Reklama

Reklama

Africké královny - Královna Kleopatra

(série)
  • Velká Británie Queen Cleopatra
všechny plakáty
Trailer
Velká Británie, 2023, 3 h 1 min (Minutáž: 42–48 min)

VOD (1)

Epizody(4)

Obsahy(1)

Dokumentární drama, které se prostřednictvím rekonstrukcí a rozhovorů s odborníky zabývá poslední egyptskou panovnicí Kleopatrou a jejím bojem o trůn, rodinu i odkaz. (Netflix)

Videa (1)

Trailer

Recenze (57)

PeteBuck

všechny recenze uživatele

Naozaj ma bavia tieto komentáre. Pozrel som si popis, pár fotiek a je jasné, že toto si nepozriem. Na druhú stranu nikomu nevadí seriál The Great, ktorý má 80 %, kde je more černochov na dvore Petra III. a Kataríny II., Orlov je Ind, ale tu všetci riešia čiernu Kleopatru. Čím to asi je? Žeby preto, lebo jedno je komédia a druhé, ako tomu hovoria, doku-DRAMA? Netflix sa zasa predviedol. :-) ()

fixaman 

všechny recenze uživatele

Za všechny ty rasistický komentáře dávám plný počet. Udavte se, prasata. Edit: Tenhle komentář necílí na lidi, kterým vadí ohýbání historie, s tím taky nesouhlasím. Ale na ty, jejichž komentáře hýří výrazy jako “negr” a “opice/opičák” a dokonce tu byl koment “negři vždycky byli, jsou a budou otroci”. Sorry, ale tohle snad do slušný společnosti nepatří. ()

Reklama

ESNYR 

všechny recenze uživatele

Nebudu se ani pozastavovat nad tím že by tvůrci potřebovaly pár přes hubu za to koho obsazují a budu se držet (velice vážně) toho o čem to má být. Půlka je vymyšlená blábolivá snaha ukázat že faraoni byly zrůdy s evidentně mocenským komplexem a ještě navíc dědičným, čtvrtina je vyloženě cucání si teorií z paty kdy toho řeknou asi tolik jako politik v projevu národu před volbami a ten zbytek jsou jakž takž podložené teorie které se snaží alespoň trochu naznačit že jsou pravdivé ale tvůrcům jdou přes pysky těžko protože je to nuda a nudu nikdo nechce. Očima rasisty je to odpad, očima zvědavého člověka je to tak na 2 hvězdy protože drtivou většinu faktů už asi zná a ty lži umí odhalit, očima neznalého který ví houby o tom co je faraon a proč postavil kdokoliv ty hromady kamení, je to na nějaké 3. Viděl bych to na 2 ale s tím že mě dost vadilo to obsazení a ty vymyšlené kydy.  Mě je fuk že bude jednou všechno jenom černý, to už jsem si zvykl a můžu jen litovat děti a vnoučata v čem budou žít ale sakra už toho černýho vřískání  a sraní se do všeho bylo dost. ()

Vämpiriüs odpad!

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Historické dokumentární snímky mám rád a vždy se z nich alespoň dozvím něco nového. Zde zprvu zaseklo hodnocení 5%, ale zkusil jsem se na všechny 4 díly podívat abych si udělal vlastní názor. Očekával jsem historický dokumentární snímek s podloženými fakty. Dostal jsem slátané ho*no v načančaném obalu od Netflixu. Vzít historii, zmuchlat a vytřít si s ní řitní otvor v takovém rozmachu umí Netflix opravdu velkolepě. Tento blud nemá cenu ani sledovat. Dokud se nepřestanou opírat o bludy a nezačnou konzultovat se skutečnými experty na historii, tak raději ať se vyhnou historickým dokumentům velikým obloukem. ()

kukkik odpad!

všechny recenze uživatele

Jakýkoli dokument, který záměrně a vědomě překrucuje dějiny si nezaslouží žádné jiné, než nejnižší možné hodnocení. Kdyby to natočili jako dramatický seriál, dalo by se přimhouřit oko ale to se nestalo. Jde o pseudovědu a otevřeně rasistické překrucování dějin ve jménu ideologie, zcela stejné, jaké prováděli nacisté ve prospěch rasy "árijské" nebo komunisté ve prospěch vybájené rasy Sovětů. Na tento dokument by mělo pohlíženo tak, čím je, tedy propagandistickým rasistickým šířením potenciálně velice nebezpečné ideologie. Někteří zahraniční aktivisté snímek brání s tím, že Hollywood přeci také po léta produkoval snímky plné překroucených dějin, kde historické postavy všech ras hráli běloši ale přesně v tom je ten problém - dnes bychom měli být jako společnost dál, uvědomit si tyto chyby a místo jejich popírání, zakazování promítání starých filmů nebo pálení knih tvořit nové tak, aby byly historicky věrné realitě a ne jenom otočit minci rasismu vzhůru nohama ve jménu "vy nám tak, my vám tak". Jeden by řekl, že je to problém americké společnosti, do kterého nemáme co mluvit a strkat nos, nicméně rozšířením VOD jako je Netflix se prakticky ze všech ryze amerických sociálněpolitických problémů staly problémy globální a tím pádem mají všechny země "postižené" tímto vlivem stejné právo do nich mluvit, jako Američané samotní. Nicméně, i když si zavřu, zalepím, vyndám a někde zamknu oči nad tímhle faktem, pořád zbude zcela bezcenný dokument, který prezentuje názory "odborníků" jako fakta, nicméně o pár záběrů později je bez váhání popírá ("Kleopatra byla černá, protože mi to moje babička říkala(...)", "Kleopatra vynalezla nový jed, kterým se otrávila!" - "...není žádný důkaz o tom, že by spáchala sebevraždu" a tak by se dalo pokračovat ještě na mnoha příkladech) , což v tomto žánru samo o sobě stačí na jasný - odpad! PS: Děkuji panu Londinovi za zmínku v jeho článku na Prima Cool ()

Galerie (8)

Zajímavosti (2)

  • Seriál si za své zpodobnění Kleopatry jakožto černošky (přestože Kleopatra, dávní Egypťané ani moderní Egypťané nejsou klasičtí „černoši“) vysloužil silnou kritiku za přepisování historie a afrocentrismus ještě předtím, než vyšel. Egyptský právník Mahmoud al-Semary dokonce podal na Netflix u egyptského soudu žalobu. Byť krom kritiky zpodobnění Kleopatry napadl na Netflixu i domnělé „nerespektování islámských hodnot“. Později byla podána i další žaloba, tentokrát celým týmem právníků a archeologů, kteří též žádali o zákrok UNESCO, aby je podpořilo v požadavku na kompenzaci ve výši 2 miliard amerických dolarů či dokonce zákaz tohoto „dokumentu“ za překrucování egyptské historie. (vojtaruzek)
  • Kleopatra (celým jménem Kleopatra VII. Filopatór) ve skutečnosti nebyla afrického původu, nýbrž makedonského, po svém předkovi jménem Ptolemaios I. Sótér, jednom z generálů Alexandra Makedonského (Velikého), pozdějšího satrapy (guvernéra) části jeho říše, a po jeho smrti vládce a zakladatele Ptolemaiovského království (říše). Ptolemaiovská dynastie za účelem zachování „čistoty“ bohužel přistupovala i k incestu, včetně toho sourozeneckého. (vojtaruzek)

Reklama

Reklama