Reklama

Reklama

V temnotách

  • Velká Británie Out of Darkness (více)
Trailer 1

Ve starší době kamenné se nesourodá skupina prvních lidí spojí a hledá novou zemi. Když však pojmou podezření, že je pronásleduje zlovolná mystická bytost, je klan nucen čelit nebezpečí, které si nikdy nepředstavoval. (JasonCZ)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (71)

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Na záver dňa som si nechal (údajne) to najlepšie, čo doposiaľ rok 2024 z pohľadu horor žánru ponúkol. “Out of Darkness” je prvou polhodinou fakt nutne zlo, no následne sa to dejovo prepne do lesného survivor módu, ktorý je takou tou dobrou, dobrodružnou zábavou, ktorá dokáže najmä v nočných hodinách nastoliť takú tú správnu, temnú atmosféru. Ja osobne som na riť nepadol, a aj tunajšie, celkové hodnotenie sa tak nejak zo dňa na deň prepadáva, keďže je otázne, či je toto vôbec aj horor. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Ramba: První krev.. Vypadá to, že premiérový menses přivolává predátory zvířecí i sexuální, ale žánrový zlom do pojídačů mrtvých a kostěných tomahawků ty útočníky protřídí. Způsoby nasnímání skotské krajiny i hudební podkres by si určitě zasloužily více vyprávění obrazem na úkor mluveného slova, ale to už by se paleolitický horor o slabošství mužského pokolení posunul k nejednoznačnosti a nedůvěře v divácký důvtip. Pozorný divák si v 64. minutě může povšimnout, že při úpatí skalisek se na konci vřesoviště nachází menší budova s nápisem Dentální klinika.. ()

Reklama

iXtr3m3 

všechny recenze uživatele

Obstojná filmárčina, ktorá si od začiatku buduje fajn atmosféru, zvukový podkres je fakt na úrovni, ale napriek tomu, že ostatným sa "zvrat" páčil, mne veru nesadol a očakával som ďaleko viac. Takto len tri slabšie hviezdy, pretože človek celý film čaká na odhalenie, konečne chce vidieť tú "príšeru" a ono hovno zlatá rybka. ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Samozřejmě se nedá ubránit tomu, aby se člověku nevybavil kultovní Boj o oheň z roku 1981. Cummingův film je přirozeně mnohem skromnější, ale také je patrné, že mu nešlo o vytvoření přesvědčivého obrazu pravěku, nýbrž chtěl ukázat skupinu lidí v mezních situacích, kdy musí bojovat o holý život. Ano, je to survival odehrávající se v syrové a drsné krajině, kde slunko nezasvítí a kromě deště se přižene i bouře, aby dramatickému závěru dodala epický rozměr. Vlastně se mi líbilo, že dlouhou dobu je divák přesvědčován o tom, jak lidé budou muset čelit pravěkému predátorovi, případně, dle Odala, démonovi. Scény s mlhou nemají chybu, les je smrtící pastí a přesvědčit druhé, že by měli vykonat lidskou oběť, se nezdá být vůbec těžké. Přesto mi něco chybělo... Ovšem skotská krajina je bezútěšnost sama. 3,5* ()

-bad-mad-wolf- 

všechny recenze uživatele

Celkem realistická odpověď na otázku, proč člověku trvalo tak dlouho, než se přemnožil, kolonizoval předlohu glóbusu a přestal požírat svoje mrtvé kamarády. Zdejší prehistoričtí obyvatelé sice zjevně znají holicí strojky, mluví podezřele moderně a nosí precizně padnoucí kožené oblečky, tvůrci kolem nich ale celkem schopně křešou atmosféru i napětí a postarali se o to, aby závěr filmu byl zajímavější než jeho úvod (což je vždy výhra). Bubákování ve tmě tvoří paradoxně nejnudnější složku filmu (temný les - cosi se pohne - vyděšené tváře - temný les - cosi se pohne - vyděšené tváře), mnohem zajímavější je celkový primal fear koncept (pudový strach z nepoznaného v časech, kdy byl pro člověka nepoznaný téměř celý svět) a jeho zdárné vyjádření. Kořeny všech válek, vyhlazování a emocemi znetvořených dilemat v oblasti poznávání mají kořeny hluboko v pravěku a jejich jednoduchost je pro demonstraci uvedeného ideální. Uvítal bych produkčně i obsahově bohatší remake. P. S. V komentářích k nalezení hotová esence pojmu "papouškování" - o horor tu totiž jde až v poslední řadě a smysl přirovnávání k Predátorovi chápe patrně jen ten, kdo s ním přišel první. ()

Zajímavosti (2)

  • Natáčelo se v okolí Gairloch ve Skotsku a děj se odehrává před 45 000 lety. Film tak odpovídá historii, ve které se první lidé objevili v severozápadní Evropě. (chaometic)
  • Podle slov režiséra Andrewa Cumminga, byl jazyk Talo pro herce extrémně náročný. Jazyk byl kombinací arabštiny a baskičtiny a vypracoval jej lingvista Daniel Andersson. (chaometic)

Reklama

Reklama