Reklama

Reklama

Jde o umění

(festivalový název)
  • Velká Británie Affairs of the Art (více)
Krátkometrážní / Animovaný
Velká Británie, 2021, 16 min

Režie:

Joanna Quinn

Scénář:

Les Mills

Hrají:

Menna Trussler
(další profese)

Obsahy(1)

Z první spolupráce přední britské režisérky Joanny Quinn a kanadské produkce NFB vzešel další snímek s autorčinou oblíbenou tragikomickou hrdinkou Beryl, stárnoucí pracovnicí z továrny posedlou kreslením. Náhled do jejího dětství, rodinných vztahů i uměleckých snah je podaný se specifickým humorem a úchvatnou nadsázkou. A jak je u autorky zvykem, ztvárněný je nezaměnitelnou, živoucí kresbou. (Anifilm)

(více)

Recenze (3)

Jenda 

všechny recenze uživatele

Vtipný kreslený kraťas o lásce k umění. Životní příběh Beryliny lásky k malování, a všeho ostatního. Animace mi připomíná vánočního Sněhuláka. [Rakkautta ja Anarkiaa 2022] ()

Reklama

Kobitch 

všechny recenze uživatele

Co je láska? Je to zapomenutá a znovuobjevená touha tvořit, malovat, kreslit, vydávat se do všech uměleckých směrů a být doslova posedlý uměním? Je to posedlost smrtí, hnilobou a rozkladem v mnohačetných formách? Může láskou být posedlost šroubky všech velikostí, závitů a tvarů, posedlost jejich organizováním, přerovnáváním a tříděním? Členové jedné divnorodinky by vám pravděpodobně odpověděli kladně na všechny vyřčené dotazy, protože tu či onu činnost vykonávají s láskou sobě vlastní. Britská animátorka a režisérka Joanna Quinn už o Oscara soupeřila v roce 1997 (byť neúspěšně), letos jde tedy o její druhou nominaci. Po 25 letech! Stejně jako Boxballet, i tento snímek o mnoha formách umění byl od A do Z ručně animovaný (viz pěkný pětiminutový rozbor jedné scény přímo od autorky) a má osobité kouzlo a předpokládám, že i částečné autobiografické prvky. Film je občas trochu morbidní (postupně se v něm objeví mrtvá myš, kočka, pes, šváb a babička), ale celkově má vtipné vyznění a zařazuji jej do kastlíku „líbilo se mi velmi“. V úvodu zmíněná skladba se objevila v tomto snímku, jmenuje se Pavane pour une infante défunte a je to jedna z nejhezčích/nejsmutnějších skladeb, které znám. [Oscar 2021] ()

Galerie (19)

Reklama

Reklama