Reklama

Reklama

Dánsko, od Vikingů k budoucnosti

(TV film)
  • Česko Dánsko z výšky (více)
Velká Británie, 2020, 53 min

Režie:

Richard Mervyn

Hudba:

Glyn M. Owen

Obsahy(1)

Putování po zemi statečných bojovníků i jednoho z nejoblíbenějších autorů dětských knih na světě... Z divoké vikingské minulosti se Dánsko vyvinulo do klidné současnosti. Jeho populace se může chlubit jednou z nejvyšších životních úrovní na světě. Stopy historie se potkávají s neotřelým designem a vynikající moderní architekturou. Staré historické budovy se šťastně mísí s moderními protějšky. Pestrá města doplňuje úchvatná krajina plná atraktivních vesnic a přístavů, kterým často dominují starověké kostely. V historii země hraje důležitou roli voda. Dánsko je tvořeno několika stovkami ostrovů a dlouhým poloostrovem na západě. Nikde na jeho území nejste dále než padesát kilometrů od moře. Přístavy tak nabízí nejen místa k poznání, ale taky body odkud se dá vyrazit za dalším dobrodružstvím. (Česká televize)

(více)

Recenze (7)

Autenticita 

všechny recenze uživatele

Ukázkový příklad toho, jak může nemožná kamera zabít celý dokument. Slepenec záběrů z dronu, kamera se po celou dobu nezastaví ani na půl vteřiny, takže to působí velmi nepřirozeně a rušivě. ()

sportovec 

všechny recenze uživatele

Není pochyb, že Dánsko patří k nejlepším inspiracím pro naši okleštěnou zem, zbavenou Slovenska. Učí skromnosti, věcnosti, střízlivosti. A to tu nebyl uveden špičkový dánský hraný film a činoherní divadlo. Dokument je výzvou i inspirací zároveň. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Dánská země není žádná krasavice, ale moc se mi líbily krásně obrazy ze vzduchu a pro mě neznámá historie. V dokumentu je mnoho zámků, tvrzí a hradů. Prohlídka Kodaně s pár nejmodernějšími odvážnými architektonickými kousky. Je mi jako cyklistovi sympatické, že zde tolik lidí jezdí na kole. Na Roskilde se chystám na slavný hudební festival. Co v dokumentu nebylo, Dánové jsou opakovanými evropskými vítězi průzkumů o nejšťastnější obyvatele, ale také berou nejvíce antidepresiv. V dokumentu je informace, že Dánsko má ekonomickou výhodu dvojnásobného pobřeží než Německo, ale ohrožené změnou klimatu zasolením zemědělské půdy. To že naše země nemá moře se tedy časem stane z nevýhody výhodou. ()

jedna_vrana 

všechny recenze uživatele

Pohľad do rôznych zákutí Dánska, ktoré podľa pravidelných prieskumov patrí medzi krajiny s najšťastnejšími obyvateľmi sveta. Prehliadka mestských scenérií i hradov, zámkov, prístavov na menej známych miestach. Kontrast historického a moderného Dánska, mnoho možností na cyklistiku či oddychové zóny priamo v centre veľkomesta. Môj najobľúbenejší – Øresundský most, ako dôkaz schopnosti architektov a inžinierov súčasnosti. ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Dánsko je jedna ze zemí Evropy, o které se příliš nemluví a tipl bych si, že toho Češi o ní moc nevědí. Snad jen ty známá fakta - Kodaň, Vikingové a Hans Christian Andersen. Překvapila mě vynikající životní úroveň i jejich cyklistická vášeň, ale též třeba jezero uprostřed města. Nesmírně zajímavá byl i náhled do historie této země a pohledy z výšky. ()

Reklama

Reklama