Rukopis nalezený v Zaragoze
Rekopis znaleziony w Saragossie
Rukopis nájdený v Zaragoze
Saragossa Manuscript, The
Drama / Fantasy / Historický / Mysteriózní
Polsko, 1965, 124 min (Director's cut: 175 min)
Wojciech Jerzy HasHudba:
Krzysztof PendereckiObsah
Zábavný historický film Rukopis nalezený v Zaragoze v sobě spojuje prvky stylové kostýmní komedie, dobrodružného rytířského filmu i fantastické báje s duchy, oběšenci, šílenci a tajemnými princeznami. Byl natočen podle nevšedního románu velkého dobrodruha, knížete Jana Potockého. Román vznikl jako barvité vyprávění a současně satira na lidskou pošetilost a pověrčivost. Jeho hlavním hrdinou je mladý Alfonso van Worden, který se právě dozvěděl, že je jediným mužským potomkem slavného rodu a je vybrán k velikým úkolům. (Letní filmová škola)
Max-Wesslo
Tříhodinový historický snímek s prvky surrealismu, příběh o cestách velitele gard Alfonse van Wordena španělskými prériemi. Film unáší svou atmosférou na pomezí snu a reality a rozsáhlostí s několika příběhovými liniemi. V druhé části se film vyprávěním hrdinů rozvětví až v pětinásobných flashbacích, které se navzájem střídají a doplňují, až splynou samy do sebe. Luis Buñuel, který je známý tím, že málokdy viděl jeden film vícekrát, údajně shlédl Rukopis hned třikrát. Mezi další obdivovatele patří Francis Ford Coppola, Martin Scorsese a především David Lynch. Nezbývá, než tento snímek doporučit každému, kdo nemusí mít všechno naservírováno přímo na talíři, ale kdo se rád v budoucnu na film podívá znovu.(3.1.2010)
Crocuta
Důkaz, že i tak mnohovrstevnaté a žánrově různorodé dílo, jakým je román Jana Potockého "Rukopis nalezený v Zaragoze" (česky Odeon, 1973) lze zpracovat s respektem vůči předloze a přesto vytvořit naprosto osobité filmové dílo. Svéráznou atmosféru snímku kromě výborné kamery a vynikající hudby dotváří i specifický humor a nadprůměrné herecké výkony, i když v hlavní roli bych si dokázal představit i někoho jiného. Zbigniew Cybulski tu na mne působil poněkud změkčile, jeho charizma (nepopiratelné například v "Popelu a démantu") se kamsi vytrácí a v první části tříhodinové verze snímku ho tak trochu zastiňuje Franciszek Pieczka, ve druhé výrazně dominuje herecký projev Leona Niemczyka. Na okraj: jedním z řady režisérů, kteří neskrývali svůj obdiv k Hasovu filmu byl i Luis Buňuel, který způsob vyprávění typický pro "Rukopis nalezený v Zaragoze" několikrát použil ve svých snímcích z přelomu 60. a 70. let - rámcová a vložená vyprávění obsahuje "Mléčná dráha", "Nenápadný půvab buržoazie" nebo "Přelud svobody".(28.8.2010)
HenryS.
Představte si pikaresknost Váchalova Krvavého románu, herectví Rosencrantze a Guildersterna a dekoltů jak z Hejtmana Floriana. Vše je tady. A ještě mnohem, mnohem více. Šílená jízda, jíž dávám ještě tak 15 shlédnutí, abych se něčeho dobral. A to tady na škodu není. Skvělá hudba od Pendereckého(!)(26.4.2009)
Revanx
Jeden z 1001 filmů, které musíte vidět, než umřete.(26.1.2009)
giblma
Ježiš ( nebo raději "Aláh"?), to mě to ale bavilo! Rukopis obsahuje snad všechny frangmenty, co se mi už jako děcku na doznívajícím středověku líbily, respektive mě děsily a zároveň fascinovaly. Umělecké rytiny, od nichž se nedá odtrhnout zrak, ikdyž ste právě v obležení nepřátelských vojáků. Polohu měnící oběšenci, se kterými se dá i popovídat. Číše vína ve tvaru lidské lebky, ony ty lebky jsou vlastně úplně všude. Španlská inkvizice... Všechny tyto lehce hororové prvky jsou zároveň odlehčeny krásně absurdním humorem, který se minimálně u mě trefil přímo do černého. Vůbec se nedivím, že z toho byl Buňuel posraný!(3.4.2011)
Mulosz
Neuvědomuji si žádný jiný film, který by obsahoval dramatickou šestiexpozici.(24.9.2008)
Cimr
,,..ale kde končí realita a začíná fantazie?" To už se nikdy nedozvíme. Přestože jsem z Rukopisu pochopil zhruba osminu a připadalo mi, jako že to nemá dvě a půl, ale aspoň čtyři hodiny, neodvažuji se dát méně, než pět hvězdiček. Ten film neskutečně předběhl dobu. Mám rád Nenápadný půvab buržoazie, El Topo, Němého Bobeše, Sto roků samoty i Krvavý román. Všechny zmíněné Rukopis něčím připomíná a (mimo posledního jmenovaného) všechny vznikly později. Svou místy až psychedelickou atmosférou musel určitě v roce 1965 vzbudit velký ohlas. Vemte si jen to, že ve filmu hraje 187 herců a přitom se nedá říct, že by některý z nich (mimo Cybulského) měl hlavní roli. Příběhy se míchají, jsou vyprávěny jeden za druhým, postav stále přibývá, setkáme se s upíry, kabalisty, zombie, tajemnými poutníky, muslimy, ženskými s nadměrnými ňadry, nesmyslnými souboji, cikány, podvodníky, duchy a buhví s čím ještě. Co vám budu povídat, bavilo mě počítat ty spousty lidí, co odcházeli z kina...(2.3.2011)
šokin
Drama/Sci-fi/Mysteriózní... Jeden z nejpodivnějších snímků jaký jsem měl kdy možnost shlédnout. Za zmínku stojí určitě skvělé herecké výkony, velmi netradiční a umně zpracovaná zápletka, a také vytříbený humor připomínající legendární hořké komedie z dílny české dvojice Svěrák - Smoljak. Tento film má však v sobě ještě něco navíc, něco neopakovatelného... Jednou totiž máte pocit, že sledujete skvělé sci-fi/mysteriózní drama, v zápětí se ovšem musíte hořce pousmát nad některými scénami a celým jakoby zdánlivě nesmyslným příběhem, jehož jste svědky. Režisérovi se také povedlo angažovat celou plejádu výborných polských herců, z nichž by mohl pro hlavní roli vybrat prakticky kohokoliv. Volba však logicky padla na tehdejší polskou hvězdu Z. Cybulského (Popel a démant, Vlak, Jowita, atd.). Snímek místy působící dojmem „polského Barona Prášila“ představuje - svými postupně se proplétajícími epizodami, velmi poetickým ztvárněním děje a myšlenkově bohatou mnohovrstevnatostí - mnohem kvalitnějšího předchůdce pozdějších kompozičně podobně pojatých snímků 90. let a současné produkce (Magnolia, 21 gr., Memento, apod.). Viděl jsem film v režisérské verzi.......nezapomenutelný zážitek na celý život!(21.3.2007)
Pevek2
Genialni, i kdyz rekl bych ze druha pule genialnejsi druhe.(10.10.2011)
Rattlehead
Hodně zajímavý a netradičný film. Jen se nemohu zbavit dojmu, že by bylo lepší udělat z něho dva - jeden by byl ponurý, surrealisticky laděný film o nočních můrách vojáků ve válce; druhý by byl středověkou komedií o jednom nekonečném vyprávění. Jako jeden snímek je to ale přece jen moc dlouhé a hlavně mi tato vzájemná kombinace v jednom filmu tolik nesedí.(31.3.2011)