Reklama

Reklama

Píše se rok 1626. Francii vládne Ludvík XIII. a kardinál Richelieu vydává edikt, zakazující souboje, které kosily výkvět francouzské šlechty. Každý, kdo edikt porušil, propadal trestu smrti. Ale mladí šlechtici, toužící po slávě si z kardinálova rozkazu pranic nedělali.
Příběh natočený podle románe Georges Sandové se odehrává na zámku markýze de Bois Doré, šlechtice známého nejen jeho ctí, neústupností a odvahou, ale především jeho láskou ke krásné Laurianě de Beuvre, preciósce, o třicet let mladší, než on. Lauriana jeho lásku opětovala, ale když ji oznámili, že markýz byl zabit, vdala se. Brzy po svatbě Laurianin manžel zemřel a ona nyní krátce před uplynutím svého smutku, chce markýze de Bois Doré navštívit. Markýz Laurianu nikdy nepřestal milovat a nyní znovu ožívá jeho naděje. Kdysi velmi oblíbený francouizský romantický seriál neztratil ani po letech nic na své svěžesti a napínavosti. Původní český dabing, kterému vévodí nezapomenutelný hlas Otakara Brouska, byl přenasazen na restaurovaný materiál. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (26)

Hedka 

všechny recenze uživatele

Tento seriál na mňa v rannej mladosti hlboko zapôsobil. Určite to bolo nielen tým, že je historicko-romantický, ale aj tým, že Loriana (Yolanda Folliot) je neuveriteľne vernou podobou mojej milej tety, mamkinej sestry. Spomínam, ako sme vtedy všetci doma dychtivo očakávali každú novú časť. Po rokoch som si znovu pozrela aspoň prvý diel, a v duchu som sa usmievala nad zmenou môjho vkusu, životnými zmenami, prioritami....... Očarenie sa už nekonalo. Ostal len jemný nádych príjemnej nostalgie.... ()

Bobšule 

všechny recenze uživatele

Když jsem Markýze de Bois-Doré viděla poprvé a naposled v osmi letech, kdy se tu také poprvé vysílal, byla jsem z markýze na větvi. Naprosto jsem nechápala, co ta slečna vidí na Máriovi. Jinými slovy, při vyslovení názvu tohoto seriálu nemusím ani na chvíli přemýšlet, o čem byl. Mám jasno okamžitě. Na rozdíl od většiny ostatních seriálů té doby. (Naštěstí.) ()

Reklama

xargos 

všechny recenze uživatele

V dětství viděný seriál, který se mi vryl do paměti a to jak postavami v příběhu, tak i hudbou, kterou jsem si po léta pamatoval a teď si vše znovu připomněl. Pokud bych tento seriál viděl až dnes, asi bych jeho hodnocení nedával tak vysoko. Dobro a zlo je tu patrné od první klapky. Markýz a jeho věrný Adamas na straně jedné a proradný Villaréal na straně druhé. V příběhu není nouze o pěkné bitky, dokonalé kostýmy a přiblížení toho, jak žila francouzská šlechta v 15. století. Mé hodnocení je značně subjektivní, to dobro v této pohádce pro romantiky zvítězí, i když trochu jinak, než se zdá na začátku:) ()

PaRi 

všechny recenze uživatele

Dva roky před předčasnou smrtí dotvrdil režisér svoji pověst výjimečného režiséra kostýmních velkofilmů. Tenhle seriál jsem několikrát s chutí shlédl v České televizi. Herci tu nepůsobí jako současníci v kostýmech, jak je tomu vesměs u dnešních historických filmů. Pro tuhle dokonale natočenou romantiku ostrých kordů, širokých klobouků s peřím, nádherných šatů dam a rozpoznatelnost, kdo je padouch a kdo klaďas jsem vždy měl, mám a budu mít slabost. ()

MJMilan 

všechny recenze uživatele

Takových seriálům jako byl tento se v dnešní době moc nedočkáme. Stejně jako v Paní z Monserau hrabě Bussy postavou se všemi ctnostmi, tak i tady je vykreslen Markýz de Bois Doré s vlastnostmi hodné šlechtice, hodné gentlemana. První tři díly perfektní, zvláště ty s Michelem Cretonem. Tento herec tu sice hrál roli zápornou, avšak dodával seriálu šmrnc. ()

Galerie (12)

Zajímavosti (2)

  • Seriál vznikl mimo jiné v okolí zámku Château de Tanlay v Burgundsku, kde Borderie již předtím natáčel první díl ságy o Angelice. (argenson)
  • Kromě zámku Château de Tanlay (Yonne) se seriál natáčel na zámcích Château d'Ancy-le-Franc (Yonne) a Château de Bussy-Rabutin (Côte-d'Or) a v klášteře Abbaye de Fontenay (Côte-d'Or). Sál s erby v okenních špaletách se nachází v zámku Château d'Ancy-le-Franc. (Korsak)

Reklama

Reklama