Reklama

Reklama

G. Verdi: Síla osudu

(divadelní záznam)
  • Velká Británie La Forza del Destino

Světové operní hvězdy Anna NetrebkoJonas Kaufmann v postavách osudem pronásledovaných milenců... Leonora di Vargas (Anna Netrebko) je přistižena svým otcem markýzem Calatravou při tajném útěku se svým milým Donem Alvarem (Jonas Kaufmann) z domova. Při potyčce mužů je starý markýz nešťastnou náhodou zabit. Pomstychtivý Leonořin bratr Don Carlos di Vargas (Ludovic Tézier) milence, kteří jsou vinou válečných událostí od sebe odloučeni, pronásleduje. Leonora skončí jako poustevnice v blízkosti španělského františkánského kláštera a Don Alvaro je naverbován do vojska, s nímž je na válečném tažení v Itálii, kde se pod falešnou identitou seznámí s donem Carlosem. Ten však shodou neuvěřitelných náhod odhalí jeho pravou totožnost a nemilosrdně chce dokonat rodinnou pomstu. Poslední scéna více než tříhodinové inscenace londýnské Královské opery Covent Garden z roku 2019 se koná u Leonořiny poustevny, kde po souboji chce Alvaro nechat vyzpovídat vážně zraněného Carlose. V poustevníkovi však poznává svou přestrojenou milenku, kterou zavilý bratr ve smrtelné křeči probodne. Přeživší Alvaro pozná, že síla osudu, o níž se hovoří v titulu této vrcholné Verdiho opery, je završena. Není bez zajímavosti, že v premiéře druhé verze díla vystoupila v Miláně česká zpěvačka Tereza Stolzová v roli Leonory. Spektakulární a barvitá inscenace režiséra Christofa Loye obráží kaleidoskopickou povahu Verdiho opery, kde napjaté osobní drama se osudově odvíjí na pozadí válečné vřavy a náboženství přitom sehrává dvojznačnou roli. V dalších velkých rolích se pod taktovkou Antonia Pappana a na scéně Christiana Schmidta představí Veronica Simeoni jako podvodná věštkyně Preziosilla, Ferruccio Furlanetto jako uvážlivý převor kláštera Padre Guardiano a Alessandro Corbelli jako fortnýř Fra Melitone. (Česká televize)

(více)

Recenze (4)

Davered 

všechny recenze uživatele

Zrejme jedina prilezitost videt v jedne opere spolu Annu Netrebko a Jonase Kaufmanna (tedy nejhvezdnejsi sopranistku, respektive tenoristu poslednich 10-15 let)--i kdyz na jevisti spolu stravi jen par minut. Kvalitni je ale i obsazeni vetsiny ostatnich roli, predevsim jedinecni veterani Furlanetto a Corbelli jako dvojice duchovnich. Samotna inscenace bohuzel neni bez neduhu a to predevsim svou preplacanosti (otresna pantomima behem predehry, zbytecne video projekce). Na druhou stranu jista stylova jednotnost, predevsim kulis, dava teto ponekud sverazne strukturovane Verdiho opere ucelenost, kterou jina zpracovani mohou postradat. ()

bohemia_regent 

všechny recenze uživatele

V titulcích pořadu uvedeno: český název Síla osudu; originální název La forza del destino; režie Rhodri Huw; divadelní režie Christof Loy. ()

Reklama

trilobit4 

všechny recenze uživatele

Lehce průměrné.. Je to jedna z nejkrásnějších Verdiho oper. Ale námět je prostě šílená pitomost. Jsou-li pěvci dobří a inscenace zajímavá, ani si toho nevšimnete. Tady se to ale prostě nějak nepovedlo a nudí to. ()

Mistr119 

všechny recenze uživatele

Pěvecké výkony a celkově hudební stránka super! Ale mám-li hodnotit i obsahovou stránku, tak je to velkolepé, pompézní...a vlastně prázdné. A režie s tímhle kýčem hry na osud taky nic nesvedla. ()

Galerie (28)

Reklama

Reklama