Reklama

Reklama

Už jsme velký!

(pořad)
  • Japonsko Hadžimete no ocukai (více)
všechny plakáty

VOD (1)

Obsahy(1)

Dlouhodobě velmi oblíbená reality show z Japonska, ve které sledujeme malé děti, jak jdou poprvé samy něco zařídit. (Netflix)

Recenze (4)

luhru 

všechny recenze uživatele

Japonské zábavné pořady a reality show bývají obvykle hodně bizardní a krom Japonců je nevydrží sledovat snad vůbec nikdo. Podle toho jsem přistupoval i k náhodně objevené sérii "Už jsme velký!". Dám tomu pár minut, jenom mrknu, co zase vymysleli. A došlo na opravdu nečekané překvapení. Tento seriál je totiž až překvapivě realistický a současně i napínavý a zábavný. Rodiče pošlou potomka ve věku kolem pěti let, aby poprvé v životě něco sám doručil, nakoupil, vyřídil, nebo aby třeba někam dojel autobusem. Děti jsou vybavené skrytým mikrofonem v amuletu, jde s nimi maskovaný TV štáb, který cestu natáčí a dohlíží, aby se nikomu nic nestalo. Celé to výborně funguje, malí Japonci se snaží svoji misi splnit, aniž by tušili co se kolem nich vlastně děje. Dělají to pouze kvůli pochvale od rodičů. A divák jenom drží palce, aby došli do cíle a na nic přitom nezapomněli, nikde nezabloudili, nic neztratili nebo nerozsypali. A nejen že se to často stává, oni taky nečekaně mění plán, směr, nebo se třeba jen tak rozeběhnou. Zajímavé je sledovat v takovém případě paniku ve štábu kolem, kdy se najednou několik nenápadných lidí okolo musí taky rozběhnout, aby jim 'herci' neutekli :-) V Japonsku se seriál natáčí už od devadesátých let, na CZ Netflixu má aktuálně třicet dílů, z nichž některé jsou doplněny o rozhovory s aktéry deset - patnáct let po natáčení. Skvělí jsou vypravěči, kteří celou misi komentují a kteří se výborně vžívají do myšlení malých hrdinů. Seriál stojí za pozornost už jenom kvůli mimochodnému vhledu do japonských domácností a běžného japonského života vůbec. U některých dílů jsem si zkusil najít místa natáčení a projít si je přes StreetView. Překvapilo mě, že i když mají epizody spád a zdá se, jako by cesta nebyla dlouhá (opravdu neberte vážně zjednodušené mapy, na kterých v seriálu znázorňují trasu), tak ujdou v některých dílech klidně i čtyři kilometry. Ve čtyřech nebo pěti letech slušný výkon! ()

halogenka 

všechny recenze uživatele

Reklo by se, o co jde, ze. Japonske decka vyrazi na svou prvni pochuzku. Ale pak s nima prozivate kazdy jejich nejisty krok, brecite jak zelvy, kdyz netrefi do spravneho baraku, a kousete nervama polstar, kdyz se mlademu vyjebou z prenosky ryby na chodnik. Totalne naplnujici zalezitost, pri ktere vam budou pukat vajecniky jak popcorn. ()

Reklama

jana.b 

všechny recenze uživatele

Moje guilty pleasure, miluju to a chci další díly! Kromě samotného řešení úkolů a reakcí dětí na rozličné události se mi na seriálu líbí zobrazení toho, jak jim okolí fandí, aspoň od telky fandím s nimi. Japonsko má pro mě obrovského génia loci, líbí se mi záběry krajiny, vesnic, i života jako takového. Ale kvůli čemu jsem určité díly viděla již několikrát, to jsou maskovaní kameramani <3! ()

Tsuki 

všechny recenze uživatele

Výborný nápad na milou reality-show, která tak trochu dává nahlédnout do hlav malých dětí. Jak se které dítě se svým „úkolem“ popere? Vidíme, že každé dítě to zvládá trochu jinak – některé až s nevídanou kuráží, jiné s velkým odmlouváním a tvrdohlavostí, a některé samozřejmě s pláčem, aniž by se chtělo pustit maminky či tatínka. Ale ve výsledku se všechny pustí do toho a s většími či menšími trampotami dosáhnou svého cíle. A s průvodním slovem vypravěče je to o to větší zábava sledovat. Sympatické na tomhle pořadu je, že jde právě o děti, které netuší, že jsou vůbec součástí nějaké televizní show. A právě proto se chovají zcela přirozeně. Což je markantní rozdíl oproti běžným reality show, kde se dospělí lidé v něčem předhánějí a před kamerami se předvádí (mně osobně je takový druh „zábavy“ protivný). Myslím, že v tomhle Japonci kápli na skvělý námět pro televizní pořad. Není divu, že tenhle pořad pokračuje (s určitou nepravidelností) v Japonsku už více než 30 let a stále se průběžně natáčí nové díly - do této chvíle bylo údajně natočeno celkem 74 dílů. ~(4,3★)~ ()

Zajímavosti (1)

  • Děti, které v reality show účinkují, prochází výběrem. Před natáčením tvůrci i s rodiči prozkoumávají trasy, po kterých se mají děti vydat a hledají případná nebezpečí. Lidé ze sousedství jsou o natáčení předem informováni. (Saxphire)

Reklama

Reklama