Reklama

Reklama

Sopka: Záchrana z Whakaari

  • USA The Volcano: Rescue from Whakaari
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Strhující dokument o tom, jak probíhal smrtící výbuch sopky na Novém Zélandu v roce 2019 prostřednictvím archivních záznamů a výpovědí záchranářů i očitých svědků. (Netflix)

Videa (1)

Trailer

Recenze (26)

Warhorr 

všechny recenze uživatele

Ufff, no nezdá se to, ale byla to síla. Já na začátek musím zmínit, že bych vůbec neřekl, že tohle vyprodukoval Netflix. Způsobem, jakým je to točené, jak dostávají prostor přeživší a celkový přístup, prostě mi to na Netflix vůbec nesedělo, a o to víc jsem byl překvapený. Jeden nevinný výlet na sopku se změní v boj o přežití. Pára, která má až 200 stupňů, se žene napříč celou sopkou. Tady se dá vážně říct jen to, že kdo uteče, ten vyhraje. Některá svědectví jsou hodně emotivní a člověk to všechno poslouchá jen se zatajeným dechem. Obzvlášť, když hovoří americký pár nebo Jesse Langford. U něj se divím, že to vůbec přežil. Cenzurou, i když až na konci, se moc nešetří a pro někoho to může být nepříjemné na koukání. Divákovi se do rukou dostanou i autentické záběry/fotky v kritický moment a také pár audionahrávek ( tam ale toho moc slyšet nejde ). No Netflix ukazuje, že i když má v palci true crime dokumenty, v kterých nemá prostě konkurenci, tak si dokáže víc než obstojně pohrát s katastrofickým dokumentem, ukázal to vlastně nedávno se zemětřesením na Everestu a já si troufnu říct, že tento dokument je tím nejlepším co letos tato platforma vypustila. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Forenzní anatomie katastrofy. Je to silné téma a děsivý film, ale není pro každého. Úcta a obdiv k přírodě se změní v zabíjačkový teror. Režisér mačká všechny sentimentální tlačítka na výtok slz. Ale můžeme zde najít i něco hlubšího pod bublajícím rezervoárem magmatu. Jak se mohou nevědomě chovat ti nejlepší lidé. Film kritizuje neregulovaný ekoturismus a dobrodružný turismus. Všechny "mluvící hlavy" v dokumentu byly kromě jednoho Maořana běloši. ()

Reklama

gemi 

všechny recenze uživatele

V dokumentu, který mapuje události v roce 2019, bych čekal daleko větší množství autentických záběrů. Všichni museli mít v ruce mobily a museli točit a fotit. Místo toho je většina záběrů kašírovaných. 80 % dokumentu jsou mluvící hlavy, a jakkoliv je jejich vyprávění autentické, tak z dramaturgického hlediska to není šťastné řešení. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Z tohto bude natočený určite nejaký film, režiséri majú radi katastrofy a ešte viac hrdinov. A tu je to skôr o tých hrdinoch, ktorí šli zachraňovať, pričom ohrozili aj samých seba. Obete ťažko súdiť aj ľutovať. Chodiť si na túru k činnej sopke, ktorá je známa svojou činnosťou, to je trocha hlúposť. Najmä keď sopka už niekoľko týždňov pred erupciou vykazovala nepokoj. Žiadne Pompeje to ale neboli. Opäť by som skrátil stopáž. ()

NikaIn 

všechny recenze uživatele

Človeku rozum zastane keď ešte aj s činnej sopky čo výbuchuje každé tri roky urobia turistickú atrakciu a že sa vôbec nájdu blázni čo za to vysolia peniaze,lebo adrenalín 🙈 Smutné,že sa to stalo a že zas len kôli hlúposti ľudí,pretože keď vybuchne sopka ktorá je v blízkosti civilizácie,tak je to katastrofa,ale keď vybuchne sopka ktorá nemusí nikoho ohroziť, pretože je od civilizácie vzdialená a aj napriek tomu usmrtil ľudí,lebo boli zvedaví,tak to je katastrofálna hlúposť. ()

Galerie (27)

Zajímavosti (4)

  • Ostrov Whakaari vlastní tři bratři Andrew, James a Peter Buttleovi, zvaní The Buttles, a to skrze svoji společnost Whakaari Management Ltd. Bratři jsou pokračovatelé v rodinné linii vlastníků, protože ostrov v roce 1936 koupil jejich děda. (Muffino)
  • Incident z roku 2019 nebyl jedinou smrtelnou tragédií v historii ostrova. Dříve se na ostrově těžila síra a v roce 2014 se sesula část kráteru, která s sebou nenávratně pohltila všech 10 dělníků. Zásobovací loď již našla pouze jediného přeživšího – jejich kočku, kterou pojmenovali Petr Veliký (Peter the Great). (Muffino)
  • Po incidentu bylo vzneseno několik žalob, které byly v roce 2022 v různých fázích od zamítnutých po stále běžící. WorkSafe (vládní agentura pro dohled nad bezpečností práce) vznesla 20 žalob na 13 rozličných společností, organizací či osob, mezi nimiž jsou: „The Buttles“ (tři bratři vlastnící ostrov), GNS Science (dohled a kontrola vulkanické činnosti), National Emergency Management Agency (NEMA) a řada cestovních kanceláří. Žaloby proti GNS Science a NEAM byly zamítnuty v květnu 2022, respektive říjnu 2022. GNS Science byla žalována za nedostatečnou spolupráci a komunikaci s cestovními kancelářemi ohledně důsledků sopečné činnosti. Vlastníci ostrova byli obviněni z nedostatečného pochopení nebezpečí ostrova a nezajištění bezpečné evakuace. Drtivá většina žalob vznesených organizací WorkSafe se týká nezajištění ochrany zdraví a bezpečnosti pracovníků či dalších osob. Některé žaloby jsou také ve věci nedostatečné ochrany a bezpečnosti pilotů vrtulníků. (Muffino)

Reklama

Reklama