Reklama

Reklama

Dračí císař a jeho říše

(TV film)
  • Česko Dračí císař a jeho terakotoví strážci (více)
Jižní Korea, 2018, 2x44 min

Obsahy(1)

1. Dračí císař a jeho říše: Krvežíznivý despota nebo sjednotitel říše nepředstavitelných rozměrů a autor pokrokových reforem? Kdo byl první císař dynastie Čchinů? Příběh zrození první čínské císařské dynastie je starý více než 2 tisíce let a má všechny prvky velkého románu. Intriky, násilí, sex, tajemství. Jeho ústřední postavou byl císař Qin Shi Huang (čti Čchin Š’-chvang-ti), který sjednocením znesvářených kmenů vytvořil velmoc nepředstavitelných rozměrů. Tato kontroverzní osobnost byla historiky vnímaná velice kriticky. Měl pověst svéhlavého, silně pověrčivého, neschopného tyrana. Zakládá se však tento popis na pravdě, nebo je jen přibarveným odrazem Čchinovy skutečné osobnosti sjednotitele států, písem, norem? A jakým vývojem prošel od chvíle, kdy se coby 13tiletý chlapec jménem Ying Zheng (čti Jing Dženg) v roce 246 př. n. l. ujal trůnu, až po svou smrt v roce 210 př. n. l., po níž byl v doprovodu své početné terakotové armády pohřben do jednoho z nejslavnějších i nejzáhadnějších mauzolei světa.
2. Dračí císař a jeho terakotoví strážci: Před více než 2000 lety nařídil čtrnáctiletý vládce království na Dálném východě zahájit stavbu svého mauzolea. Na jeho posmrtné pouti jej měla doprovázet slavná terakotová armáda... Císař Qin Shi Huang, česky Čchin Š’-chuang-ti, vlastním jménem Ying Zheng, byl prvním panovníkem rodu Čchin. Dobyl sedm znesvářených států hroutící se dynastie a poprvé sjednotil Čínu v jedinou zemi. Jak bylo tou dobou obvyklé, rok po svém nástupu na trůn nařídil císař stavbu své hrobky. Kde se však nalézalo a jak vypadalo místo jeho posledního odpočinku, se po dlouhá staletí nevědělo. Až v roce 1974 nalezli dělníci v severozápadní Číně úlomky sochy z pálené hlíny a učinili jeden z největších archeologických objevů v dějinách. Archeologové následně odhalili tisíce terakotových vojáků, koní a válečných vozů. Jak byly tyto sochy vyrobeny? Proč měly skutečné zbraně? A jaká další tajemství leží pohřbena pod ohromnou mohylou postavenou ke slávě prvního čínského císaře? To jsou jen některé z otázek, na něž se výpravný korejský dokument pokusí odpovědět. (Česká televize)

(více)

Recenze (7)

sportovec 

všechny recenze uživatele

Monumentální  úsilí čínských vědců a neméně klopotná práce korejských dokumentaristů slučující detail s celkem dává obraz alternativního civilizačního okruhu. A současně mimořádně vyspělé civilizace, která ve všech ohledech snese srovnání s antikou a Evropou a obecně budí respekt a uznání pro lidského ducha. O to více to všechno vzbuzuje očekávání dalších objevů a převratných skutečností. ()

rivah 

všechny recenze uživatele

Úžasné úsilí prvního císaře sjednocujícího Čínu a vše co k tomu náleží. A úžasná hrobka. Skvělý dokument.(90%) ()

Reklama

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Výnimočný objav, ktorý nemá obdoby. Kráľovská hrobka väčšia ako Veľká pyramída v Gíze. Čína, zabudnutá veľmoc, ktorá to dnes preberá opäť. Nenápadne. A nestráži ju len takáto terakotová armáda, hoci, najlepšie by bolo, keby všetky armády sveta boli takto nehybné a neškodné. ()

anatheman 

všechny recenze uživatele

Za mě naprosto excelentní dokument, který mistrně dodržuje všechny osvědčené postupy, když se popularizuje věda. Přehlednost, tematická ucelenost a názornost. K tomu oceňuji přítomnost rozhovorů s historiky/archeology, které mají hlavu a patu a nejsou tedy jen výkřiky do tmy (zdravím Amíky). Zároveň je dobré, že tito vědci i nastíní problémy, které se studiem prvního čínského císaře pojí - hlavně tedy vnitřní antagonismus tyran X osvícenec. Moc se mi také líbily hrané rekonstrukce a hmotové rekonstrukce. Zkrátka takto mají dokumenty vypadat. 5 hvězd z 5! ()

Johny203 

všechny recenze uživatele

Na monumentálnosť starovekej Čínskej civilizácie sa v západnom svete trochu zabúda čo by čiastočne mohol tento dokument zmeniť. Je plný vizuálnych, hraných či počítačových ukážok, pričom prvý diel sa zaoberá životom a reformami Dračieho cisára a druhý skúma skôr jeho hrobku a posmrtný život, v čele s grandióznou terakotovou armádou. ()

Galerie (12)

Reklama

Reklama