Epizody(10)
-
Matera – Filmové kulisy ve skále (E01)
-
Lukanská kuchyně – Zatracovaná a milovaná zároveň (E02)
-
Po stopách hollywoodských hvězd (E03)
-
Nejlepší škeble na světě a primitivní víno – Směr Salento (E04)
-
Italský podpatek, aneb život na vysoké noze – Směr nejjižnější bod Itálie (E05)
-
Nejkrásnější pláže a továrna na čokoládu – Směr nejvýchodnější bod Itálie (E06)
-
Architektura, kterou jinde neuvidíte – Leččské baroko, bílé město a trullí domky (E07)
-
Perly apulijského moře – v modři namodřené modrou (E08)
-
Po stopách svatého Mikuláše a dalších záhad Apulie (E09)
-
Všude voda, samá voda, slaná voda… (E10)
Obsahy(1)
Tradiční moderátorská dvojice Emanuele Ridi a Matěj Ruppert na cestách za osobnostmi italské gastronomie, zajímavými lokálními produkty a recepty prosycenými italským sluncem. (Česká televize)
Recenze uživatele Marze k tomuto seriálu (2)
Houby miluji. Císařskou muchomůrku jsem nikdy nejedl ani u níás, ale posypaná jak říká Pohlreich nejznámějším českým kořením strouhankou vypadala dosti divoce. ()
Všude voda, samá voda, slaná voda… (2022) (E10)
Česká kuchyně se od té světové ničím slavným, jako je například Ruské vejce, nezapsala a je v světě poměrně neznámá. O té italské jednou řekl Václav Cílek, že je vlastně chudinská. Základem je těsto, rajčata, olivový olej a sýr. Ale tato kuchyně má na rozdíl od té naší velmi kvalitní suroviny. Světově známé speciality jsou lasagne, polévka minestrone , risotto, polenta, gnocchi, carpaccio. Dezerty tiramisu nebo cannoli. Sýry parmezán, gran padano, gorgonzola, mozarela, mascarpone, ricoti. Sendviče panini, salát carpese, méně známá saltimbocca (tenké plátky telecího masa v mouce smažené na oleji či másle). Měkký salám mortadela jako bohatší bratr našeho socialistického Juniora, šunka prosciutto, slanina pancetta nebo pizza. V tomto seriálu se seznámíte s méně známé italské lokální recepty, ale o to zajímavější. V tomto dílu české plněné papriky, jen uvnitř s mořskou obludou. A v zimních měsících osvěží záplava slunce. V městské italské kultuře jsem postrádal lesy a vůbec více zeleně. Ale Manu a Matěj slibují další cestu dolů do Gargána, kde je velká lesní rezervace. Obědy bývají v Itálii celkem bohaté. Nejprve se podává antipasto (předkrm), následně se na stole objeví primo (první chod) tvořený polévkou, těstovinami nebo risottem. Hlavním chodem je secondo (druhý chod), který by mělo tvořit masové či rybí jídlo. Na konci menu se ještě podává dolci (dezert), nebo případně frutta (ovoce). Naopak večeře jsou jednoduché a podávají se často i v poměrně pozdních hodinách. ()