Reklama

Reklama

Pět let

(seriál)
  • angličtina Five Years (festivalový název)
Trailer

Epizody(10)

Obsahy(1)

Terezu si David vyhlédl na maturitním plese a po celý zbytek noci měl oči jen pro ni. Potkávají se po pěti letech. David dokončuje medicínu a na jejich společnou noc si sotva pamatuje. Tereza ho obviní, že ji tu noc znásilnil, a chce to použít jako téma pro svůj literární debut. David svou vinu ale odmítá. S událostmi maturitního plesu jsou konfrontováni nejen oni dva, ale i jejich nejbližší okolí. Tereza chce uzavřít kapitolu, David ji nechce ani otevírat. Co se tu noc skutečně stalo? (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (130)

bohemia_regent 

všechny recenze uživatele

Nejsem zrovna příznivcem názorů typu „dnešní mladí herci neumějí mluvit“. Když pak ale dojde k takové koncentraci mladých a neklidných jako v tomto dílku, a ty pak ve vzácných chvílích vystřídají skuteční herci hodní toho jména (Vanda Hybnerová, Gabriela Míčová, Pavel Řezníček), kterým je perfektně rozumět, aniž by přitom jejich projev ztrácel civilní výraz... nezbývá mi nic jiného, než uznat, že na té kritice nejspíš něco bude. Alžběta Malá ze sebe své většinou velmi krátké repliky vypálí, co nejrychleji se je snaží mít za sebou a pro jistotu ještě polyká koncovky. Samuel Toman a Petr Uhlík si vystačí - v replikách o trochu delších - s neměnnou intonací, která tím pádem samozřejmě často vůbec nekoresponduje s obsahem toho, co právě říkají; nějak se vytratilo zapojení mozku... Ale pochválit se dá dobře vybrané téma, které je aktuální a vzhledem k době vzniku seriálu dokonale vyvážené ve smyslu otázky kdo je viníkem a kdo obětí (znásilnění / pomluvy). Před třiceti lety by měl všeobecné mínění a nejspíš i zákon na své straně on, za třicet let to bude (vzhledem k vývoji, který směřuje k systematicky řízenému vyhynutí lidstva nebo aspoň té jeho části, která si říká euroatlantická civilizace) jednoznačně ona. ()

vyfuk 

všechny recenze uživatele

Záležitost, která přesně sedí do dnešní tak, že skoro nemá cenu urazit nikoho, kdo by snad náhodou nebyl totálně zfanatizovaný. Taky je to téma, které zpracováním udrží, není to jen nějaká nahodilost a navíc je vrstevnatá i mimo tento hlavní problém. Na svou délku a koncept nevídané. Skvělé využití mladých hercům autentičtější promluvy postav a především možnost debatování nad problematikou. Jedna z věcí s největším přesahem. ()

Reklama

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Zajímavý projekt (každý díl má v průměru 15 minut, tak je těžké nazývat seriálem) o vztazích a nevyřčených traumatech, které vyjdou na povrch a negativně ovlivní život všech zúčastněných. Výborně zahrané, chytře napsané a nijak zbytečně roztahané. Pět let ví o čem chce vyprávět a dělá to tak dobře, že se 95% české kino produkce, krčí v koutě. ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Hodně podobné jako TBH. Míň se teda rozpadne koncept, zato ale víc šustí dialogy. Celé je to ale ve stejné scenáristické křeči, jak donutit postavy dělat, co je potřeba, aniž by to vypadalo nuceně. Je moc vidět, že někdo vymyslel námět a sepsal si dlouhý list edukativních informací, které musí být předány, a nějak se to polepilo dohromady. V konceptu krok správným směrem, v provedení stejné tápání. jsem na hraně 2 a 1/2 ()

Flexaret 

všechny recenze uživatele

„Seš mladej člověk, který do toho přináší perspektivu, kterou my starší nebudeme nikdy mít!“   Otázkou je, o jakou perspektivu se vlastně jedná. Z minisérie od první chvíle ční značná didaktičnost, postavy zcela jasně skrze dialogy deklamují své životní postoje a city přesně tak, aby to bylo všem jasné o co jde a nedošlo k žádným pochybám. To, že většina postav má v krvi neustále nějaké to promile je ukázáno jako fakt, ne jako problém který má své následky. Schůzky s nakladatelkou slouží jako nezáměrně humorný meta komentář celé série, kritické připomínky však nepadají na úrodnou půdu a celá série spěje do zcela očekávaného konce. Svůj účel seriál splnil. Nastolil ožehavá témata, nastavil zrcadlo, jen se přitom tak trochu pozapomnělo na to vytvořit funkční fikční svět, který jde dál za stokrát ohrané šablony a schémata (zláště pak postavy rodičů). Ano, ideální na vyplnění času občanské výchovy, kde to část žáků bude ignorovat, někteří se budou smát ,,vážným" dialogům a zbytek bude rád, že může dělat pod lavicí úkol do dalšího předmětu. Trocha nekašírovaného realismu by tomu jen prospěla. Vystoupit ze své komfortní zóny a nevytvářet mramorově mrtvolnou hru na vážná témata. ()

Galerie (37)

Zajímavosti (4)

  • Kavárna, ve které pracuje přítelkyně Terezy (Alžběta Malá), je ve skutečnosti Café Sladkovský v pražských Vršovicích. (MTHRFCKR)
  • Bar, který se v epizodě objevuje, je Waid v pražských Vinohradech. (MTHRFCKR)

Související novinky

Začíná 17. ročník festivalu Pragueshorts

Začíná 17. ročník festivalu Pragueshorts

28.02.2023

Mezinárodní festival krátkých filmů Pragueshorts se letos uskuteční od 1. do 5. března v pražských kinech, od 5. do 18. března pak online na KVIFF.TV. Přehlídka organizovaná týmem MFF Karlovy Vary… (více)

Cenu filmových fanoušků získaly Devadesátky

Cenu filmových fanoušků získaly Devadesátky

16.01.2023

V pondělí 16. ledna v 11 hodin dopoledne proběhla tisková konference České filmové a televizní akademie (ČFTA), během které byly mimo jiné zveřejněny nominace pro jubilejní 30. ročník předávání cen… (více)

Reklama

Reklama