Reklama

Reklama

Obsahy(1)

První díl trilogie o vyjímečně schopném, ale i tvrdém a neústupném vyšetřovateli Hanzovi, přezdívaném "Razor" ("břitva"). Film se odehrává ve středověkém Japonsku a vykresluje různé zapeklité případy, které Hanzo řeší. Často se dostává do křížku jak s vládními zmocněnci, tak kriminálníky. Svoje přesvědčení a smysl pro spravedlnost si však vždy udrží, ať již slovem, nebo mečem... (Flipnic)

(více)

Recenze (15)

Flipnic 

všechny recenze uživatele

K "Hanzovi" jsem se dostal o dost později, než k ostatním japonským klasikám 70. let. Každopádně trilogie "Hanzo The Razor" je dalším ze špičkových akčních explotation subžánrů ze země vycházejícího slunce let 70. ...Je vůbec s podivem, že dnes se již takové skvosty nenatáčejí. Film nese klasickou historickou, drsnou a přitom neuvěřitelně obrazově vykreslenou atmosféru. Popisuje příběhy Hanza, který v podstatě v jednom městě vykonává funkci detektiva, vyšetřovatele a "policisty". Je znám svojí tvrdostí jak k podezřelým, tak i sám k sobě. První díl ani tak nevykresluje jeho charakter, jako spíše jeho tvrdost a čeho všeho je schopen. Původně jsem myslel, že "Hanzo" bude něco podobného, jako pro mne absolutně dokonalá šestidílná japonská kultovka Lone Wolf and Cub. Hrdinové obou sérií jsou si totiž velmi podobní - myslím vzhledově, a první díl natočil režisér, který pracoval na prvním "Lone wolfovi". Byl jsem ale velmi, a v podstatě mile, překvapen, když jsem zjistil, o co v "Hanzovi" vlastně jde. Zatímco Lone wolf and Cub je samurajská sága a v podstatě příběh nejchladnějšího a nejtvrdšího bojovníka všech dob, "Hanzo The Razor" jsou příběhy nejtvrdšího a nejchladnějšího vyšetřovatele všech dob ... A v tom je zásadní rozdíl. Hanzo zde není pro diváka aby bojoval s nepřáteli a zabíjel na potkání, Hanzo vyšetřuje, uvažuje, dedukuje, brání spravedlnost za cenu vlastního života, rovněž také intrikuje, manipuluje s dalšími postavami, vyslýchá, mučí a často vykonává samotný trest. To je Hanzo The Razor - neuvěřitelně barvitě podaný explotační kulťák o chlapovi, který mučí sám sebe, aby zjistil, kolik mohou vyslýchané oběti vydržet a snést. Hanzo je šílenec, sexuální mašina, která si brutálním způsobem zvětšuje a utužuje penis (!!). Hanzo vyslýchá ženy tak, že je dostane na pokraj orgasmu a pak skončí s "výkonem", pokud mu vše neřeknou ... Nic podobného jsem ze 70. let neviděl a v podstatě se jedná o nejinteligentnější explotation, jaký znám. I když zobrazuje šílené věci, v japonské kinematografii té doby typické - mučení, znásilňování, hektolitry krve, souboje s různými zbraněmi atd., pořád je to vlastně detektivka a člověk jen kroutí hlavou, co se to už v 70. letech v Japonsku natáčelo. Na filmu mi vadí jedna pro mne základní věc - martial arts souboje. Je faktem, že kdo Hanzovi skříží cestu, se zlou se potáže, ale podání soubojů na meče i s jinými zbraněmi (sai, řetěz, ...Hanzo má vůbec celý arzenál zbraní ...) je velice prkenné, nepřehledné a amatérské. Bohužel, tady celá trilogie ve srovnání se skvosty jako je "Lone Wolf and Cub", nebo třeba Street Fighter 1 až 3 se Sonny Chibou zcela selhává... Jinak však musím vyzdvihnout výtvarnou stránku, atmosféru, herecké výkony, samotnou postavu Hanza, úžasné nápady a vývoj děje, prostě opravdová špička. Pro osoby s odporem k násilí, brutalitě a krvi však film rozhodně není ... ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Bolo by naivné myslieť si, že japonskú kinematografiu v 70-tych rokov minie svetová popularita drsných krimináliek ( napr. talianske giallo ). Shintarô Katsu už bol významných hercom ( celá trilógia je natočená vo vlastnej produkcii ) a zaslúžila sa o to nesmrteľná postava Zatoichiho v rozsiahlej sérii. Do podobného prostredia je vložený aj tento príbeh policajného vyšetrovateľa Hanza, prezívaného Britva. Jeho metódy sú viac ako bizarné ( akrobatické mučenie žien orgazmom ) a určite je nevídaným aj vlastné rituálne mučenie... Práve tento samoúčelný sexuálny aspekt je podľa mňa kontraproduktívny a okrem prvotného ohúrenia, nemá opodstatnenie. Taktiež samotný príbeh nie je ničím zvláštnym. Kladom sú určite kameramanské exkurzie do efektne prelínajúcich sa záberov ( dvoj, trojkompozícia ) a pohodová hudba, ktorá je v kontraste s obrazom vynikajúca. ()

Reklama

Tom_Lachtan 

všechny recenze uživatele

Tak nějak nevím, co by na tomhle filmu mělo být zajímavého, protože jediná věc, která by mě na tomhle počinu zajímala, by byla nějaká hezká práce na téma "Jak Japonská společnost přijala film s hlavním hrdinou, který erektuje když sám sebe mučí, švihá se do ptáka obuškem, případně vyslýchá ženy zásadně..", no, jednoduše, mám dojem, že jen kvůli tomu se to celé natáčelo, děj je naprosto nudný a existuje jen aby mohl ukázat zopár sexuálních scén, které jsou snad jenom humorné (a jako forma výslechu snad ještě víc), navíc jsou velmi natahované. Kdyby u toho byly alespoň kvalitní dialogy, ok, nic proti, k tomuhle subžánru to patří, jenomže dialogy jsou tupé jako houba na nádobí a ani těch pár šermovaček to nevytrhne, neb jsou zcela nezajímavé. Nic moc a další díly mě asi minou. ()

tomisaburo 

všechny recenze uživatele

Harry Callahan není žádný mejdlo, ale proti Hanzovi je to učiněný Mirek Dušín. Vyšetřovatel Hanzo si nenechá od NIKOHO kafrat do svojí práce, kterou bere s fortelem kata Mydláře. Je drzý jako opice a divím se, že svoje nadřízené rovnou nefackuje. Je to řádně ujeté, ikdyž na 70.léta zas tak moc ne.. Katsu stvořil roli ultratvrďáka podle mangy Kazua Koikeho, stejně jako Wakayama. Nutno dodat, že na rozdíl od bratra používá úplně jiný pracovní nástroj. Najdou se i slabší místa, ale jako celek je to velmi zábavné. ()

EdaS 

všechny recenze uživatele

Ani super ústřední postava Hanzo Itamiho, který rád sám sebe mučí (třeba mlácením se do těch nejcitlivějších mužských míst dřevem) a pojem výslech zaměňuje za znásilnění (tedy pokud se jedná o ženy - a ty jsou mu nakonec stejně vděčné), nezastíní slabý příběh a nic moc akční scény (přeci jen hlavní hrdina není žádný drobek a moc hybný není). Přesto je Hanzo The Razor: Sword of Justice slušná ukázka toho, jak si Japonec představuje exploitation. Na další díly se ale už tolik netěším. ()

Galerie (4)

Reklama

Reklama