Reklama

Reklama

Navalny

  • Velká Británie Navalny
Trailer 2

VOD (1)

Obsahy(1)

Režisér Daniel Roher představuje život a dílo ruského opozičního vůdce Alexeje Navalného, který si po letech odhalování korupce vytvořil mocné nepřátele, včetně prezidenta Vladimira Putina. (HBO Max)

Videa (5)

Trailer 2

Recenze (67)

Martin741 

všechny recenze uživatele

No tak po 24. 2. 2022 sa putin /ne, to nie je chyba, to male "p" tam je naschval/ ukazal, co je zac. Zly clovek. Je lepsie bezboznemu konat dobro pokanie a spravodlivo nez spravodlivemu, ktory pokanie nepotrebuje a ktory hoci zil spravodlivo, predsa len rozputal bezpravie.  Na Ukrajine je uplne bezpravie a vieme, kto to sposobil. 95 % ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Nie je dobré idealizovať si žiadneho politika, ani Putina, ani Zelenskeho ani tuto Navalneho. Najmä ak vôbec nie sú bezchybní, ale skôr vadní. Navalený má ďaleko od ideálu bojovníka za slobodu, možno tak akurát za svoju slobodu, ale sám ju stratil najhlúpejším rozhodnutím v živote - dobrovoľne sa vydal do rúk režimu, ktorý mu jasne a vopred povedal, že ho zatkne. Užívateľ Hamaradža to tu popísal najlepšie. Západ chce zvrhnúť Putina, ale je Navalený tou ideálnou voľbou? Prečo sa zabúda na jeho extrémizmus v minulosti? (Rovnako tak pri Zelenskom nevadí podpora extrémistov, vyslovene náckov, u Saudov nevadí vôbec nič a pod.). Z toho všetkého mi vychádza, že tento dokument je presne ako postoj západu pokrytecký a slúži len jednej myšlienke: budeme podporovať kohokoľvek, kto bude konať tak, ako my pískame. O nič iné tu nejde. ()

Reklama

Bebacek 

všechny recenze uživatele

NAVALNY je opravdu strhujícím a intimním pohledem na nejostřejšího kritika Vladimira Putina, jak jej programový tým Sundance anoncoval. V mých očích nesmírně poutavě vystavěný investigativní dokument s citem pro drama, který osloví i nefestivalové publikum. I když to aktuálně s Alexejem Navalným dobře nevypadá, jeho nezdolnost a urputnost, kterou film intenzivně zachycuje, je inspirativní. Standardně se oslavuje režisér(ka), ale za mě největší palec nahoru pro produkční tým, který ho realizoval za dost náročných podmínek, a jak z Q&A po projekci vyplynulo, byli holkami pro všechno a během realizace evidentně potili krev. Je to must see projekt a díky CNN Films a HBO Max se snad dostane k hodně lidem. Snad i brzo k nám. A doufejme, že i nějak do Ruska. ()

Cheeter 

všechny recenze uživatele

Vezmu-li dokument samotný a události v něm zachycené, tak tady asi vidíme to, jak se to stalo. To, co mi na konkrétním zpracování vadilo, byla přílišná hra na city. Režisér po nás chce místy až moc, jak máme Navalného vnímat. Navíc je tu Navalnyj vykreslen hlavně jako hrdina. A on určitě v tomto momentě tímto je. Ale několik věcí mi tu schází. Co dělal dříve? Jak se měnila jeho povaha? Jaké byly jeho přešlapy? Od dokumentu, který má v názvu je příjmení, bych čekal, že se o něm dozvíme více a ne jen ten nejdramatičtější závěr. Nikdo z nás totiž není černobílý. Každý ujdeme nějakou cestu a měníme. A to tu zásadně chybělo. ()

LEGACY 

všechny recenze uživatele

Navalnyho jsem bedlivě sledoval ještě na univerzitě před jeho nechvalně proslulou otravou novičokem. Dá se říct, že je to jediný pořádný ruský politik opozičník, který zbyl spolu s jeho kolegama typu Ilji Jaščina. Dokument mi nenabídl nic moc nového, co bych nevěděl z jeho kanálu, každopádně celkem chápu snahu udělat celovečerní dokument - ten příběh je zkrátka inspirující, zastrašující, ale Nalvalny jako člověk mi imponuje. Takže byť je Navalny perfektní opozocionér, nevíme úplně jak by Rusko vedl a na otázky ohledně Krymu se liberálové raději moc neptejte - nemohl by jít proti lidové mase. Každopádně jako člověk mi imponuje, v lecčem se od něj může historie přiučit, bohužel dokument jako takový je prostě pro západní publikum. Je pravdivý, strhující, trochu vykrádačka, ale vadilo mi asi zpracování - bylo až moc jednotvárné, trochu vykrádající, zkrátka jakoby tvůrci točili přesně podle šablon amerických, či britských dokumentů a nezanechali tam svůj vlastní otisk. Nelíbila se mi taktéž jakási arogance a pohrdání ze stran některých postav, který na mě působili trošku oportunistickým dojmem. Každopádně jsem myslel, že se bude jednat pro mě úplně zbytečný dokument a to se nestalo. Dokoukal jsem do konce, osvěžil jsem si paměť, zasmál jsem se nad Putinovými noclehy a babraly, co nedokázali udělat svou práci a znemožnili sami sebe, tak i velké tajné uřednictvo FSB sraček. Největší obdiv měl ale Navalny mít ne na základě dokumentu, ale na základě jeho rozhodnutí se vrátit. Kurva, vždyť teď žije v temné cele, kam se snaží nanést všemožné nemoci a člověk přemýšlí jak je možné, že dokáže pořád odolávat a i trochu vystupovat, když nevíte jestli máte většího psychopata na vrchní palandě, nebo v uniformě. Přesto bych rád slyšel i jiné názory, ať člověk neslyší jen jednu povídačku, to potom totiž přepínáme z jedné propagandy na druhou. Berte zkrátka v potaz, že i Ukrajinci berou Navalného spíše s rezervou, určitě né jako spasitele. ()

Galerie (2)

Související novinky

95. Ceny Akademie ovládlo Všechno, všude, najednou

95. Ceny Akademie ovládlo Všechno, všude, najednou

13.03.2023

V noci z 12. na 13. března proběhl v losangeleském Dolby Theatre slavnostní ceremoniál 95. ročníku předávání prestižních Oscarů, tedy cen americké Akademie filmového umění a věd (AMPAS). Opulentním… (více)

Ceny BAFTA ovládla válečná vřava

Ceny BAFTA ovládla válečná vřava

19.02.2023

V neděli 19. února se v Royal Festival Hall v londýnském Southbank Centre uskutečnil 76. ročník slavnostního předávání prestižních cen Britské akademie filmového a televizního umění (BAFTA), na němž… (více)

Reklama

Reklama