Reklama

Reklama

Černý telefon

  • USA The Black Phone (více)
Trailer 1

Finney Shaw je normální třináctiletý kluk, kterému změní život sadistický vrah, jenž ho unese a uvězní ve zvukotěsném sklepě, kde nemá smysl volat o pomoc. Jenže pak zazvoní na zdi visící odpojený telefon a na Finneyho začnou ze sluchátka mluvit předchozí únoscovy oběti. Ty mají jeden společný cíl – postarat se o to, aby Finneyho příběh neskončil tak tragicky jako ten jejich. (Cinemart)

(více)

Videa (5)

Trailer 1

Recenze (458)

korbitch22 

všechny recenze uživatele

Hmmm typický Scott Derrickson, skáče od třech hvězd ke čtyřem celou svoji kariéru. Vždycky má styl, vždycky má skvělý herce, vizuál i nápad ale chybí mu takové to wow! To něco navíc, co by z jeho hororových thrillerů udělalo něco nadstandartního. Potom už jenom záleží na vás, jak moc vám nakonec ty jeho filmy s poměrně rutinním scénářem i pointou sednou. Díky retro stylizaci a době ve které se film odehrává a která mi nesmírně sedí tudíž přihodím tentokrát pro změnu tu 4* a nejen kvůli tomu. Hawke je božsky creepy, dětští herci naprosto boží a celou dobu mě to prostě bavilo. Na druhou stánku to ale má svoje veliká ale. V poměrně malé komunitě typického amerického předměstí pozdních sedmdesátých let unáší psychopat malé chlapečky a nemůže si k tomu vybrat nic míň nápadného, než obří černou dodávku. Takže město žije ve strachu, všichni o tom vědí, čtou to v novinách, ale nikdo, nikdo ze sousedů si nevšimne pošuka s dodávkou co bydlí hned vedle a když na konci ani policajti neviděli tu dodávku co je hned na proti, trochu sem se vrtěl a plácal se do čela, jasně nebyl internet a mobily ok :D ale tohle byla od Derricksona fakt bída. Stejně tak bych uvítal mnohem víc informací o velkém úchylovi, něco z jeho života i pohnutek. Stejně tak i fofrové finále, které mělo šlapat o dobrých pár minut déle. Hororové vsuvky zavražděných dětí přes telefon i duchařské výjevy s občasným jump scarem docela fajn. Jak už jsem napsal, typický Scott Derrickson, tentokrát měl u mě kliku, že mě to prostě bavilo. Sinister zůstane navždy nepřekonán. Ten si paradoxně ale zasloužil takový konec, jaký byl zde, tedy dobrý.70%. ()

tron 

všechny recenze uživatele

Joeovu poviedku som nečítal a Derricksona extra nemusím (fakt si nemyslím, že je spásou hororu, skôr naopak). Ale Čiernemu telefónu neviem dať menej, ako 4*. Je... ako to napísať... hollywoodsky nepríjemný? To znamená, že nie je explicitný, ani škandalózny, ale zároveň je vám jasné, že mimo záber sa odohrá tona vyložene hnusných momentov. Ethan Hawke je mrazivý záporák, aj keď asi je jedno, že tu hrá, keďže väčšinu času nosí masku (!). Ústredný hrdina uveriteľný a sympatický, retro atmosféra divokých amerických 70. rokov fajn, zaujímavým vkladom navyše je rola nadanej hrdinovej sestry a scenár je vcelku originálny (aj keď si myslím, že Joe nemá tak úplne čisté svedomie a do nemalej miery opajcoval Billyho od Striebera). Cením si, že režisérovi záleží na postavách a vzťahoch medzi nimi, vrátane otca, ktorého tradične úchylne zahral Jeremy Davies. Pre mňa je tento horor dôkazom toho, že sa jednak aj s prevarenou témou duchov dá, ak sa chce, pracovať originálne a že môžete natočiť znepokojivý, mrazivý horor bez toho, aby ste boli nechutní. ()

Reklama

Rimsy 

všechny recenze uživatele

Z produkčního hlediska velmi kompetentní horor občas připomene i režijní schopnosti Scotta Derricksona, častěji však sklouzává do vyprávěcí řídkosti a slepých uliček. Vzhledem k nedostatku zdařilých hororů v kinech však lze Černý telefon v rámci žánru doporučit. Více zde. ()

Disk 

všechny recenze uživatele

Naprosto skvělý snímek, který si po celou dobu perfektně udržuje sedmdesátkovou atmosféru. Mason Thames v hlavní roli je absolutně výborný, jeho herecký výkon je bez jakékoli nadsázky srovnatelný s výkony dospělých herců. Scott Derrickson po celou dobu stopáže udržuje napětí a divácky jsem si Černý telefon užíval. Tyhle dětské horory mi dlouho chyběly a je dobře, že Černý telefon se k tomuto fenoménu s velkým úspěchem vrátil. ()

Eliott 

všechny recenze uživatele

Zatím pro mne nejlepší horor letošního roku. Aneb po dlouhé době opět uděluji pět hvězd. O filmu jsem předem nic nezjišťoval a o to více jsem byl tímto zpracování ohromen. Zpočátku to sice vypadalo pouze jako další všední krimi s tématikou unášení dětí, v němž budou klíčové senzibilní schopnosti mladší sestry hlavního hrdiny. Z toho jsem ostatně vyvozoval označení horor. V žádném případě jsem však nečekal, že se to tak zamotá. Atmosféra byla parádní a příběh mne nejen mimořádně fascinoval, ale dokonce jsem se v určitých pasážích upřímně pobavil a v jiných naopak zase trochu bál. Na závěr už jen pochválím výkon Ethana Hawke, jehož jsem v masce ani nepoznal. PS: (drobný spoiler) Jak nad tím tak přemýšlím, skutečně mne ohromilo, jakou roli zahrál každý z dříve zavražděných chlapců. Neboť pouze jednota všech nápadů dopomůže jak k závěrečné mstě, tak i k záchranné misi. ()

Galerie (23)

Zajímavosti (14)

  • Film měl původně vyjít v únoru 2022, ovšem během testovacích projekcí zaznamenal takový úspěch, že se ho studio Blumhouse rozhodlo posunout na letní termín. (NiWi)
  • Natáčení probíhalo ve Wilmingtonu v Severní Karolíně od 9. února do 27. března 2021. (noelcoward73)

Související novinky

Hraný remake Jak vycvičit draka má obsazení

Hraný remake Jak vycvičit draka má obsazení

31.05.2023

Hraná adaptace animovaného hitu studia DreamWorks Animation Jak vycvičit draka konečně našla své lidské představitele. Oba herci pak údajně byli vybráni i proto, že by se mohli v sérii zdržet i na… (více)

Černý telefon, ideální hororové mrazení

Černý telefon, ideální hororové mrazení

13.07.2022

Třináctiletý kluk uvězněný sadistickým vrahem ve zvukotěsném sklepě. Na jeho stěně visí odpojený černý telefon. Ten však jednoho dne zazvoní. Ve sluchátku se ozývají předchozí vrahovy oběti, které… (více)

Reklama

Reklama