Reklama

Reklama

Dívka z Vatikánu: Zmizení Emanuely Orlandi

(seriál)
  • Velká Británie Vatican Girl: The Disappearance of Emanuela Orlandi (více)
Trailer
Velká Británie / Itálie, 2022, 3 h 54 min (Minutáž: 55–63 min)

VOD (1)

Epizody(4)

Obsahy(1)

V roce 1983 zmizela v Římě patnáctiletá Emanuela Orlandi, když se vracela z hudební školy. Ani několik desetiletí nestačilo Vatikánu na objasnění, co se s ní stalo. (Netflix)

Videa (1)

Trailer

Recenze (22)

rublik05 

všechny recenze uživatele

Začátek byl naprosto perfektní. Tajemné zmizení, spousta zvláštností kolem, neokoukané prostředí, spousta otazníků, dobře zvolený styl zpracování a fungující atmosféra. Bohužel se nepovedlo udržet po celou dobu trvání minisérie obstojné tempo. Dokument začne po určité době lehce nudit, tvůrci se začnou trochu opakovat a jakoby točit v kruhu, neboť se divák nic moc nového nedozví, otázky spíše přibývají než ubývají, samotný závěr jasně ukáže, že kdyby se stopáž smrskla na dvě hodiny, na maximálně dva až tři díly, vůbec nic by se nestalo, ba naopak by to poutavosti a celkovému vyznění dokumentu náramně prospělo. Případ je to zajímavý, zpracování mě však nikterak nenadchlo. Dívka z Vatikánu trpí typickým neduhem většiny dokumentů, které Netflix poslední dobou točí, což je obrovská škoda a finální výsledek to akorát tak znehodnocuje. 4/10. ()

Djoker 

všechny recenze uživatele

Dívka z Vatikánu je skrytý poklad na Netflixu, kterému k maximálnímu hodnocení shází jen závěrečné dotlačení představitelů státu k přiznání viny. Desítky let trvající pátrání po Emanuele Orlandi značně převyšuje většinu dalších záhadných zmizení. Ten příběh má prostě všechno. Nechybí papežové, italská mafie, polská Solidarita, Bulhaři, KGB, Ali Agca, a když se na scéně objeví i maskovaný Američan s histriónskou poruchou osobnosti, tak je každému jasné, že v tom množství slepých uliček zkrátka není možné dojít až ke šťastnému konci. ()

Reklama

Warhorr 

všechny recenze uživatele

Pod svícnem bývá největší tma. Ryba smrdí od hlavy. Je jedno, jaké přísloví použijete. Role Vatikánu ve zmizení Emanuele se zdá být více než jasná. Teorií je však několik. V každém díle se dozvídáme nové a nové. Jestli ta nejpravděpodobnější je ta z konce posledního dílu, na to už si musí odpovědět každý sám ( mám pocit, že Netflix se ji takto snaží prezentovat ). Rozhodně se jedná o jedno z nejzáhadnějších zmizení, o kterém jsem kdy slyšel. Zapojeno je několik lidí, několik svědků a přímých zúčastněných. Škoda jen, že nevystupuje nikdo z Vatikánu ( proč asi, že ? docela zvláštní ) S postupem času se objevují neustále nové skutečnosti. Na konci každého dílu nám tvůrci servírují důležité svědectví a navnadí nás pustit si ihned další epizodu, což na mě rozhodně zafungovalo. Hodnotím jako jeden z horkých adeptů na true crime roku 2022. ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Cieľom dokumentu (i keď by malo byť), nie je objasniť samotný prípad. Hlavnou myšlienkou je ukázať svetu, že nie všetci svätí, sú naozaj aj svätí. Zahmlievanie kriminálnych činov cirkvi (nie len) na najvyšších miestach, nie je ničím novým. Celé mi to príde, ako v prípade politických prípadov, kedy jeden, či dva umelo vytvorené prípady, slúžia ako návnada pre krytie ďaleko závažnejšieho zločinu. Ja som len zvedavý, kedy sa ľudia preberú z tej letargie, lebo to nie viera je zlá, no tí čo ju hlásajú sa skrátka neštítia ničoho .. ()

HellFire 

všechny recenze uživatele

Jednoho dne zmizne vatikánská dívka a nikdo neví, kdo ji unesl a proč. No nakonec za to samozřejmě může Vatikán, protože zdejší náboženští „fanatici“ samozřejmě nejsou žádní andílci. Co taky čekat od kultu (náboženství), který má svůj vlastní stát uvnitř státu odstřižený od zbytku světa s vlastními zákony? To se pak všechno krásně zamete pod koberec. Série jako taková je bohužel hodně utahaná, mohla být kratší minimálně o jednu epizodu. Spousta věcí a událostí se neustále omílá dokola, aby se stopáž natáhla co nejvíc. Nakonec teda vyšlo najevo, že ji zneužíval nějaký kněží, takže to chtěl Vatikán ututlat. To přece všichni víme, že kněží jsou staří prasáci. ()

Reklama

Reklama