Reklama

Reklama

Bitvy 2. sv. války v barvě

(seriál)
  • Česko Bitvy 2. světové války v barvě (více)
Velká Británie, 2021, 6x44 min

Obsahy(1)

Vzácné a mimořádné záběry, poprvé kolorované, oživují některé z nejvýznamnějších bitev druhé světové války. (History Channel)

Recenze (4)

Marze 

všechny recenze uživatele

Shledl jsem dily Kursk, Ardeny a  El Alamein, kde bylo vecne vedro na pousti a v noci mraz. A dil o operaci Barbasosa, ktery sice letem svetem strucne popisuje vyvoj, ale je plny historickych zaberu a informaci. Uvidite jak promrzli nemecti vojaci pred Moskvou zabavuji mistnim kabaty, kteri pak umrznou. Ale za tri tydny umrzlo i 150 tisic nemeckych vojaku. Aktualni vzhledem k soucasne ruske invazi na Ukrajinu je viditelna Stalinova nenavist vuci ukrajincum, kdyz protrhl hraze prehrady s nejvetsi hrazi na svete dlouhou 750 metru, ktera znicila vesnice a tovarny,ale obyvatele nevaroval a zahynulo 150 tisic lidi. Uz predtim zabil miliony obyvatel pri rizenem hladomoru vyvozem obili do zahranici a kolektivizaci. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Nie všetko je nové, ono sa to ani nedá, ale pozerá sa to veľmi dobre. Čo je až, ako ypsilónová generácia hovorí, gilty pležr. Zaujímavé podania z ústnej histórie prifarbenej videami. Názvy epizód: Blitzkrieg, Barbarossa, El Alamein, Kursk, Ardeny a Berlín. ()

ChickenPate 

všechny recenze uživatele

Historici, kteří v dokumentu vystupují jsou příšerní, ty našli někde na nádraží? Jeden je blebej a druhá je hnusná a blbá. ()

jungewolf 

všechny recenze uživatele

Díl : El-Alamejn, ČT 2, pátek 30.8.2024, 15.40 : Chyběla tam velmi důležitá skutečnost : britská armáda evakuovala z německými+italskými nálety napadané Malty značnou část civilních obyvatel do Egypta. Jednak tak snížila ztráty na civilním obyvatelstvu a za druhé tím zlepšila zásobování ostrovů(Malta, Gozo a Comino) potravinami, léky a hlavně vodou !!! . Což je dost podstatná věc, Malta je totiž dodnes závislá na dodávkách vody (hlavně z Itálie), což samozřejmě za války s Mussoliniho Itálií nebylo možné. Holt to "soudruzi" z History Channel nějak nedomysleli ... :-) . /// Díl : Kursk, ČT 2, středa 4.9.2024, 12 h : v autentických dokumentárních záběrech se párkrát mihnul Pz 38(t)=původně čs.lehký tank LT 38. Připravená výroba začala až za okupace=za protektorátu v květnu 1939, do 31.srpna jich ČKD,alias BMM(za okupace zarizovaná, poté přejmenovaná na BMM,Bohmisch-mahrische maschinenfabrik=Českomoravskou strojírnu) 98 kusů. Z nich jich asi 60 do té doby převzal wehrmacht a přecvičil na nich tankové osádky. Bojovaly v několika německých divizích už od 1.9.1939 v Polsku. Tyhle tanky se /v ČKD, za války zarizované+přejmenované na BMM AG/ vyráběly dál, až do června/července 1942, vyrobených jich bylo celkem 1.445 kusů, verzí A až G+verze S. A to při výrobě poslední verze G(od října1941 do června/července1942) ještě vyrobily několik stovek podvozků pro průzkumné tanky Aufklarungspanzer 38(t), pro stíhače tanků Marder III(940 kusů), pro samohybná děla Grille(500 kusů), Samozřejmě později taky poškozené tanky na tyto typy přestavovali, a to včetně stíhačů tanků Jagdpanzer 38(t) Hetzer - těch bylo vyrobených celkem 2.600 ... . Taky se tam mihly německé střední tanky Pz IV s dlouhým kanónem ráže 75 mm a buď starší verze tanků Pz IV s krátkým kanónem kalibru 75 mm anebo nové verze tanků Pz III,verze M a N, vyzbrojené už ne kanónem 50 mm(jako verze předchozí), ale právě krátkým kanónem 75 mm, které byly původně na Pz IV. Poškozené Pz IV při opravě přezbrojili kanónem s dlouhým laufem a nepotřebné kanóny použili u nových verzí Pz III. Taky jim už vyrobené kanóny přebývaly, tak je montovali do opravovaných Pz III, kde byly původně kanóny ráže 37 mm, kanóny 50 mm s krátkou hlavní+kanóny 50 mm s dlouhou hlavní. Prostě a jistě, typiše germányše improvización ... :-) . ()

Reklama

Reklama