pretože vyše 3 hodinový film dáte bez problémov na jeden záťah. Videl som to už pomerne dávno, mal som na film už dlhší čas chuť, preto mi repríza na STV1 i s dobrým českým dabingom prišla vhod. Film som si parádne užil, rovnako povestné preteky, ale nečakane najviac na mňa zapôsobila scéna tajnej návštevy matky a sestry v údolí malomocných. Fakt by som rád videl remake, ale poctivý, režírovaný niekým, kto to naozaj myslí vážne s dôrazom na príbeh a úctou k originálu. Jasný plný počet. 100%. ()

Reklama

Ruut 

všechny recenze uživatele

Nemám rád staré historické filmy. Vlastně nechápu proč se jim říká hidtorické. Víc by se hodilo používat kostýmované. Nelíbí s emi jejich přílišná stopáž, roztahanost, výpravnost, zbytečná pompeznost, moralizování a příliš jasné dělení na kladné a záporné postavy. Tohle všechno je i v Ben Hurovi. Ale přesto nemohu jinak než dát za pět. ()

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Nad tímto filmem slunce právem nezapadá, a i když jsem alergický na přílišné přeceňování, tady těch jedenáct oscarů svoje opodstatnění mělo. Knižní předloha je umělecky bída. Film je jedním z vrcholů americké kinematografie, navíc bez monumentalistické samoúčelnosti. Nejen závěrečná půlhodinka v sobě nese silný spirituální obsah, který ve mně zanechává stopy i dnes. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Strašne dlho som odkladal tento film, predovšetkým kvôli jeho enormnej dĺžke. Ale bola to chyba, veľká chyba. Keď to zoberiem v kontexte tej doby, v ktorej bol natočený, je celkom pochopiteľné, prečo sa vtedy ľuďom páčil. Mne sa páči ešte aj dnes. Natočený je dobre, so skvelými hereckými výkonmi a hlavne so zaujímavým príbehom a dejom, ktorý na mňa urobil dojem. Nehovorím, vo filme by sme našli aj hluché nudnejšie miesta, ale je tu aj niekoľko veľmi silných scén, pri ktorých na ne človek hneď zabudne. Samozrejme, sú tu aj situácie, ktoré sa moc s históriou nezhodujú, ale všetko je odpustené, pretože Ben-Hur za to vážne stojí. ()

Galerie (169)

Zajímavosti (79)

  • Během natáčení zemřelo nejméně 100 koní. (asdfasdf)
  • Film vyznívá, jako že Římané využívali jako veslaře otroky (včetně válečných zajatců) či odsouzence, nicméně tato praktika začala být běžná až ve středověku a raném novověku. Římané, stejně jako ostatní antické středomořské národy, na tuto těžkou práci většinou zaměstnávali svobodné profesionály (synchronizované veslování je náročné nejen z hlediska nároků na fyzičku). Otroci byli využíváni pouze, pokud si to situace žádala (Římané a stejně tak Kartáginci například při Druhé punské válce). (vojtaruzek)

Související novinky

Mangold píše Star Wars i Swamp Thing

Mangold píše Star Wars i Swamp Thing

08.04.2023

Včera bylo během úvodního ceremoniálu Star Wars Celebration oznámeno, že režisér Logana či Ford vs. Ferrari James Mangold natočí vlastní Star Wars. Snímek s názvem Dawn of the Jedi bude vyprávět o… (více)

LFŠ ocení Hynka Bočana a Milana Lasicu

LFŠ ocení Hynka Bočana a Milana Lasicu

28.05.2019

Letní filmová škola Uherské Hradiště, která se letos koná v termínu 26. července až 4. srpna, přivítá dva významné představitele česko-slovenské kinematografie – režiséra Hynka Bočana a herce Milana… (více)

Cinecittà – návrat ke slávě?

Cinecittà – návrat ke slávě?

30.11.2014

O italském filmovém studiu (čti „činečita") sídlícím v Římě jsme se tu už zmínili před několika měsíci v souvislosti s několika připravovanými nákladnými televizními sériemi (jedna z nich v režii… (více)

Reklama

Reklama