Reklama

Reklama

Sopka: Záchrana z Whakaari

  • USA The Volcano: Rescue from Whakaari
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Strhující dokument o tom, jak probíhal smrtící výbuch sopky na Novém Zélandu v roce 2019 prostřednictvím archivních záznamů a výpovědí záchranářů i očitých svědků. (Netflix)

Videa (1)

Trailer

Recenze (26)

Draconian 

všechny recenze uživatele

Sopky mě zajímají a fascinují. Ale rozhodně bych nechtěl zažít to, co lidé tehdy na Whakaari. Dokument nepřináší prakticky žádné vědecké informace nic o sopkách, ani o tom, co se tehdy z vulkanologického hlediska stalo (což jsem původně očekával). Naplno však sleduje osudy několika přeživších a lidí, co se podílelo na jejich záchraně.  Vyprávění je poutavé a máte možnost vidět spoustu videí právě od přeživších, což je vlastně dost mrazivé, protože vidíte, jak byli všichni v pohodě a najednou pak...bum. Nutno říci, že závěry ostrova jsou nádherné...což ostře kontrastuje s tím, co pak přišlo. Dokument ve mě dokázal vyvolat napětí a pečlivě vypráví chvilku po chvilce co se dělo a co lidé prožívali. Zemřelo dohromady 22 lidí (budiž jim země lehká), dvě těla se nikdy nenašla (uf). Ti co to celé přežili, byli hrozivě popálení (takřka uvaření ve 200°C mračnu), ale vlastně měli štěstí, že přežili. Nicméně jejich popis toho, co se dělo, co viděli, zažili, jaká bolest to byla...uf uf. 80% - pěkný dokument o strašlivé tragédii. ()

Martyrium 

všechny recenze uživatele

Na dokument to bolo trochu moc natahovené a určite by to znieslo aj kratšiu stopáž. Emocionálne je to dosť silné, niekedy až priveľmi (na čo občas réžia až priveľmi tlačí). Bola to tragédia a o život prišlo veľa ľudí, ale treba zase povedať, akokoľvek to znie, prišlo ich o svoj život úplne zbytočne. Je to jedna z najčinnejších sopiek na svete a stále aktívna. To nestačí??? Podpora komunity tam je však ukážková, zlyhaniu na vyšších pozíciách sa nevyhol ani Zéland. Najväčšie gule zo všetkých tam mal jednoznacne Mark, klobúk dole. Nepochybujem o tom, že z toho bude aj hraný film. Ako kvalitný, to už je otázne a závisí od veľa faktorov. ()

Reklama

Skeksis odpad!

všechny recenze uživatele

Príšerne nudný dokument! Čakala som nejaké zábery výbuchu sopky a ako ich to tam celé dojebe, ale nie. Dostala som iba vlažné, rozmazané útržky celej situácie a nesúvislé kvákanie nejakých ľudí, ktorí prežili. Je mi ľúto celej veci, ale povedzme si na rovinu - pohybovali sa pod aktívnou sopkou. Tak čo čakali? ()

elanius 

všechny recenze uživatele

(23D5/2024) / Myslím, že téma, aj keď teda so smutným príbehom, je atraktívna. Ľudí vždy priťahovali extrémy, a aj keď osobne ich ja nevyhľadávam, ísť ku kráteru aktívnej sopky je vcelku zaujímavá turistická atrakcia. Mieru viny organizátorov a zodpovednosti jednotlivcov súdiť nebudem, ale bolo jasné, že v danom momente bolo riziko vysoké. Dokument samotný taký no, nič navyše autentické tam moc neni, skôr sa veľa vykecáva a trochu naťahuje, ale miestami to má dobré momenty. (6/10) ()

gemi 

všechny recenze uživatele

V dokumentu, který mapuje události v roce 2019, bych čekal daleko větší množství autentických záběrů. Všichni museli mít v ruce mobily a museli točit a fotit. Místo toho je většina záběrů kašírovaných. 80 % dokumentu jsou mluvící hlavy, a jakkoliv je jejich vyprávění autentické, tak z dramaturgického hlediska to není šťastné řešení. ()

Galerie (27)

Zajímavosti (4)

  • Incident z roku 2019 nebyl jedinou smrtelnou tragédií v historii ostrova. Dříve se na ostrově těžila síra a v roce 2014 se sesula část kráteru, která s sebou nenávratně pohltila všech 10 dělníků. Zásobovací loď již našla pouze jediného přeživšího – jejich kočku, kterou pojmenovali Petr Veliký (Peter the Great). (Muffino)
  • Po incidentu bylo vzneseno několik žalob, které byly v roce 2022 v různých fázích od zamítnutých po stále běžící. WorkSafe (vládní agentura pro dohled nad bezpečností práce) vznesla 20 žalob na 13 rozličných společností, organizací či osob, mezi nimiž jsou: „The Buttles“ (tři bratři vlastnící ostrov), GNS Science (dohled a kontrola vulkanické činnosti), National Emergency Management Agency (NEMA) a řada cestovních kanceláří. Žaloby proti GNS Science a NEAM byly zamítnuty v květnu 2022, respektive říjnu 2022. GNS Science byla žalována za nedostatečnou spolupráci a komunikaci s cestovními kancelářemi ohledně důsledků sopečné činnosti. Vlastníci ostrova byli obviněni z nedostatečného pochopení nebezpečí ostrova a nezajištění bezpečné evakuace. Drtivá většina žalob vznesených organizací WorkSafe se týká nezajištění ochrany zdraví a bezpečnosti pracovníků či dalších osob. Některé žaloby jsou také ve věci nedostatečné ochrany a bezpečnosti pilotů vrtulníků. (Muffino)
  • Ostrov Whakaari vlastní tři bratři Andrew, James a Peter Buttleovi, zvaní The Buttles, a to skrze svoji společnost Whakaari Management Ltd. Bratři jsou pokračovatelé v rodinné linii vlastníků, protože ostrov v roce 1936 koupil jejich děda. (Muffino)

Reklama

Reklama