Reklama

Reklama

14 vrcholů: Nic není nemožné

  • USA 14 Peaks: Nothing Is Impossible (více)
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Nebojácný nepálský horolezec Nimsdai Purja stojí před výzvou, kterou na první pohled nejde zvládnout. Za sedm měsíců chce zdolat všech 14 světových osmitisícovek. (Netflix)

Videa (1)

Trailer

Recenze (124)

BigBang 

všechny recenze uživatele

Klady: krásné záběry velehor; výjimečný sportovní výkon, zajímavý pohled na propojení Nepálu s UK (protagonista slouží v britské jednotce zvláštního nasazení); sympatická náhodná role české borky na K2; dokument ukazuje (částečně úmyslně, částečně nechtěně) nesmyslnost masového lezení v Himalájích a částečně i nesmyslnost lezení na čas.   Zápory: generické korporátní motivační pindy, rodinné scény ve stylu reality TV (přeskakoval jsem). ()

Tosi 

všechny recenze uživatele

Další dokument z míst, kde nikdy nebudu a asi po tom ani netoužím. Uznávám, že obsahuje nespočet nádherných záběrů, ale jeho největší nevýhodou je zaměření na kvantitativní cíl. Prostě se to moc hrnulo a mně v hlavě neutkvěl žádný konkrétní výstup, ani nějaký okamžik, při kterém se tajil dech. Tím nechci ubírat nic na fascinujícím úspěchu toho nepálčana a samozřejmě i jeho třech přátel, kteří to celé odmakali s ním. ()

Reklama

marhoul 

všechny recenze uživatele

Jak pravil Messner sám, kritika Nimsova způsobu zdolávání vrcholů není namístě. Čili ať si puristi alpského stylu klidně remcají, Nims se pustil do velkého podniku a dal to. V dokumentu mě potěšila účast naší Kláry Kolouchové, její úspěšný výstup na K2 přímo souvisel s Nimsovým šíleným riskem, riskla to taky a K2 má v kapse. A to je super! Klobouček. Kecy o tom, že některé výstupy na vrchol v dokumentu ukazovaly jen krátké záběry, tož tak to je lahůdka. Jestli to nebude tím, že se zúčastnění necourali po Štrbském plese, kde se poněkud snadněji dělají opičky do kamer, co? Nejen Nimsův rekord, ale i tento dokument celosvětově propaguje práci a úspěchy nepálských šerpů, proto plný počet. ()

Lischai 

všechny recenze uživatele

Je to všechno tak letem světem, až to působí jako naprostá banálnost. Vylezl na K2 - vidíme týpka jak šlape sněhem - za dva dny vylezl na Gašerbrum - tejpek šlape sněhem jinde. Pak támhle něco za den, přeskočil 3 postupové tábory a dal Everest na jeden zátah - znovu tejpek šlape sněhem. V hlavě si u toho říkáte: "Moment, jak jako... druhý den? Jako jako přeskočil tři postupové tábory?" Ale dokument se u těhle insane věcí nezastaví, jen tak nějak popisně frčí dál. Nemáte z toho dokumentu ani trochu pocit, že jste něco zažili nebo pochopili, je to jak článek z Wiki s obrázkama. ()

Evander 

všechny recenze uživatele

14 vrcholů je docela zajímavým dokumentem o stěží uvěřitelném lidském výkonu a odhodlání něco dokázat. Je škoda, že se tohoto tématu ujal zrovna Netflix, protože jeho styl mi jako obyčejně moc nesedí. Dokument měl být zpracován o parník lépe, protože takto za fenomenálním výkonem nepálských horolezců strašně zaostává a svým způsobem ho vlastně i dehonestuje. Ke stopáži mám výhrady jako obyčejně, ale tentokráte v přesně opačném duchu, protože zde měla být buď mnohem delší anebo na místo dokumentu měl vzniknout mnohodílný seriál. 74% ()

Galerie (31)

Zajímavosti (4)

  • Když Purja 23. dubna 2019 zdolal první vrchol, Annapurnu I, měl zajištěno pouze 15 % potřebných finančních prostředků a většinu z nich získal z hypotéky na vlastní dům ve Velké Británii. (Čiban)
  • Samotné lezení trvalo 6 měsíců a 6 dní od dubna 2019 do října 2019. (Čiban)

Související novinky

NEJ filmy a seriály roku dle žebříčků ČSFD

NEJ filmy a seriály roku dle žebříčků ČSFD

30.12.2021

Rok 2021 proběhl z hlediska kinematografie v o něco menší nejistotě než rok 2020, kdy byly v důsledku virové epidemie zavírány kinosály a filmové premiéry se houfně odsouvaly, což trvalo až do… (více)

Reklama

Reklama