Reklama

Reklama

VOD (1)

Série(2) / Epizody(6)

Minisérie zkoumá život v současném britském vězeňském systému z pohledu dvou zcela rozdílných mužů. Mark Cobden (Sean Bean) je učitel, manžel a otec, který při nehodě zabije nevinného člověka. Sžírá ho pocit viny a svůj čtyřletý trest proto bez váhání přijme. Je daleko od rodiny a netuší, co ho v drsném novém prostředí čeká. Musí se rychle naučit, jak přežít. Eric McNally (Stephen Graham) je vězeňský dozorce. Starostlivý a čestný muž se ze všech sil snaží chránit své svěřence, což je mnohdy náročný úkol. Věznice se potýká s nedostatkem personálu a rostoucí napětí vyvolává každodenní konflikty. Když jeden z nejnebezpečnějších vězňů odhalí jeho slabinu, Eric musí volit mezi svými zásadami a láskou k rodině. (HBO Europe)

(více)

Recenze (113)

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

Nechal jsem se výimečně zlákat vysokým hodnocením na jednu z hodně vychvalovaných mini-sérií. Po seriálech sahám spíše jen výjimečně, tady pomohl fakt, že se nejedná o nic rozsáhlého. Po technické, ale i herecké stránce asi tomuto dílku nelze nic vytknout, přesto mi stylově nesedlo. Znejistil jsem už u prvního dílu, který od počátku mozaikovým způsobem začal rozehrávat několik linek. Když jsme se dostali k několika velmi zajímavým scénám, které mě pohltily (první z nich bylo sezení vězňů s učitelsky působícím vedoucím), za velmi krátkou dobu hned následoval střih do úplně jiné situace. Spočátku jsem myslel, že mi něco v těch útržcích uniká, ale vůbec jsem nemohl pobrat okolnosti vraždy ze strany hlavní postavy Marka, až to tvůrci na mě vybalili teprve v posledním třetím dílu. Ten mi připadal určitě nejpovedější, snad i díky tomu, že jsem už o postavách v té době toho dost věděl, začly mě plně zajímat a zároveň tu tvůrci naplno vykročili psychologickým směrem. Hodně mi nesedlo záměrné tlačení na divákovy city (všechna ta náhlá velká dojetí uprostřed jinak sáhodlouhé monotónní deprese, střihy na uslzenou ženu obžalovaného během jeho projevu a pod.), to vše neustále podpořované podbízející se dunivou hudbu, která prvoplánově hraje na efekt. Dobrovolně bych se touhle syntetizovanou depresí nechtěl projet znovu a tudíž oceňuji, že nejen hlavní hrdina, ale i já jako divák jsem se po dokoukání posledního dílu mohl těšit z jistého osvobození. K něčemu ten ztrávený Čas byl snad do jisté míry v obou případech i podnětný, třeba díky zastavení se nad myšlenkou, jak si lze zachovat tvář v psychicky opravdu náročné situaci? Jedna z posledních scén, kdy se ocitají dvě hlavní postavy, do té doby z opačné strany denního vězeňského pořádku, na jedné lavici, patří určitě k těm, které přidávají výslednímu dílu na značné důstojnosti. [65%] ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Jeden každý zdejší charakter, konflikt, dialog, obžalobu systému i téma jste již nejednou viděli, slyšeli a četli jinde. A ne jednou. Což však neznamená, že by snad tato minisérie neměla co nabídnout. Opak je pravdou, jelikož to vše podává v echt naléhavě sugestivním hávu "může se to stát i vám", který dává svébytnost světa za katrem pocítit na vlastní kůži. A i když to je stokrát omleté, tak je to natolik perfektně zahrané (zdaleka nejen od ústředního dua) i podané, že argument "viděl(a) sem to již bezpočtukrát" neobstojí jako výtka. | S1: 4/5 | ()

Reklama

Niflheim 

všechny recenze uživatele

80 %. Výtečná jednohubka s velmi příjemným obsazením. Nejsilnější stránkou této minisérie je apel na realismus celého narativu, kvůli čemuž se paradoxně neposadíte na prdel ani scénáristicky, ani vizuálním prožitkem. Řemeslně ale nepřekvapivě na výši, žánrový standard britské produkce (co bychom za takový seriál z dílny ČT dali). Objektivně si Čas (oproti zpočátku vlažnému Roadkillu nebo naopak v závěru nedotaženému Bodyguardovi) zaslouží asi ještě o pár procent víc, které si nechávám do zásoby pro případné opětovné zhlédnutí. ()

maddy 

všechny recenze uživatele

The Night Of na britský spôsob. Väzenská dráma, z ktorej sme jednotlivé časti už mnohokrát videli inde, ale to neznamená, že Time nemá čo ponúknuť. Práve naopak, ten dôraz na autentičnosť a podanie celého príbehu štýlom "toto sa môže prihodiť (takmer) každému z nás" z toho robí dostatočne mrazivý zážitok. Hlavná postava učiteľa si tu totiž jedného pekného večera sadla opitá za volant, nechtiac usmrtila človeka a dostala sa do klasického väzenia medzi všetkých možných vrahov kde jednoducho nemá učiteľ čo hľadať. Život to však takto zariadil a on sa s tým musí vysporiadať. Žiadna veľkolepá dramatickosť, iba rozohraný malý väzenský príbeh, kde sa jedna sympatická postava učiteľa, ktorý by mohol byť každý z nás, vyrovaná so situáciou, výčitkami, pocitom viny, rodinnými problémami, tak s novým smerom ktorým sa jeho život nechtiac a nečakane ubral a tým čo bude keď sa z tej basy dostane. Time sa práve týmto prístupom zaryje pod kožu a ponúka vo výsledku citlivý príbeh s maximálne uveriteľnými emóciami. Vynikajúce hereckého výkony, či už Seana Beana alebo Stephena Grahama, ktorému tento rok ide karta, ani netreba spomínať. CELKOVO: 8/10 ()

Kopi1 

všechny recenze uživatele

Provedení života ve věznici vypadalo reálně, hezky zrežírované, poznáme různé povahy a vypořádání se s hroznými událostmi. Musím říct ale, že jsem čekal trochu něco jiného, něco více promyšleného se zápletkami a větším napětím, takhle je to za mě čistě 'jenom' vězeňské drama s dobrými herci. Škoda, že zde nebylo větší tempo a více napětí, ale i tak jsem si seriál užil a koukalo se na něj dobře. ()

Galerie (6)

Zajímavosti (5)

  • Závěrečná scéna v kavárně na molu se natáčela v pavilonu Southport Pier v Merseyside. Merseyside je metropolitní hrabství a ceremoniální hrabství v anglickém regionu Severozápadní Anglie. (Rollo_Tomasi)
  • Natáčení na mostě probíhalo po dokončení stavebních prací, ale ještě před znovuotevřením mostu pro veřejnost. (Rollo_Tomasi)
  • 1. leden je 509. den Markova pobytu ve vězení. To znamená, že Mark nastoupil do vězení 10. srpna před 2 lety (pokud nebyl mezi nimi přestupný rok). (Rollo_Tomasi)

Související novinky

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

31.12.2021

Přichází den, kdy se každoročně obracíme na nejoblíbenější uživatele, aby se nám svěřili se svými topkami 3 filmů (a případně 3 seriálů) uplynulého roku. Od loňska je navíc doplňují i vybraní… (více)

NEJ filmy a seriály roku dle žebříčků ČSFD

NEJ filmy a seriály roku dle žebříčků ČSFD

30.12.2021

Rok 2021 proběhl z hlediska kinematografie v o něco menší nejistotě než rok 2020, kdy byly v důsledku virové epidemie zavírány kinosály a filmové premiéry se houfně odsouvaly, což trvalo až do… (více)

Reklama

Reklama