Reklama

Reklama

Rabiye Kurnazová vs. George W. Bush

  • Německo Rabiye Kurnaz gegen George W. Bush (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Poté, co je její syn Murat těsně po útoku 11. září 2001 obviněn z teroristického útoku a jako jeden z prvních umístěn do věznice Guantanamo, zahájí matka tří dětí Rabiye Kurnazová boj proti větrným mlýnům zvaným netransparentní soudní systém, byrokracie a mezinárodní politika. Na pomoc k vysvobození syna jí přichází advokát Bernhard Docke, který se odhodlané německé Turkyni Rabiye postupem času stane nejen právní oporou, ale i blízkým přítelem. Křehká komedie podle skutečných událostí, jež vypráví o lidské nezdolnosti, smyslu pro spravedlnost a neutuchající naději, získala na festivalu v Berlíně Stříbrného medvěda za scénář a nejlepší hlavní herecký výkon. (MFF Karlovy Vary)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (9)

kajas 

všechny recenze uživatele

Po asi třetí scéně, u které se díky výkonu hlavní herečky smálo celé kino, jsem začala přemýšlet nad tím, jestli sleduji soudní drama nebo čistokrevnou komedii s netradičním námětem. Nakonec jsem přistoupila na hru tvůrců, přijala jsem zvláštní žánrový mix a hodnotila bych ještě lépe, kdyby děj v druhé polovině trochu zrychlil a hlavně kdyby byl více vykreslen vztah titulní postavy se svým synem, o jehož záchranu tolik bojuje. Skoro 4*. ()

Detektiv-2 

všechny recenze uživatele

Těžký příběh, který si musela zkusit Rabiye Kurnaz a její syn. Bylo by to opravdu náročné drama, kdyby nebylo odlehčeno komediálním uměním hlavní herečky M. Kaptan, která vdechla postavě opravdový život a přesně takto bych si představoval tureckou matku, jejímž posláním je pečovat o svoji rodinu. Zároveň se tvůrcům podařilo najít harmonickou linku mezi dramatem a komedií. Jediné, co mi trochu chybělo, byla větší hloubka ve vztahu matky a nejstaršího vězněného syna a dále také tempo, které po první hodině filmu začalo zpomalovat, až mě napadalo, že bych ve střižně krátil a nic by se nestalo. Lepší 3*, příběh i vyobrazení postav jsem si moc užil, zpracování místy drhlo. ()

Reklama

dO_od 

všechny recenze uživatele

// Všedně a vtipně pojatá exkurze do boje s větrnými mlýny, která jen doplácí na to samé, co většina filmů v poslední době. Prostě je to zbytečně dlouhý. 7/10 ()

vyfuk 

všechny recenze uživatele

[KVIFF 2022] Někdy je otázka, kde začíná komedie a počíná drama. Zde to je dosti mezi. Tragický příběh, který se udělal trochu s nadhledem asi tak jak to chtěl sám život. Asi se sluší říct, že zpracováno je to dobře. Možná je trochu škody ve zbytečně větší délce, případně v malý kontakt a vztah s postavou, o kterou se celou dobu jedná, že ani nevíme, jestli je vůbec záporák nebo je normální. A nevysvětlí se to ani do konce. Jen musíme věřit. Každopádně dynamika je na místě a celý film s námi pracuje na vysoce zábavné úrovni. A nejde jen o humor, ale zábavou myslím i to, že zajímavé téma bylo pojato zajímavě. A to se nestane vždy. ()

Galerie (40)

Související novinky

Filmové novinky na festivalu Das Filmfest

Filmové novinky na festivalu Das Filmfest

12.10.2023

Gangy na berlínském sídlišti, homosexualita v rakouské armádě, tréninková dřina lyžařů v Alpách, kontroverzní Elfriede Jelinek, emancipovaná Sisi, výstřední Oskar Kokoschka či osudová Alma Mahler. 17… (více)

Reklama

Reklama