Reklama

Reklama

Ernest Hemingway: Čtyři svatby a jeden pohřeb

(TV film)
  • Francie Ernest Hemingway, quatre mariages et un enterrement (více)
Francie, 2021, 53 min

Scénář:

Virginie Linhart

Kamera:

Jérôme Colin

Hudba:

Pablo Pico

Hrají:

Ernest Hemingway (a.z.), Anaïs Demoustier (vypravěč)
(další profese)

Obsahy(1)

Dokumentární pohled na Hemingwayův život sestavený z archivních materiálů, jenž odhaluje řadu faktických zajímavostí o slavném spisovateli... Ernest Hemingway, nositel Nobelovy ceny za literaturu za novelu "Stařec a moře", je jedním z nejslavnějších amerických spisovatelů dvacátého století. Milovník koridy, vášnivý lovec, notorický pijan, a ve svých vlastních očích nenapravitelný svůdník. V poslední vůli žádal, aby lidé brali jeho životní příběh spíše jako sled jakýchsi dobrodružných úletů. To přání není vůbec nepochopitelné, když si uvědomíme, že jeho soukromý život vypovídá o mnohem citlivější a zranitelnější bytosti, než je onen obraz mužného hrdiny, jaký sám o sobě až do konce života úzkostlivě pěstoval. (Česká televize)

(více)

Recenze (9)

Marze 

všechny recenze uživatele

Dokument vysílaný na kanálu Česká televize Art se zaměřuje na soukromí známého amerického spisovatele Ernesta Hemingwaye (1899-1961). Muže, který byl složitější, než byla jeho veřejná image. A to prostřednictvím příběhu s jeho čtyřmi manželkami. V klasickém rozdělení mužů na "tatíky" (věrní, zaměření na rodinu) a "proutníci" je spisovatel typický příklad toho druhého skrze tzv. sériovou monogamii. Pobavila mě historka, kdy 24 letý Hemingway, jemuž se narodilo dítě, se naučil v parku chytat holuby, aby měl na jídlo. ()

marhoul 

všechny recenze uživatele

Lovec, alkoholik, šovinista, fanda koridy, egocentrik a děvkař, prostě Hemingway, žil a psal v dobré době. Dnes by proletěl roštem, ačkoli nevídaný fešák, charismatický, živočišný svůdník a uznávaný literát. ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Konečně dokument, který má nápad. Zmapovat životopis slavného spisovatele prostřednictvím jeho čtyř manželek (a dvou milenek). Překvapivě tak vysvítá plastický portrét autora, jehož významným dílem nebyly jen romány, ale i prezentace sama sebe. Coby macho chlapáka – však mu tahle image nakonec visela na krku dost těžce. ____  V konfrontaci s manželkami různých povah vysvítají i různé stránky Hemingwayovy osobnosti. A je dobře dát prostor i jeho souputnicím, protože ani jedna z nich nebyla žádný ořezávátko. Výhradu bych měla leda k tomu, že mohli říct pár vět i o tom, co se s ženami stalo poté, co už netvořily s Hemingwayem pár. ()

Galerie (6)

Reklama

Reklama