Reklama

Reklama

Zlato

Trailer 1

VOD (1)

Obsahy(1)

Dva cizinci putují australskou pouští. Virgil (Zac Efron) jede za prací, která mu údajně změní život, a má ho tam přivézt ne zrovna sympatický řidič Keith (Anthony Hayes). Během cesty se jim přehřeje motor auta, a tak musí zastavit uprostřed vyprahlé divočiny. Když Keith automobil opravuje, zaujme Virgila zlatý odlesk u jeho nohou. Začnou kopat a objeví ten největší balvan zlata, jaký kdy kdo nalezl. Prvotní nadšení se promění v bezmoc, když zjistí, že vytáhnout ze země tak velkou hroudu zlata je nad jejich síly. Domluví se na tom, že zlatý balvan bude hlídat Virgil, zatímco Keith odjede do nejbližšího města a zajistí potřebné vybavení. Jenže jsou uprostřed naprosté pustiny a tak je nejbližší město dva dny cesty tam a dva dny cesty zpět. Virgil tak musí zůstat čtyři dny sám uprostřed pouště. K dispozici má nevelkou zásobu vody, trochu jídla a plachtu, která jej má ochránit před žhnoucím sluncem. A pak se všechno zkomplikuje. Nejdřív se Keith o něco zpozdí. Zprvu jen o den, pak o další a další. Virgil pomalu začíná propadat zoufalství. Široko daleko není žádná pomoc, jen písek, kamení a pár pokroucených stromů a keřů. Společnost mu dělají pouze divocí psi, kteří se k němu nepřiblíží, dokud má zapálený oheň. Ale dřevo mu dochází, stejně tak jídlo a po tom, co se přežene písečná bouře, přijde Virgil i o poslední kapku vody. V tu chvíli se začnou dít podivné věci. Je s ním opravdu v poušti někdo další, kdo ho chce o zlato připravit, anebo jsou to jen pouhé přeludy? Tak jako tak, nezbývá mu než čekat a doufat, že se pro něj Keith opravdu brzy vrátí. (CinemArt)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (163)

gogo76 

všechny recenze uživatele

"Ostanem strážiť zlato..." Tento malý nenápadný film mi urobil radosť, presne sa mi trafil do vkusu. Nádherné exteriéry. Je zaujímavé, že aj keď tam široko ďaleko nie je jediný zelený strom alebo krík, je to svojím spôsobom nádherný kus prírody. Hlavne je to niečo iné, niečo čo doma nemáme. Film má pomalé tempo, skvelá hudba občas navodí až hypnotické stavy čo bol asi účel, pretože hlavná postava má sakra problém... Atmosféra dokonalá, príbehovo veľmi jednoduché, ale účinné, herecký výborne zahrané, ale strohé dialógy dávajú vyniknúť predovšetkým prírode. Idem proti davu, mne to sadlo dokonale. Záver skvelý, tie divé psy, pohľad na zlato... Dingo vyzerá inak, takže si nie som celkom istý, čo to bolo, možno iba túlavé psy. Jediné, čo mi trošku prekážalo, bol príliš skoro seknutý posledný záber. Mal trvať o pár sekúnd dlhšie s pohľadom na kopu zlata alebo oblohu...Napriek tomu skvelá jednohubka! 90%. ()

Psychor 

všechny recenze uživatele

Jestliže kameraman ponechá barevné schéma snímku na náhodě, ponechává na náhodě i vyznění celého filmu. Místo toho, aby se Ross Giardina pokusil dojem z všudypřítomné pekelné výhně ještě více umocnit, např. volbou adekvátního filtru, tak nesmyslně experimentuje s desaturací, což rezultuje v přesný opak a ze snímku se tak vytrácí prvek autenticity. Bylo by záhodno o barevné koncepci filmu alespoň trochu popřemýšlet a netvořit metodou pokus - omyl. Za velkou slabinu snímku lze považovat i jeho scénář, který je ve všech ohledech až směšně triviální. S postavami se může divák jen těžko jakkoliv identifikovat, jelikož i navzdory zbytečně dlouhé expozici setrvávají až do závěru filmu v naprosté anonymitě. Vyprávění se odvíjí důsledně přímočaře a nenabízí žádné zásadní či neočekávané zvraty. Samotné vyústění snímku lze pak velmi snadno predikovat. Gold se bohužel zařadí k poslabším zástupcům žánru survival a já, jakožto zdejší hororový expert, mu tak uděluji dvě slabší hvězdy. ()

Reklama

filipvrbik 

všechny recenze uživatele

Je to zvláštní film, ze začátku má pomalé tempo, ani to člověka moc nebaví, ale atmosféra se rázem dostaví, jak je Zac Efron sám v poušti.. Působí to postapokalipticky, ale zároveň je z toho fakt hustá atmosféra, nedostatek vody a jídla, písečná bouře, halušky a podobně. Dostal jsem ke konci filmu fakt žízeň. Konec je velmi zajímavý, a doufal jsem v něj...80% ()

TheSpearCZ 

všechny recenze uživatele

Jako sorry, ale tohle prostě nemůžu považovat za úspěšnej survival film, čekat hodinu a půl na jedinou scénu, kde se něco vůbec začne dít (což tady skončilo flákancem do hlavy), tak to je na mě trošku moc. Máme tu i další pokusy o nějakou akčnější podívanou jako písečnou bouři, ta ale skončila za dobro dobrou minutu a půl a nechala mě absolutně chladným, stejně tak jako ostatní veškerá snaha režiséra. Samozřejmě chápu, že tenhle film není o akci, každopádně nemůžete film o třech lidech postavit jen na tom, že se bude divák koukat hodinu a půl na jednoho herce, bez jakýkoliv dialogů či příběhu. A konec tomu dal třešničku na dort v podobě naprosto předvídatelného závěru, jen aby přišel druhý "otevřený" konec, u kterého se už člověk jednoduše musí usmívat. Nečekal jsem žádnou hitparádu, nemůžu tu nic říct ani na Efrona, který tu hraje bez chyby, ale scénář je jedna velká tragédie. A přitom to vizuálně vypadalo skvěle. Čisté 2* ()

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Zac Efron veľkú hereckú výzvu ustál so cťou, a aj keď sa rozhodne nejedná o výkon oscarových parametrov, narastajúca zúfalosť, bezradnosť a psychické vysilenie mu veríte bez menších problémov. Gold potom spĺňa prvky poctivého survivalu pomerne ľahko. Máme tu aj vďaka kamere správne zobrazené nehostinné prostredie austrálskej púšte, na ktorej vám bude už po pár minútach sakra horúco, tieň a voda tu prakticky neexistujú a v diaľke na príležitosť vás zožrať čakajú hladné psy. Áno, divák celkom ľahko pochopí hrdinovo utrpenie, pri ktorom je každá minúta v horúcom peklom veľkou fyzickou aj psychickou skúškou. Mnoho scén je tu potom na pohľad správne nepríjemných, v tempe sa naozaj nikam neponáhľa a vďaka zasadeniu do blízkej budúcnosti a zapadnutých kútov Austrálie má snímka aj sympatický postapokalyptický feeling v štýle Šialeného Maxa. Gold je tak vo výsledku žánrovou jednohubkou a milým nízkorozpočťákom, ktorý dokáže byť v istých pasážach správne nepríjemný a Zac Efron ho dokáže bez problémov utiahnuť aj sám. (12.7.2022) ()

Galerie (31)

Zajímavosti (9)

  • Scenárista a režisér filmu Anthony Hayes o filmu řekl: „Je to vzrušující, napínavý a aktuální příběh o chamtivosti, lidskosti, o tom, kdo jsme, co jsme způsobili světu a kam směřujeme, pokud si nedáme pozor. Mít Zaca Efrona jako svého hlavního herce v tomto filmu je absolutní dar a vidět, co už teď vytváří, je něco, co jsme od něj ještě neviděli. Nemohu se dočkat, až tento odvážný, niterný a filmový snímek předvedeme divákům po celém světě.“ (Johnny.ARN)
  • Po písečné bouři se postava Zaca Efrona probere s větví zabodnutou v pravé části jeho těla. Po chvíli se větev objevuje píchlá v jeho levé části, pak v pravé a nakonec si režisér vybral tu levou. (onzik)
  • Na začátku první noci se ukázal úplněk. O několik záběrů později se objevil půlměsíc. (Johnny.ARN)

Reklama

Reklama