foto

Sidney Poitier

  • nar. 20.2.1927 (91 let)
    Miami, Florida, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Narodil se v roce 1927 jako jedno ze sedmi dětí v rodině farmáře. Po střední škole pracoval v mnoha různých profesích. Ve válce sloužil jako lékař. Pomáhal vojákům vyrovnávat se s utrpením války. Po válce se dostal k divadlu, což pro něj znamenalo zlom v jeho životě.

Od divadla byl jen malý krůček k filmu. Zde ztvárňoval role sebevědomých, inteligentních mužů, kteří se museli potýkat s rasovými předsudky. Výrazněji na sebe upozornil ve filmu DŽUNGLE PŘED TABULÍ, kde hrál černošského učitele, který se potýká s kriminalitou mládeže. V roce 1958 si zahrál společně s Tony Curtisem v úspěšném snímku ÚTĚK V ŘETĚZECH a v roce 1964 dostal Oscara za nejlepší herecký výkon v hlavní roli za film POLNÍ LILIE, kde jako dělník Homer Smith pomáhá německým jeptiškám na opuštěné farmě. V roce 1967 účinkoval ve třech divácky úspěšných snímcích. V ŽÁRU NOCI, který byl oceněn Zlatým glóbem, PANU UČITELI S LÁSKOU a HÁDEJ, KDO PŘIJDE NA VEČEŘI. Sidney Poitier sklízí úspěchy i jako režisér filmových a divadelních představení. Za zmínku stojí snímky BUCK A KAZATEL nebo MŮJ TÁTA JE DUCH.

V roce 1992 byl odměněn za celoživotní dílo Cenou amerického filmového institutu. Dvakrát ženatý, jednou rozvedený.

Karel "Carlossss" P.

Herecká filmografie

Filmy

2001 Poslední šance (TV film)
1999 Simple Life of Noah Dearborn, The (TV film)
1998 David a Lisa (TV film)
League of Legends (TV film)
Vykoupení z ráje (TV film)
1997 Mandela a de Klerk (TV film)
Šakal
1996 Panu učiteli s láskou 2 (TV film)
1995 Děti prérie (TV film)
1992 Slídilové
1991 Separate But Equal (TV film)
1988 Malý Nikita
Rukojmí pro vraha
1977 Akce
1975 Spiknutí
Udělejme to znovu
1974 Ve městě v sobotu večer
1973 Warm December, A
1972 Buck a kazatel
1971 Brother John
Síť
1970 Říkejte mi pane Tibbsi
1969 Ztracený muž
1968 For Love of Ivy
1967 Hádej, kdo přijde na večeři
Panu učiteli s láskou
V žáru noci
1966 Souboj u El Diablo
1965 A Patch of Blue
Na vlásku
Největší příběh všech dob
The Bedford Incident
1964 Dlouhé lodi Vikingů
1963 Polní lilie
1962 Okamžik rozhodnutí
1961 A Raisin in the Sun
Pařížské blues
1960 All the Young Men
1959 Porgy and Bess
1958 Virgin Island
Útěk v řetězech
1957 Edge of the City
Kapka krve
Something of Value
The Mark of the Hawk
1956 Good-bye, My Lady
1955 Džungle před tabulí
1954 Go, Man, Go!
1952 Red Ball Express
1951 Cry, the Beloved Country
1950 No Way Out
1947 Sepia Cinderella

Dokumentární

2018 Mr. Soul (TV film) - a.z.
2017 Sammy Davis, Jr.: I've Gotta Be Me
Sighted Eyes/Feeling Heart
2016 Broadway: Beyond the Golden Age
Nejsem žádný tvůj negr - a.z.
2013 Moms Mabley: I Got Somethin' to Tell You
The March (TV film)
2012 B. B. King
2011 Sing Your Song
2007 Mr. Warmth: The Don Rickles Project
2005 Budd Boetticher: A Man Can Do That (TV film)
2004 Hollywoodské legendy (TV film)
Řekni jim, kdo jsi
2002 Making of 'Changing Lanes', The
2001 Ralph Bunche: An American Odyssey
1997 Directors: Norman Jewison, The
1996 Wild Bill: Hollywood Maverick
1994 A Century of Cinema
1986 Bopha! (TV film)
1979 Paul Robeson: Tribute to an Artist
1970 King: A Filmed Record... Montgomery to Memphis
1968 Black History: Lost Stolen, or Strayed (TV film)
1949 From Whence Cometh My Help

TV pořady

2016 The EE British Academy Film Awards 2016 (TV pořad)
2014 Oscar's Red Carpet 2014 (TV pořad)
2012 AFI Life Achievement Award: A Tribute to Shirley MacLaine (TV pořad)
Zlatý Glóbus 2012 (TV pořad)
2008 Stand Up to Cancer (TV pořad)
2005 Black Movie Awards, The (TV pořad)
2002 74. Annual Academy Awards (TV pořad)
Muhammad Ali's All-Star 60th Birthday Celebration! (TV pořad)
2001 Tribute to Barbra Streisand, A (TV pořad)
2000 BBC and the BAFTA Tribute to Michael Caine, The (TV pořad)
1999 ABC 2000: The Millennium (TV pořad)
Exclusif (TV pořad)
1997 The 49th Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
1995 Kennedy Center Honors: A Celebration of the Performing Arts, The (TV pořad)
1992 American Film Institute Salute to Sidney Poitier, The (TV pořad)
1989 American Film Institute Salute to Gregory Peck, The (TV pořad)
1986 Oprah show (TV pořad)

Režijní filmografie

Producentská filmografie

Filmy

1972 Buck a kazatel

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(62)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace