Reklama

Reklama

Manu a Matěj na cestě do Apulie

(seriál)
Česko, 2022, 4 h 23 min (Minutáž: 26–27 min)

Režie:

Michal Herz

Kamera:

Jan Pivoňka

Hrají:

Emanuele Ridi (průvodce), Matěj Ruppert (průvodce)

Epizody(10)

Obsahy(1)

Tradiční moderátorská dvojice Emanuele RidiMatěj Ruppert na cestách za osobnostmi italské gastronomie, zajímavými lokálními produkty a recepty prosycenými italským sluncem. (Česká televize)

Recenze uživatele Marze k tomuto seriálu (2)

Všude voda, samá voda, slaná voda… (2022) (E10) 

Česká kuchyně se od té světové ničím slavným, jako je například Ruské vejce, nezapsala a je v světě poměrně neznámá. O té italské jednou řekl Václav Cílek, že je vlastně chudinská. Základem je těsto, rajčata, olivový olej a sýr. Ale tato kuchyně má na rozdíl od té naší velmi kvalitní suroviny. Světově známé speciality jsou lasagne, polévka minestrone , risotto, polenta, gnocchi, carpaccio. Dezerty tiramisu nebo cannoli. Sýry parmezán, gran padano, gorgonzola, mozarela, mascarpone, ricoti. Sendviče panini, salát carpese, méně známá saltimbocca (tenké plátky telecího masa v mouce smažené na oleji či másle). Měkký salám mortadela jako bohatší bratr našeho socialistického Juniora, šunka prosciutto, slanina pancetta nebo pizza. V tomto seriálu se seznámíte s méně známé italské lokální recepty, ale o to zajímavější. V tomto dílu české plněné papriky, jen uvnitř s mořskou obludou. A v zimních měsících osvěží záplava slunce. V městské italské kultuře jsem postrádal lesy a vůbec více zeleně. Ale Manu a Matěj slibují další cestu dolů do Gargána, kde je velká lesní rezervace. Obědy bývají v Itálii celkem bohaté. Nejprve se podává antipasto (předkrm), následně se na stole objeví primo (první chod) tvořený polévkou, těstovinami nebo risottem. Hlavním chodem je secondo (druhý chod), který by mělo tvořit masové či rybí jídlo. Na konci menu se ještě podává dolci (dezert), nebo případně frutta (ovoce). Naopak večeře jsou jednoduché a podávají se často i v poměrně pozdních hodinách. ()

Reklama

Reklama