Reklama

Reklama

Obsahy(1)

První díl trilogie o vyjímečně schopném, ale i tvrdém a neústupném vyšetřovateli Hanzovi, přezdívaném "Razor" ("břitva"). Film se odehrává ve středověkém Japonsku a vykresluje různé zapeklité případy, které Hanzo řeší. Často se dostává do křížku jak s vládními zmocněnci, tak kriminálníky. Svoje přesvědčení a smysl pro spravedlnost si však vždy udrží, ať již slovem, nebo mečem... (Flipnic)

(více)

Recenze (15)

Flego 

všechny recenze uživatele

Bolo by naivné myslieť si, že japonskú kinematografiu v 70-tych rokov minie svetová popularita drsných krimináliek ( napr. talianske giallo ). Shintarô Katsu už bol významných hercom ( celá trilógia je natočená vo vlastnej produkcii ) a zaslúžila sa o to nesmrteľná postava Zatoichiho v rozsiahlej sérii. Do podobného prostredia je vložený aj tento príbeh policajného vyšetrovateľa Hanza, prezívaného Britva. Jeho metódy sú viac ako bizarné ( akrobatické mučenie žien orgazmom ) a určite je nevídaným aj vlastné rituálne mučenie... Práve tento samoúčelný sexuálny aspekt je podľa mňa kontraproduktívny a okrem prvotného ohúrenia, nemá opodstatnenie. Taktiež samotný príbeh nie je ničím zvláštnym. Kladom sú určite kameramanské exkurzie do efektne prelínajúcich sa záberov ( dvoj, trojkompozícia ) a pohodová hudba, ktorá je v kontraste s obrazom vynikajúca. ()

zelvopyr 

všechny recenze uživatele

Katsu na vrcholu slávy a vlivu, jako slavný herec a jako majitel Katsu production... Udělal si radost po své sice parádní, ale trochu jednotvárné roli Zatóičiho, a natočil trojici filmů žertujících hodně daleko za hranou normálního vkusu. Vyšetřovatel Hanzo je opravdový úchyl. Krutě se nechá mučit, aby chápal ty, co pak těmi metodami vyslýchá. Denně posiluje penis, svůj hlavní vyšetřovací nástroj. Má doma vysokou koncentraci zbraní na čtvereční metr a s chutí je používá. Ale krom toho, že je úchylný k sobě, zvrhle důsledný k šmejdům (a vynalézavý k podezřelým), je také spravedlivý a soucitný k slabým. Je to vysoce přehnaná parodie žánru samurajské exploatace, a zároveň jeho výrazný příklad. Neuvěřitelná směs... jestli něčemu říkat guilty pleasure, tak snad jen tomuto... :) ()

Reklama

kinej 

všechny recenze uživatele

Musí se nechat, že Hanzo je skutečně dobře vymyšlená postava. Jeho touha po vymýcení korupce stůj co stůj, nepramení ani tak z hrdinství, ale spíše z jakéhosi sadismu, flagelanství, touze trpět. Ve svém okolí je jediným nezkorumpovaným a při svém vyšetřování, zejména při vyslýchání, neváhá použít ty nejdrsnější metody, kdy svou zvrácenost, využívá pro dobro věci, což z něj dělá poměrně sympatického chlapíka. Vzhledem k tomu, že se jedná o brakový žánr, má film slušný příběh a je kvalitně, místy až artově, natočen. Osobně preferuji snímky načichlé samurajskou filosofií, tu zde nehledejte. Hanzo to má postavené trošku jinak. ()

Flipnic 

všechny recenze uživatele

K "Hanzovi" jsem se dostal o dost později, než k ostatním japonským klasikám 70. let. Každopádně trilogie "Hanzo The Razor" je dalším ze špičkových akčních explotation subžánrů ze země vycházejícího slunce let 70. ...Je vůbec s podivem, že dnes se již takové skvosty nenatáčejí. Film nese klasickou historickou, drsnou a přitom neuvěřitelně obrazově vykreslenou atmosféru. Popisuje příběhy Hanza, který v podstatě v jednom městě vykonává funkci detektiva, vyšetřovatele a "policisty". Je znám svojí tvrdostí jak k podezřelým, tak i sám k sobě. První díl ani tak nevykresluje jeho charakter, jako spíše jeho tvrdost a čeho všeho je schopen. Původně jsem myslel, že "Hanzo" bude něco podobného, jako pro mne absolutně dokonalá šestidílná japonská kultovka Lone Wolf and Cub. Hrdinové obou sérií jsou si totiž velmi podobní - myslím vzhledově, a první díl natočil režisér, který pracoval na prvním "Lone wolfovi". Byl jsem ale velmi, a v podstatě mile, překvapen, když jsem zjistil, o co v "Hanzovi" vlastně jde. Zatímco Lone wolf and Cub je samurajská sága a v podstatě příběh nejchladnějšího a nejtvrdšího bojovníka všech dob, "Hanzo The Razor" jsou příběhy nejtvrdšího a nejchladnějšího vyšetřovatele všech dob ... A v tom je zásadní rozdíl. Hanzo zde není pro diváka aby bojoval s nepřáteli a zabíjel na potkání, Hanzo vyšetřuje, uvažuje, dedukuje, brání spravedlnost za cenu vlastního života, rovněž také intrikuje, manipuluje s dalšími postavami, vyslýchá, mučí a často vykonává samotný trest. To je Hanzo The Razor - neuvěřitelně barvitě podaný explotační kulťák o chlapovi, který mučí sám sebe, aby zjistil, kolik mohou vyslýchané oběti vydržet a snést. Hanzo je šílenec, sexuální mašina, která si brutálním způsobem zvětšuje a utužuje penis (!!). Hanzo vyslýchá ženy tak, že je dostane na pokraj orgasmu a pak skončí s "výkonem", pokud mu vše neřeknou ... Nic podobného jsem ze 70. let neviděl a v podstatě se jedná o nejinteligentnější explotation, jaký znám. I když zobrazuje šílené věci, v japonské kinematografii té doby typické - mučení, znásilňování, hektolitry krve, souboje s různými zbraněmi atd., pořád je to vlastně detektivka a člověk jen kroutí hlavou, co se to už v 70. letech v Japonsku natáčelo. Na filmu mi vadí jedna pro mne základní věc - martial arts souboje. Je faktem, že kdo Hanzovi skříží cestu, se zlou se potáže, ale podání soubojů na meče i s jinými zbraněmi (sai, řetěz, ...Hanzo má vůbec celý arzenál zbraní ...) je velice prkenné, nepřehledné a amatérské. Bohužel, tady celá trilogie ve srovnání se skvosty jako je "Lone Wolf and Cub", nebo třeba Street Fighter 1 až 3 se Sonny Chibou zcela selhává... Jinak však musím vyzdvihnout výtvarnou stránku, atmosféru, herecké výkony, samotnou postavu Hanza, úžasné nápady a vývoj děje, prostě opravdová špička. Pro osoby s odporem k násilí, brutalitě a krvi však film rozhodně není ... ()

tomisaburo 

všechny recenze uživatele

Harry Callahan není žádný mejdlo, ale proti Hanzovi je to učiněný Mirek Dušín. Vyšetřovatel Hanzo si nenechá od NIKOHO kafrat do svojí práce, kterou bere s fortelem kata Mydláře. Je drzý jako opice a divím se, že svoje nadřízené rovnou nefackuje. Je to řádně ujeté, ikdyž na 70.léta zas tak moc ne.. Katsu stvořil roli ultratvrďáka podle mangy Kazua Koikeho, stejně jako Wakayama. Nutno dodat, že na rozdíl od bratra používá úplně jiný pracovní nástroj. Najdou se i slabší místa, ale jako celek je to velmi zábavné. ()

Galerie (4)

Reklama

Reklama