Reklama

Reklama

Královská rodina: Jak si udržet korunu

(seriál)
  • Česko Ve jménu koruny (více)
Velká Británie, 2021, 6x50 min

Obsahy(1)

Na počátku 20. století žilo na celém světě více než padesát královských rodin, ale nyní se jejich počet snížil o více než polovinu. Prozkoumáme vzácný královský archiv za posledních sto let, abychom oživili příběh vzestupu, pádu a přežití královských rodin po celém světě. Po první světové válce přišly německá i ruská monarchie o trůn, někteří královští vůdci v zoufalství přijali fašismus, aby si zachovali svá privilegia. Po druhé světové válce se monarchie snažily skrýt svou zrádnou válečnou minulost, ale velké společenské změny v 60. a 70. letech 20. století donutily královské rodiny změnit identitu, jinak by riskovaly ztrátu trůnu. V 80. letech 20. století čelily královské rodiny nové hrozbě: vzestupu všetečného bulvárního tisku. A v současné době se nová generace královských rodů musí prezentovat jako „normální lidé", aby si udržela své koruny. (Viasat)

(více)

Recenze (6)

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Dokumentární série se zaměřuje, až na pár drobných odbočovacích výjimek, výhradně na britskou královskou rodinu a její skandály. A že jich měli. Samozřejmě, že největší pozornost je věnovaná Eduardu VIII., Dianě a také princi Harrymu. Osobně si myslím, že království do 21. století nepatří a král s královnou jsou už jen přežitky. Nic pořádného na práci nemají, jsou pouze symboly a navíc je poddaní, kteří se mají výrazně hůř než bohatí Windsorové, musí platit ještě ze svých daní. Některé skandály navíc tvůrci vynechali, například, když Harry přišel na večírek v kostýmu nacisty. Řada královských rodin je pak zcela vynechána a věnuje se jim doslova pár minut či vteřin. Archivní záběry ale můžeme vidět barevné, což je jistě výrazné plus. ()

Mlle 

všechny recenze uživatele

Dokumentární série se relativně zdařila. Přijatelně předestřela zásadní zlomy v privátním vývoji britského panovnického rodu v posledních staletích a dekádách a s tím související veřejné mínění, které se do nemalé míry podílí na jejich percepci. Z časového shrnutí hezky vyplynulo, že v každé generaci je vlastně jeden z potomků problematický a nespolehlivý a jeden naopak vysněným, nejen královským příkladem. Nahlédli jsme krátce i do příbuzenských vztahů s carem Mikulášem II, kde jsme se sice nedozvěděli nic nového, ale mohli jsme shlédnout kvalitně kolorované dobové snímky. Překvapilo mě snad jen to, že po tom hnoji, kterým zde producentky protáhly téměř každého, nepadla ani zmínka o Harryho eskapádách v armádě i na večírcích, které si rozhodně nic nezadají s politickou orientací krále Edwarda… Ale ty komentáře! Zajímalo by mě, jakou kompetenci a aprobaci mají ony dvě prazvláštní ženy, které se cítí oprávněny komentovat dění v královské rodině svým subjektivním viděním. Jsem asi ze staré školy, ale kromě toho, že jako divák chci, aby dané téma bylo v rukou povolaných – což tu splněno nebylo – mám pocit, že frontend by měl vždy být zastoupen osobou se sympatickým vzezřením, vzbuzující pozitivní pocity a přátelskost. Považuji to při veřejném kontaktu (public relation) za důležitý základ. Je logické, že zrovna tyto ženy nemohou mít smysl pro to, co to znamená narodit se v královské rodině, být si vědom toho, co to znamená, tento závazek dobrovolně přijmout a rozvíjet a pracovat také proto na svých povahových vlastnostech s větším nasazením a zodpovědností než běžný občan. Podle toho, co a jak s notnou porcí záště, odtažitosti a s o to menší porcí empatie komentují, mám za to, že pracují jako bulvární žurnalistky, a to je vzhledem k námětu ještě nevhodnější. ()

Reklama

MirkaP 

všechny recenze uživatele

Dokument zajímavý zejména ze začátku. Derek Jakobi je vypravěčem, takže v dabované verzi si ho vůbec neužijeme. /// 1) Královská dohazovačka královna Viktorie se pokouší nastolit v Evropě mír prostřednictvím královských sňatků; když se tři bratranci spojení Viktoriinou královskou krví postaví proti sobě a uvrhnou Evropu do první světové války, královnin sen o míru se změní v noční můru.. (The Cousins' War, 8*) /// 2) Královské rodiny v celé Evropě se objímají s fašismem; král Jiří V. ví, že musí chránit svou zemi před nebezpečím nacistického Německa, ale když jeho nejstarší syn Eduard VIII. opustí královské povinnosti kvůli lásce, koruna se ocitá v hluboké krizi. (Nazi Roayals, 8*) /// 3) Druhá světová válka sice skončila, ale stále vrhá dlouhý stín na královské rodiny, zejména na ty, které mají vazby na fašismus; v Británii se král Jiří VI. snaží udržet informace o blízkosti svého bratra Eduarda k nacistům mimo dosah britského lidu. Nadchází Alžbětin čas (Post-War Amnesia, 7*) /// 4) Královská rodina zjišťuje, že porušování tradic ji může dostat do úzkých.  V 60. a 70. letech se královská kultura setkává s kulturou celebrit, což koruně dodává na popularitě. (Breaking Tradition, 7*) ///  5) Královna Alžběta se drží u moci, ale její pozice je o to nebezpečnější, že v tisku se ozývají silné hlasy proti establishmentu, které hrozí ukončit éru úcty ke královské rodině. 25. výročí Alžbětina panování. Přichází Murdoch a Diana (Rebel Princess, 6*) /// 6) Jak dál po Dianě - aby královská rodina přežila a dočkala se budoucnosti, musí se přetvořit, opustit svůj "pevný postoj" a vypadat normálněji, aby zůstala relevantní a v kontaktu se svými poddanými.  (The Pursuit of Normal, 6*)  ///  Dokument končí v roce 2021 po úmrtí prince Phillipa. S dokumenty na toto téma se letos (2022) roztrhnul pytel, nemám pocit, že by tento přinesl něco, co jsem ještě nevěděla. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Dokument s technikou kolorování o důvodech vzniku první světové války. Kvůli válce šlechtických rodin.  Shlédl jsem díly Válka bratranců, Králové nacistů, jehož hlavním tématem je bývalý britský král s fašistickými sklony,  Princezna rebelka a Hledání normálnosti. https://www.ceskatelevize.cz/porady/14815398005-ve-jmenu-koruny/222382574920001/ ()

ghatos 

všechny recenze uživatele

1. díl - Velmi kvalitní dokument, kde byl nějaký plán monarchie, ale tak nějak kolo dějin je smetlo. 92%. V dalších dílech kvalita trochu klesla. 5. díl - Diana jako selhání toho současného krále trouby Karla III s tou ožralicou a Alžběta to taky nezvládla 🤥. 6. díl - zrzek se moc nepodařil, v Anglii si své maskoty ještě nějaký čas udrží. Celkově 81%. ()

Galerie (82)

Reklama

Reklama