Reklama

Reklama

La Discesa di Aclà a Floristella

  • angličtina Acla's Decent Into Floristella (neoficiální název)

Obsahy(1)

Sicilské vnitrozemí ve 30. letech 20. století neposkytovalo tamějším obyvatelům mnoho příležitostí k výdělku, čehož zneužívali průmyslníci a majitelé půdy. Film vypráví příběh jedenáctiletého chlapce jménem Aclà Rizzuto, který se narodil do početné rodiny horníka pracujícího spolu se staršími syny v místním dole na síru. Majitel dolu poskytoval každé rodině za každého nového pracovníka odměnu respektive zálohu 500 lir, což byla suma, která pro chudé představovala možnost pokrýt alespoň zčásti své základní potřeby. Tato suma je však rodině poskytnuta jen pod podmínkou, že nový dělník vydrží v dole pracovat minimálně osm let. Proto i Aclà musí začít pracovat v dole jako nosič vydolované síry za pouhých 25 lir. Podmínky v dole jsou pro chlapce drsné: nedostatečné oblečení, absence hygieny, slabá strava, společné spaní a s tím spojené sexuální obtěžování ze strany ostatních dělníků. Chlapec se tedy rozhodne pro útěk. Jeho matka ho považuje za zrádce a nemá pro něj slůvko útěchy. Útěkem však dává majiteli dolu, Caramazzovi, právo žádat od rodiny zpět 500 lir, čehož rodina není schopna dostát, a tak začíná hon na chlapce. Ten je chycen a znovu zavřen do dolu. Aclà ale opět uniká a tentokráte s jasným cílem dosáhnout moře, za kterým se kdesi v dálce ukrývá Austrálie, kde žije jeho sestra, a kde by chtěl najít lepší život. (Puerdraco)

(více)

Recenze (5)

Puerdraco 

všechny recenze uživatele

Tento film hodnotím tak vysoko pre jeho naturálnosť a až sparťansky stvárnenú realitu. Z hľadiska technického spracovania snímku to určite nie je nič výnimočné, ale po obsahovej stránke veľmi výrazne vyčnieva z radu. Súradnice bane Floristella (tiež Florestella) pri stredosicílskom meste Enna sú 37°29′18″N 14°21′01″E. ()

PeterFLJilek 

všechny recenze uživatele

Film je pôsobivý, zachytáva ťažké sociálne postavenie na Sicílii začiatku dvadsiateho storočia. Avšak na začiatku deväťdesiatych rokov by som očakával iné spracovanie než kopírovanie talianskych neorealistických vzorov a teatrálne (ne)herecké výkony. ()

Reklama

rivah 

všechny recenze uživatele

SESTUP ACLY DO JÁMY FLORISTELLA...Naturalistické zachycení drsných podmínek práce dětí v sirných dolech na Sicílii ve 20.letech.(max.70%) ()

Galerie (9)

Zajímavosti (1)

  • Geosúradnice bane Floristella (tiež Florestella) pri stredosicílskom meste Enna na talianskom ostrove Sicília sú 37°29′18″N 14°21′01″E, areál však nie je verejnosti prístupný. (Puerdraco)

Reklama

Reklama