Reklama

Reklama

Vinland

(studentský film)
  • Slovensko Vinland (festivalový název)
Trailer
Krátkometrážní / Drama
Česko, 2022, 34 min

VOD (1)

Obsahy(1)

Jako mnoho dalších se i Daniil rozhodl opustit rodnou Gruzii a vydat se do Prahy za lepším výdělkem. Původní profesí učitel přijímá práci mezi ukrajinskými dělníky ovládanými ruským bossem Sergejem a stává se kolečkem v mechanismu zneužívání práce ilegálních přistěhovalců. Jednoho dne je nečekaně povýšen, ale to jen stupňuje jeho zoufalství ze situace, ze které je tak těžké uniknout. Rád by se vrátil zpět domů, ale nesvoboda pracovního prostředí i počínající vztah se zdravotní sestrou Julií tento krok činí čím dál tím komplikovanějším… Vinland se vydává do prostředí jedinců, na jejichž práci jsme závislí, o nichž ale víme jen málo, protože jejich identita mizí v okamžiku, kdy odevzdají svůj cestovní pas do rukou mafiánů, jimž jde především o výdělek. (MFF Karlovy Vary)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (5)

angel74 

všechny recenze uživatele

Zdá se mi, že nám tu roste velký talent v podobě Martina Kuby, který ve svém filmu Vinland zpracoval velmi aktuální námět současného světa. Napínavý děj, točící se kolem zneužívání práce ilegálních přistěhovalců, působí syrově a hodně realisticky, místy až děsivě. Jedinou drobnou výtku bych měla k uzavření celého příběhu, ale možná bude spíš chyba na mém přijímači. Ten konec jsem totiž úplně nepochopila. (75%) ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

Šlo Kubovi víc o narativ, nebo o přesah? Ale ve výsledku je to jedno - rozplizne se v tom obojí. Ústřední příběh moc nefunguje kvůli nepředstavené minulosti postav (nebo aspoň Daniila) a myšlenka o zneužíváni práce ilegálních migrantů se zase ztratí v tom nedotaženém narativu, jelikož je sama o sobě málo rozebraná. Takže ani ryba, ani rak, chce to být o mnoha věcech, ale všem se věnuje málo. A koukám, že jsem od Kuby už jeden studentský film viděl a vyčítal jsem mu to stejné (a ještě víc). Dobré lokace, skvělí civilní herci a neutrální charaktery postav (což mě potěsilo nejvíc, zvlášť u takového tématu) jsou rozhodně plus, ale na víc jak slabé tři to nevidím. Slabé 3* ()

mrclTV 

všechny recenze uživatele

Páčilo sa mi, že autor do ani nie 35 minút vtlačil plnohodnotný príbeh, ktorý mal všetko potrebné - zápletku, hlavu aj pätu a aj pointu, no obsahovo to nebolo nič prekvapivé alebo prevratné. Veľa ľudí nad týmto problémom chce zatvárať oči a tento film situaciu zrejme nezmení, bohužiaľ. Videné na AFF 2023. ()

Fryštok 

všechny recenze uživatele

Jsem prostý člověk... když uslyším song z russian doomer playlistu, tak jsem potěšen. (pokud mě nešálí paměť, tak je to tento) _______ Na poměry studentských filmů 100% nadprůměr. Scénář se ale bohužel neobešel bez rušivých klišé (1 - protagonista je jediný sympatický muž, ostatní dělníci jsou tupí jedinci, kteří se jen opíjejí a nečtou knihy o vikinzích; 2 - jediná figurující žena se samozřejmě intimě sblíží s protagonistou, jaksi automaticky, protože jinak by to ve filmu chybělo, že ano). Jinak velmi zdařilé řemeslo. Cením využití reálných neherců naverbovaných z ubytoven, pocit autentičnosti byl tímto posílen. _______  Škoda, že se autor nerozhodl námět rozpracovat na celovečerní film (tj. minimálně 70 minut), jelikož zde potenciál rozhodně byl. V zájmu filmové distribuce by to také bylo mnohem flexibilnější, než se snažit prezentovat „krátký film“, který prostě většina lidí ani nebere jako reálný film. _________ Nakonec ještě mírný stesk nad volbou tématu. V rámci pásma FAMU v kině 03 byly obsaženy další filmy, které se také věnovaly cizinecké tématice - Milý tati a Projekt Adam Basma - rozdíl je ale v tom, že autoři těchto filmů jsou cizinci. Dává tedy smysl, že chtějí zpracovat svoji odlišnou zkušenost skrze film pro české publikum. Martin Kuba je ale Čech, přičemž referuje (velmi obstojně) o zkušenosti cizinců z Východu. Kdyby podobným způsobem referoval např. o mládeži v českém školství, tak bych to osobně ocenil milionkrát víc. Mohl bych se s takovým tématem ztotožnit. Naopak se zkušeností dělníků z Východu se ztotožní minimum diváků (mimo jiné také na základě mého předpokladu, že si ukrajinští dělníci opravdu nepředplácejí Dafilms nebo Famufilms). ()

Galerie (5)

Související novinky

Začíná 17. ročník festivalu Pragueshorts

Začíná 17. ročník festivalu Pragueshorts

28.02.2023

Mezinárodní festival krátkých filmů Pragueshorts se letos uskuteční od 1. do 5. března v pražských kinech, od 5. do 18. března pak online na KVIFF.TV. Přehlídka organizovaná týmem MFF Karlovy Vary… (více)

Reklama

Reklama