Reklama

Reklama

Sandman

(seriál)
  • USA The Sandman
Trailer 1
USA, (2022–2024), 19 h 8 min (Minutáž: 38–64 min)

Předloha:

Neil Gaiman (komiks)

Hudba:

David Buckley

Hrají:

Tom Sturridge, Gwendoline Christie, Charles Dance, Boyd Holbrook, Jenna Coleman, Vivienne Acheampong, Sanjeev Bhaskar, Asim Chaudhry, David Thewlis (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(2) / Epizody(21)

Existuje svět, kam se dostaneme, jenom když zavřeme oči a usneme – říká se mu Snění. A Pán snů Sandman (Tom Sturridge) tam umí zhmotnit naše nejhorší noční můry a představy. Když Sen nečekaně padne do zajetí, ve kterém stráví sto let, vyvolá jeho nepřítomnost dlouhou řadu událostí, které navždy promění svět spících i bdících. Sen se proto vydává na putování mezi světy i v čase a napravuje chyby, které udělal za dobu svojí dlouhé existence, musí znovu prozkoumat, kdo je přítel, a kdo nepřítel, a poznává taky nové bytosti – ať už kosmické nebo ze světa lidí. (Netflix)

(více)

Videa (3)

Trailer 1

Recenze (288)

misterz 

všechny recenze uživatele

Zaujímavé a taká všehochuť rôznych žánrov. Čistokrvný hororový fanúšik bude sklamaný, to je jasné, no pre tých čo hľadajú vo fantasy žánri niečo nové a neopozerané to bude laskomina. Najviac má oslovili niektoré časti dejovej linky, ako napríklad diabol a vecný žid. Určite by som išiel aj do pokračovania. Nadpriemer. 75/100 ()

HAL 

všechny recenze uživatele

Z první poloviny seriálového Sandmana jsem byl nadšený - jako absolutní milovník předlohy, která je imho tím nejlepší co kdy  mezi komiksy vzniklo, jsem vítal i změny oproti knize, v seriálovém médiu fungují lépe a vedou k lepší dramatizaci. Ale v polovině, právě u mé nejoblíbenější povídky Tlukot jejích křídel, se to zlomilo a jsem z toho trochu smutný. Zpracování druhé knihy, Domečku pro panenky, už není zdaleka tak silné jako předloha, změny vůči ní jsou poněkud bizarní a zbytečné, a je také nepěkně vyměklá oproti brutalitě duševní i fyzické jaká se odehrává na stránkách. A samozřejmě, musím si zanadávat na obsazení - Tom Sturridge jako Sandman je perfektní, většina ostatních postav také velmi sedí, i ty které mají oproti předloze změněnou rasu, sexualitu či pohlaví... ale ta Smrt. Ta Smrt, ta mě prostě bolí. V knihách dokonalá rozpustilá holka, drobná gotička provázející smrtelníky na jejich poslední cestě a nabízející útěchu i filosofický nadhled, dívka do které se nejde nezamilovat... a tady je z najednou stará osvalená ženská postrádající veškeré kouzlo své původní osobnosti. Že je navíc černoškou je už jen další nepříjemný detail. 8/10 ()

Reklama

Algernons 

všechny recenze uživatele

Meditativní procházka lidstvím a krásná adaptace kultovních komiksů Neila Gaimana! Vizuálně hravé, zajímavé a kouzelné dílo, které nabizí hromadu nádherně rozpracovaných témat o nejzákladnějších, ale nejkomplexnějších součásti našich životů. Tolik bravůrně zpracovaných nápadů, myšlenek a příběhů! Bohužel jsou tu i příběhy, které se táhnou a nenabizí tak precizní režii, podmanivý vizuál, zajímavé nápady a témata. Přesto silně doporučuji, jelikož nejlepší epizody jsou bez rozmýšlení 10/10 záležitosti! ()

CinemaRanger 

všechny recenze uživatele

Je mi jedno, že každý třetí je tu černý. Je mi jedno že každý čtvrtý má jiné pohlaví než v komiksu a je mi i jedno, že každý druhý je LGBT. Co mi ale jedno není, je odklona od předlohy v tónu celého příběhu. Komiksy mají tajemný hororový nádech. U tohodle jsem měl občas pocit, že sleduju Disney seriál. Štve mě, jak mdle a nezajímavě je to celé zpracované. První tři díly jsem ještě tak nějak přežil, další tři se to zlepšilo, ale epizody 7-10 jsou peklo. Warneři vůbec neměli dávat tuhle látku Netflixu! ()

Vidly10 

všechny recenze uživatele

Má to pomalejší rozjezd a druhá část není tak zajímavá. I přesto je Sandman krásným příběhem o proniknutí do lidského nitra, obohacený podmanivým vizuálem, skvělými postavami a výborným Tomem Sturridgem v hlavní roli Pána Snů. Gaimanovo původní dílo je skvěle převedeno do seriálu. Scénář je funkční, zapamatovatelný a plný vět, které vás donutí přemýšlet. Jsem velmi rád, že jsme se dostali k projektu s takto přesílenými postavami, který nesází na velkolepou akci a poměřování síly mezi každým z Věčných sourozenců, ale na náhled do lidskosti, emoce a filozofické náměty. Více takových a snad klapne pokračování 8/10. ()

Galerie (234)

Zajímavosti (10)

  • Každá epizoda má název podle dílu komiksové předlohy, s jedinou vyjímkou, a to této epizody, která měla původně název „24 hodin“. (spacemaster)
  • Tom Sturridge (Morpheus) v jednom z rozhovorů prozradil, že mu Neil Gaiman první den natáčení řekl, aby se ve svých dialozích „přestal chovat jako Batman“. (LUKICKK)
  • Johanna Constantine (Jenna Coleman), která se v seriálu objeví, je náhradou za Johna Constantina, který byl ztvárněn například ve filmu Constantine (2005) a původně hrál v příběhu důležitou roli. (spacemaster)

Související novinky

Sandman se dočká druhé řady

Sandman se dočká druhé řady

03.11.2022

Tak je to konečně oficiální, a fanoušci už můžou přestat na sociálních sítích bombardovat spisovatele a scenáristu Neila Gaimana dotazy, jestli a kdy Netflix obnoví adaptaci jeho slavného komiksu… (více)

Srpen se ponese v duchu velkých premiér

Srpen se ponese v duchu velkých premiér

01.08.2022

Měli jste pocit, že letošní léto bylo, alespoň co se nabídky v kinech a na streamovacích službách týče, doposud poněkud chudé? Pak vás nejspíš potěší zpráva, že srpen v tomhle směru ledacos napraví.… (více)

Netflix chystá Sandmana

Netflix chystá Sandmana

01.07.2019

Kultovní komiks The Sandman se v Hollywoodu pekl už pěknou řadu let. Oceňované dílo spisovatele Neila Gaimana zkoušela studia přivést na plátna kin už někdy od počátku devadesátých let minulého… (více)

Reklama

Reklama