Reklama

Reklama

Rabiye Kurnazová vs. George W. Bush

  • Německo Rabiye Kurnaz gegen George W. Bush (více)
Trailer 3

Obsahy(1)

Poté, co je její syn Murat těsně po útoku 11. září 2001 obviněn z teroristického útoku a jako jeden z prvních umístěn do věznice Guantanamo, zahájí matka tří dětí Rabiye Kurnazová boj proti větrným mlýnům zvaným netransparentní soudní systém, byrokracie a mezinárodní politika. Na pomoc k vysvobození syna jí přichází advokát Bernhard Docke, který se odhodlané německé Turkyni Rabiye postupem času stane nejen právní oporou, ale i blízkým přítelem. Křehká komedie podle skutečných událostí, jež vypráví o lidské nezdolnosti, smyslu pro spravedlnost a neutuchající naději, získala na festivalu v Berlíně Stříbrného medvěda za scénář a nejlepší hlavní herecký výkon. (MFF Karlovy Vary)

(více)

Videa (2)

Trailer 3

Recenze (9)

dO_od 

všechny recenze uživatele

// Všedně a vtipně pojatá exkurze do boje s větrnými mlýny, která jen doplácí na to samé, co většina filmů v poslední době. Prostě je to zbytečně dlouhý. 7/10 ()

Reklama

kajas 

všechny recenze uživatele

Po asi třetí scéně, u které se díky výkonu hlavní herečky smálo celé kino, jsem začala přemýšlet nad tím, jestli sleduji soudní drama nebo čistokrevnou komedii s netradičním námětem. Nakonec jsem přistoupila na hru tvůrců, přijala jsem zvláštní žánrový mix a hodnotila bych ještě lépe, kdyby děj v druhé polovině trochu zrychlil a hlavně kdyby byl více vykreslen vztah titulní postavy se svým synem, o jehož záchranu tolik bojuje. Skoro 4*. ()

vyfuk 

všechny recenze uživatele

[KVIFF 2022] Někdy je otázka, kde začíná komedie a počíná drama. Zde to je dosti mezi. Tragický příběh, který se udělal trochu s nadhledem asi tak jak to chtěl sám život. Asi se sluší říct, že zpracováno je to dobře. Možná je trochu škody ve zbytečně větší délce, případně v malý kontakt a vztah s postavou, o kterou se celou dobu jedná, že ani nevíme, jestli je vůbec záporák nebo je normální. A nevysvětlí se to ani do konce. Jen musíme věřit. Každopádně dynamika je na místě a celý film s námi pracuje na vysoce zábavné úrovni. A nejde jen o humor, ale zábavou myslím i to, že zajímavé téma bylo pojato zajímavě. A to se nestane vždy. ()

Detektiv-2 

všechny recenze uživatele

Těžký příběh, který si musela zkusit Rabiye Kurnaz a její syn. Bylo by to opravdu náročné drama, kdyby nebylo odlehčeno komediálním uměním hlavní herečky M. Kaptan, která vdechla postavě opravdový život a přesně takto bych si představoval tureckou matku, jejímž posláním je pečovat o svoji rodinu. Zároveň se tvůrcům podařilo najít harmonickou linku mezi dramatem a komedií. Jediné, co mi trochu chybělo, byla větší hloubka ve vztahu matky a nejstaršího vězněného syna a dále také tempo, které po první hodině filmu začalo zpomalovat, až mě napadalo, že bych ve střižně krátil a nic by se nestalo. Lepší 3*, příběh i vyobrazení postav jsem si moc užil, zpracování místy drhlo. ()

Galerie (40)

Související novinky

Filmové novinky na festivalu Das Filmfest

Filmové novinky na festivalu Das Filmfest

12.10.2023

Gangy na berlínském sídlišti, homosexualita v rakouské armádě, tréninková dřina lyžařů v Alpách, kontroverzní Elfriede Jelinek, emancipovaná Sisi, výstřední Oskar Kokoschka či osudová Alma Mahler. 17… (více)

Reklama

Reklama