Rukojmí pro vraha

Smrť v pätách

Akční / Dobrodružný

USA, 1988, 109 min

John Scott

Štandardná dobrodružná krimi, postavená na dobre fungujúcom "buddy" motíve a pútavých horských lokalitách. S charaktermi by sa dalo ešte trochu vyhrať a k efektnosti CLIFFHANGERA to má ďaleko, no ako príjemná relaxačná spomienka na 80. roky je to OK.(25.9.2005)

Rozpočet $-miliónovTržby USA $29,300,090Tržby Celosvetovo $30,100,000/65%/(25.11.2005)

Zpočátku velmi slibná krimi se postupně změní v ještě pořád ucházející mix buddy movie a survivoru, aby se na konci film proměnil v to nejhloupější možné béčko. Fajn Poitier, kupodivu snesitelný Berenger.(27.8.2008)

"Všichni se tu chovaj jakoby v životě neviděli černocha. Proč by medvěd měl být výjimka?" Další film z dětství, na který se mi váží krásné vzpomínky, ale u kterého jsem neměl dřív ani ponětí jak se jen jmenoval. Rukojmí pro vraha ale neztrácí ze své působivosti nic ani v novém tisíciletí. Divoká krajina kanadských lesů je a vždy byla fotogenická jako blázen a mezi dvojicí hlavních hrdinů (Poitier, Berenger) to jiskří (zvlášť když jsou spolu zahrabaní nazí pod sněhem;)) podobně jako mezi Gloverem a Gibsonem ve Smrtonosných zbraních.(26.9.2007)

Drsný snímek o psychopatickém vrahovi, mnoha mrtvých, krásných horských scenériích a konečném zúčtování se zlem..(25.8.2008)

• WANDRWALL

Nic jsem nečekal, nic mi to taky nepřineslo. Takže to tak asi mělo být. A jelikož jsem od toho nic nečekal, tak jsem to sledoval - jako v řadě jiných případech - napůl, protože moc extra zajímavého se tam nedělo. Tudíž jako diváka mě to nudí, ale čekám, že třeba mě to ještě může aspoň trochu překvapit, proto čekám až do konce. A je dost filmů, které jsou pro mě výsledně nic moc, ale je v nich několik replik, situací, které zachytává můj mozek, já nevím proč, a pak mám co analyzovat.(11.7.2010)

Scéna Sidney Potiera s médvědem grizzly je nezapometulná.(5.3.2010)

Dobrá nestandartní akční krimi starých 80-tých let, kdy se ještě umělo točit klasickým způsobem. Ovšem na druhé straně by to ani nebyl film USA, aby nevystavoval kvality správňáckého chlápka od FBI (kterej všechno zná a všechno ví) i tvrďáka drsného života v horách (kterej umí přežít vlastní smrt) a na konci nesklouzl do jakéhosi "hrdinného vítězného" konce, byť se šrámy. Maj to ti chlápci od FBI těžké, ale oni přece zvládnou všechno, .... světe div se, na nás si nedojdeš. Inteligence FBI a zkušenosti horala spolu dohromady řeší případ prchajícího vraha v prostředí nejen městském, ale hlavně v hlubokých stržích a na vrcholcích zasněžených nádherných hor na pomezí USA a Kanady.(23.10.2008)

Začíná to jako drsný krimi thriller a pokračuje jako napínavý dobrodružný thriller s příchutí "buddy" movie v exotickém horském prostředí. Možná by neškodilo svižnější tempo a nějaké zajímavé zvraty nebo "akční" scény ale přesto se jedná o slušnou, nenáročnou zábavu s fungujícími herci a typickou "devadesátkovou" atmosférou.(7.11.2011)

Skvělý thriller v němž charizmatický Sidney Poitier a mužný Tom Berenger pronásledují zákeřného vraha, jenž se snaží přes hory utéct do Kanady s uloupenými diamanty a nejprve jako průvodkyni, potom jako rukojmí si veme krásnou Kirstie Alley. PS.: výtečná kamera a hudba...(12.7.2007)

V celku originální dílo.(27.7.2008)

Hodně povedená záležitost, které bych vytknul snad jen nepříliš efektní finále. Jinak musím jen a jen chválit. Počínaje výbornou úvodní sekvencí s únosem rukojmí a předáním diamantů (atmosféra, pointa) a mnoha dobrými nápady ve scénáři (mj. ukrytí vraha mezi členy jedné horské výpavy), až po hudební doprovod, hlášky a hercké obsazení. Prostě výborný dynamický thriller, který jistě potěší každého příznivce tohoto žánru.(27.12.2006)

Oba se nadějně rozeběhli: Sidney Poitier i tenhle thriller. První brzda zaskřípěla v přírodě, tam však stále trvalo napětí a bylo na co se dívat. Druhá brzda (zvaná VELKÉ Americké Finále = VELKÁ Honička + Banální Konec :-() shodila film o dva levely níž. Škoda; mezi Berengerem a Poitierem (paradoxně bílý muž z divočiny a černý muž z City) to dobře jiskřilo, Highlanderův soupeř Clancy Brown si přímo v Highlandu nacvičil dalšího přesvědčivého záporáka a Kirstie Alley byla ještě pěkná štíhlá holka. 65%.(23.12.2008)

Nadpriemerný thriller s pôsobivými exteriérmi Kanady, slušným obsadením z časov kedy Berenger nebol ešte taký vypasený a kopal takmer za prvú ligu. (Alley detto).(9.7.2003)

Vynikající thriler a asi nejlepší Spottiswoodův film. Nečekal jsem od pro mě absolutně neznámého filmu tak čistou práci. Nesourodá dvojice agent FBI Poitier (s traumatem, že nedokázal zachránit rukojmí) a horal Berenger (jehož přítelkyně je ono rukojmí) se vydávají přes divočinu zastavit chladnokrevného vraha (Highlanderovský Clancy Brown). Začátek je fanstastický, ale nejlepší jsou vysokohorské pasáže, kde film ani trošku nepolevuje na tempu. Finále se bohužel neodehrává na horách, ale v městečku a díky tomu film trošku ztrácí tempo, ale i tak nás čeká napínavý finální boj se záporákem a celkově film, blížící se skvělému Cliffhangerovi.(3.8.2009)

Hodnotím v kontextu mainstreamové tvorby 80. let. Potom se věru není zač stydět. 2,5*(1.8.2010)

Slučná, ale ničím nevybočující akční krimi, odehrávající se v atraktivních scenériích kanadské divočiny. Film si pamatuji matně z dětství, hodně se mi tehdy líbil, ale dnes už mě tolik neokouzlil. Dát víc * nemůžu ani kvůli dabingu Stantina (Poitier) Petrem Štěpánkem, který mi tam vůbec nesednul a i díky němuž mi byla jeho postava dost nesympatická.(3.8.2009)

Mírně nadprůměrná podívaná, která velice slibně začíná a podstatně slaběji končí. Zaujme ovšem krásnými lokacemi, díky nimž se stává tak trochu slabším předskokanem pro Cliffhangera, hudebním doprovodem a neobvyklou dvojicí detektiv vs. horal, jejichž potýkání se s divokou přírodou (zahřívání tělo na tělo;) a počáteční handrkování dodávají snímku příjemně odlehčený nádech. Poitier odhaluje svůj komediální talent, Berenger po Četě v další ,,chlapácké" roli a Kirstie Alley jako odvážná a nebojácná horská průvodkyně. Velmi povedená hudba. Slušné.(3.9.2009)

Trochu pozapomenutý, přesto vynikající dobrodružný thriller odehrávající se v parádním prostředí drsných kanadských hor, kde agent FBI za pomoci zkušeného stopaře nahánějí nebezpečného psychopatického vraha. Škoda, že k přímé konfrontaci došlo až na konci, kdy se děj přesunul do malého poklidného městečka, i tak ale velmi dobré.(25.2.2012)

• fooggyy7

Tak teda pánové, jsem nevěděl, že Poiter točil taky Sci-Fi filmy. Takovou hovadinu mohou natočit pouze američané.(14.3.2012)