Reklama

Reklama

Cesta do pravěku

  • Československo Cesta do praveku (více)
Trailer

Obsahy(1)

Celovečerní kombinovaný fantasticko - dobrodružný film, který ukazuje prehistorická stadia vzniku Země, flory a fauny. Nález pravěké zkameněliny je pro čtyři zvídavé kluky výzvou k výpravě do dávné minulosti. Na malé pramičce postupně proplouvají dobou ledovou přes třetihory a druhohory až na samý počátek života na planetě Zemi, přičemž zažijí nejrůznější, mnohdy i nebezpečná dobrodružství. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (791)

WANDRWALL 

všechny recenze uživatele

Když jsem byl dítě, tak to začalo běžně, ale pak ta cesta do pravěku... Ale nápad to nebyl nový, jen jsem o tom tehdy nic nevěděl. Ahc jak je dítě slabé a nevědoucí, než se dostane k dějinám tohoto pohledu na minulost. K. Zeman má lepší filmy - Na kometě či Ukradená vzducholoď, to jsou filmy, kde chyby vidět nechci, neb mě táhnou dobré věci a ty je jasně předčí. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Kdo v dětství nadšeně hltal ilustrace Zdeňka Buriana, nemohl minout ani Zemanův dobrodružný výlet proti toku času. Při pohledu na rok výroby může člověk vzhledem ke kvalitě triků jen nevěřícně kroutit hlavou. Už jen proto, že kdyby se vynaložené prostředky převedly na současnost, měl by Steven v nadsázce leda na koženou bundu Goldbluma a sklenici s třesoucí se vodou oznamující brzký příchod T-Rexe.. ()

Reklama

cheyene 

všechny recenze uživatele

Bezpochyby vynikající film, pamatuji si, že v útlém věku jsem jej hltal, říkám si, že možná někdo z nejmladší generace, bude hodně porovnávat se Spielbergem (zvlášť uvidí-li Jurský park dříve), ovšem ono srovnávání není na místě - stačí se totiž podívat na rok natočení a hned si uvědomíme, že Karel Zeman natočil nadčasový film! Ani bych se nedivil tomu, kdyby američtí tvůrci našli inspiraci v naší Cestě do pravěku... Drobné chybičky: 1) Je po útoku Bororhacose a Petr ukazuje kamarádům informace o něm v knížce. Pravděpodobně z nedostatku odborné literatury je text pod obrázkem kostry nahrazen textem z nějaké pohádky. Citace: "...je koupil a zaplatil za ně chtivému náčelníku pět krav. Od obchodníka koupil vejce správce obchodu, od toho jiný kupec a od něho..." 2) Během noční bitvy mezi dvěma ještěry je jasně vidět, že tyranosaurus několikrát kousne "nepřítele" do krku. Když si ráno chlapci prohlíží mrtvolu, po zranění na krku není ani památky. ()

heyda 

všechny recenze uživatele

Na tu dobu boží, tím jsem si jistý, ale dnes už tento film působí trochu divně a někdy dokonce nechtěně komediálně. Každopádně si myslím, že i dnes by se pomocí tohoto filmečku dalu učit na školách malé děti, protože nás krásně provádí časem nazpět, jsme svědky doby ledové, doby pralidí a mamutů, dinosaurů i trilobitů. Takže jako jednohubka to ještě funguje, ale abych tenhle snímek vyhledával a vyloženě si ho užíval, to určitě né. ()

TheDarKnig 

všechny recenze uživatele

Úžasné mistrovství Karla Zemana žel zestárlo opravdu rychle, hlavně v posledních letech. A když upustím od revolučního vizuálu, příběh neexistuje, je to spíše dokument a děcka mně těmi přechytralými řečmi otravovali. A absence závěru to zcela poučné zaměření, které ale postrádá jakoukoliv zajimavost kromě toho vizuálu, podtrhuje. Škoda, 4 hvězdy jen pro tu revolučnost. ()

Galerie (30)

Zajímavosti (43)

  • V jedné z variant „gaučových scén“ v úvodních titulcích seriálu Simpsonovi (od r. 1989) prochází Homer celou evolucí. V období pravěku se pak také mihne scéna soupeřících dinosaurů – připomínajících stegosaura a ceratosaura –, která je velmi podobná slavné scéně z Cesty do pravěku, a to do jisté míry i hudebně. (Merenre)
  • Některé exteriéry se natáčely na přehradě Fryšták asi 4 km nad soutokem Fryštáckého potoka s řekou Dřevnicí. (Brtniik)
  • V New Yorku promítalo film 96 kin najednou. To se žádnému československému režisérovi předtím ani po tom už nepodařilo. (Duoscop)

Reklama

Reklama