Uvnitř kruhu

Blizhniy krug

Inner Circle, The

Sovětský svaz / USA / Itálie, 1991, 137 min

• Houdini

Zlatý Medvěd - výběr(10.1.2006)

Dojímavý životní příběh osobního Stalinova promítače v podání Toma Hulceho, který si od doby, kdy ztvárnil Mozarta ve Formanově Amadeuu, v ničem pořádném nezahrál. Je to škoda. A mimochodem, ten Stalin se maskérům fakt povedl.(4.1.2003)

Hodně nedoceněný film který bych od režiséra Tanga a Casha rozhodně nečekal.Promítače v klubu KGB během II. SV. povolají do služeb samotného Stalina.Stane se vysokým funkcionářem KGB a těší se Stalinovy přízně.Avšak jeho žena touží po dítěti a navštěvuje v děcáku dceru nepřátel státu Kaťu. Film se rozjíždí rychle jenom někdy nudí ale od tohu je tu tlačítko >>.Škoda že Hulce po Amadeovi a Uvnitř kruhu v ničem jinším dobrém nehrál.V každé dobré videopůjčovně pod názvem Uvnitř kruhu(opravdu divný název)(jen hledat hledat ! ! !).(6.10.2003)

Mnohem lepší zpodobnění Stalina a kamarily okolo něj než v prachšpatném Passerově filmu. Stalin tu vystupuje ne jako karikatura, ale jako racionální a inteligentní diktátor. Jeho promítač, jehož pohledem je příběh vyprávěn, si zpočátku vychutnává přízeň, které se mu dostává, aby se nakonec přesvědčil o pravdivosti tvrzení, že revoluce požírá své děti.(17.3.2006)

Depresivní a velmi zajímavě podaný film o Stalinovi a lidech kolem něj. V tomhle by snad nechtěli žít ani ti nejzavilejší levicoví voliči. Tom Hulce v hlavní roli osobního Stalinova promítače exceloval, ale o moc víc si z tohoto filmu bohužel nepamatuju, kromě pocitu naprosté beznaděje a vděčnosti, že žiju v jiné době a totalita je minulostí. 80%(17.3.2009)

Stačilo málo a blízký Stalinův člověk mohl bleskově onemocnět tuberkulózou. Monstrózní státní útvar, jemuž vládli dva despotičtí Gruzínci. Dokonale atomizovaná společnost v podmínkách komunálního bytu. Vlivný post sice znamenal vyšší životní standard, ale přinášel také mnohem větší společenská omezení, která byla v očích prostého lidu věcí takřka neznámou. Jako bych se ocitl v knize Děti Arbatu od A. Rybakova.(26.4.2009)

Uvěřitelný příběh řadového zidealizovaného promítače žijícího nelehký život v tehdejší Moskvě v podání skvělého Hulce. Splnilo se mu několik snů během pár dní - svatba se svojí vyvolenou a setkání z očí do očí s tehdejšími lídry Sovetskeho svazu, včetně obávaného Stalina zobrazeného jako chytrého a racionálně uvažujícího člověka. Hulce musí několikrát čelit nelehkému rozhodnutí během své životní etapy. Většinou jde slepě za svými ideály než za srdcem. Já bych si raději užíval s Anastasiou. Hehe!!! Víc neřeknu. Stojí to za zhlédnutí!!! 95%.(31.7.2005)

Jsou lidé- a to nejen ve filmu- jejíž svoboda jednání, je dějinami semleta na prach ,tohle je příběh o jednom z nich.(23.5.2010)

Dávali to kdysi na HBO, já byl prcek a absolutně sem to nechápal.Teď nedávno sem to viděl znova a musim za sebe (i jako za promítače) říct, že je to teda bomba.(15.11.2008)