Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jen tři zlaté dukáty v dlani má zakletá slečna Julie k tomu, aby se mohla vrátit zpátky do života. Vždycky jen jednou za sto let… Juraj není jenom obyčejný venkovský pastýř ovcí, díky místnímu učiteli je vzdělaný, umí číst a psát v mateřštině i anglicky. A díky tomu se u něj z různých knih, novin a časopisů dozvídá o světě, o nových vynálezech a objevech z počátku 20. století. Jeho snem je cesta až do Ameriky. Na to potřebuje peníze. Když se jedna z oveček zatoulá k ruinám starého hradu, objeví se před ním nečekaně tajemná slečna Julie. Je krásná a tvrdí o sobě, že je majitelkou místního velkého panství i se zámkem. Nesmí ale nikomu říct, že někdy počátkem 17. století ji do věčnosti zaklela bohatství a moci chtivá teta, ani o tom, kdo a jak ji může prokletí zbavit. Z minulosti si odnesla jen tři zlaté dukáty, z nichž jen jeden může jednou za sto let nabídnout za vysvobození. Pastýř Juraj, kterého potkává s posledním zlatým dukátem v dlani je její poslední šancí. A Juraj zlatý dukát potřebuje. Za něj by si mohl koupit lístek na loď do Ameriky. Netuší ale, jaké problémy se záhadnou dívkou z časů dávno zapomenutých mu tím začínají. (Česká televize)

(více)

Recenze (255)

selfesteem 

všechny recenze uživatele

Myslím, že bychom všichni zvládli vidět tuto pohádku ve slovenštině a určitě by jí to pomohlo. Český dabing jí bohužel výslovně uškodil. Nevím, zda to bylo kvůli českým dětem, aby lépe rozuměly, ale takhle se to už opravdu nemají kde naučit. Stejně jako má dcera, co popravdě má se slovenštinou problém, a to mě docela mrzí. Prostě slovenské filmy nedabujte, je to zbytečná činnost! Jinak nemám jedinou výtku, krásná příroda, Juraj i Julie a zajímavý příběh cestování v čase. ()

Olík 

všechny recenze uživatele

Trošku jiná pohádka a to ne zápletkou, ale především Slovensko z ní kupodivu udělalo, pro našinec exotickou záležitost. Bačovské lokace, hlavní hrdina s lookem maďaského cikána, venkovský pastýř, který si v angličtině čte o posledních vynálezech. Ačkoliv rozhodně nešlo o nadprůměrnou pohádku, něčím vybočovala z řady a to je to, co mne na ní bavilo. ()

Reklama

kajas 

všechny recenze uživatele

Slovenská vánoční pohádka má s tou českou společný sympatický ústřední pár, tentokrát v podobě zakleté šlechtičny Julie a vzdělaného bači Juraje. Jejich příběh se navíc odehrává za doprovodu četných záběrů na krásnou slovenskou přírodu. Hlavní zápletka (zejména okolnosti a podmínky zlomení Juliiny kletby) je ale trochu složitá na pochopení a menší děti se asi příliš bavit nebudou. Nehodily se mi sem ani hrátky s elektřinou. Přesto se mi tato pohádka líbila o něco více než ta letošní „naše“. ()

mira007 

všechny recenze uživatele

Možná to je tou štědrovečerní masáží od Janáka včera, ale vedle toho tahle slovenská pohádka vypadá na pět hvězd. Scénářem to je jednoduchoučké, že by se to vešlo do formátu Večerníčku, ale přesto se na to dobře koukalo, mělo to smysl, hrozně sympatické duo Krajčovičová Bédi a herecky přesvědčivé ( ikdyž tuhle disciplínu vyhráli záporák Vajda, a učitel Hrčka ). Takže na štědrovečerní pohádky Slovensko Česko 1:0. ()

fantassia 

všechny recenze uživatele

Neexistuje slovo ani skutek, které by nemělo ozvěnu ve věčnosti, tohle pohádkové moudro si zasloužilo víc propracovat, ale výborný námět, slušně zahrané, třeba se ten diamant  jednou někomu podaří víc vybrousit, aby nebylo jen lehce třpytivé uhlí a v zářivém lesku probleskla ta věčná moudrost a  lidi nezůstali u povrchu, ale pochopili, že světlo jde zevnitř..... ()

Galerie (53)

Zajímavosti (8)

  • Natáčení probíhalo na Oravském hradě v obci Oravský Podzámok na Slovensku, na hradě Beckov u Trenčína, v klášteře Rosa Coeli v Dolních Kounicích a v Muzeu oravské dědiny v Zuberci. (SONY_)
  • Katarína Krajčovičová: "Pri svojej prvej role som sa spoliehala na režisérku Čengel-Solčanskú. Na pľaci bola moja nervozita a radosť vyvážená. V režisérke som mala istotu, pre mňa je to obrovská ikona a mohla som sa na ňu plne spoľahnúť." (Arsenal83)
  • Pohádku, jenž se premiérově vysílala 25. 12. 2023 na televizní stanici ČT1, sledovalo přes dva miliony diváků starších patnácti let. Stala se tak nejsledovanějším pořadem daného večera. (rakovnik)

Reklama

Reklama