Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Päťnásťročná Terezka sa učí za krajčírku. Chudobná paneláková štvrť jej nedáva nádej na šťastnú budúcnosť, no ona aj tak sníva o kariére módnej návrhárky. Doma však pre svoje sny veľa podpory nenachádza. Otec sa len málokedy odtrhne od fľašky a matka sama len ťažko zvláda prácu, starostlivosť o rodinu a domácnosť. Terezka sa preto upne na skúsenejšiu spolužiačku Renatu. Spoločne si poza školu užívajú cigarety, alkohol, i prvé erotické kontakty s dospievajúcimi chlapcami. V panelákovej džungli sa Terezkin detský a naivný pohľad na svet rýchlo mení. Pochopí, že jedinou obranou pred krutosťou môže byť tiež len krutosť. Film režiséra Roberta Glińskeho poskytuje takmer dokumentaristický pohľad na životné šance detí dospievajúcich v neradostnom prostredí postsocialistickej mestskej periférie. (RTVS)

(více)

Recenze (61)

Lynn 

všechny recenze uživatele

Nemůžu si pomoct, ale tenhle film mě dostal. Velmi aktuální výpověď o odcizující šedi sídliště (tato šeď byla ještě umocněna tím, že film je černobílý) a dospívání v něm. Polská sídliště se jistě zas tak neliší od těch českých. Terezka v podání Aleksandry Gietner je komplikovaná živoucí postava a její přerod z nevinné malé holčičky ve zmatenou puberťačku, která se má stát dospělou ženou je fantasticky ztvárněn. Nedokážu přesně popsat čím, ale všechno v tomhle snímku je působivé a krutě pravdivé. Pro mě jeden z nejzajímavějších filmů za poslední rok. ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Terezka je mladé dievča, ktoré žije na jednom z veľkých varšavských sídlisk. Po skončení základnej školy sa začne učiť za krajčírku. Spoznáva smutnú realitu života v post-komunistickej krajine, nefunkčnej rodine a v spoločnosti, ktorá jej neposkytuje žiadne vyhliadky na lepšiu budúcnosť. Stráca svoje sny a stáva sa z nej zlomený, vzdorovitý, prázdny človek. Poľský film "Ahoj, Terezka" (Cześć, Tereska) je silná, naturalistická, sociálno-psychologická dráma. No future! (Nie ma przyszłości!) ***** ()

Reklama

zette 

všechny recenze uživatele

Az nezucastnene ci dokumentarne natocena socialni sonda do jedne polske rodiny, ve ktere zije jedna dospivajici holka. Ukazka toho, jak spatni kamaradi dokazi dite v puberte negativne ovlivnit a privest na sikmou plochu. Rodice Terezky nebyli idealni, pokud by vsak nepoznala Renatu, verim, ze by se brzy stala na ucilisti premiantkou. Film, ktery nikoho nesoudi, jen ukazuje zivot a agresi nejmladsi generace, nejen na polskych sidlistich (samozrejme takovi nejsou vsichni). Na duveryhodnosti prida i fakt, ze hlavni detske herecke predstavitelky byly vybrany z detskeho domova. Velmi dobry film, skoda, ze je u nas polska kinematografie tolik nedocenena. ()

DonQ 

všechny recenze uživatele

Nemohu si pomoct. Tenhle snímek jsem viděl naprostou náhodou někdy před 11-12 lety a neskutečným způsobem se mi vryl do paměti. Tak jako málo co jiného. Opravdu hodně syrově podaná deprese průměrné holky z polského paneláku. Tohle určitě doporučuji vidět, byť si toto člověk musí pustit adekvátně naladěn. Jednoznačně 5 hvězd. Do top 10 se mi to nevejde, ale v první třicítce nejvýraznějších snímků má místo jisté. ()

Jello Biafra 

všechny recenze uživatele

Surové a naturalistické drama je výpoveďou o poľskej mládeži pochádzajúcej z chudobných a sociálne slabých rodín. Musím povedať že mňa tento film veľmi prekvapil a zároveň aj slušne zamrazil. V priebehu celého filmu totiž sledujeme radikálnu premenu slušnej dievčiny na pouličnú chuligánku. Režisérovi sa podarilo natočiť mnoho autenticky pôsobiacich scén a hlavne vďaka ručnej kamere film pôsobí bezmála dokumentaristicky. A záver filmu je jednoducho šokujúci. ()

Galerie (42)

Zajímavosti (4)

  • Natáčanie filmu spočiatku sprevádzali produkčné ťažkosti. Scenár po dlhé štyri roky odmietali všetci producenti. Režisér sa rozhodol film realizovať na vlastnú päsť a doslova v podmienkach „no-budget". Presvedčil spolupracovníkov, aby pracovali bez honorára. Po niekoľkých dňoch sa natáčanie zaseklo na mŕtvom bode a všetko nasvedčovalo tomu, že nikdy nevznikne. Nakoniec sa však našiel producent a do projektu tiež vstúpila štátna televízia. Snímku sa nakoniec podarilo natočiť za normálnych produkčných podmienok. (Jello Biafra)
  • Ceny (výběr): Festival polských filmů 2001: Zlatý lev (Gliński), Cena kritiky, Cena diváků, Polské filmové ceny 2002: nejlepší film, scénář, režie, herec (Zamachowski). MFF Karlovy Vary 2001: Zvláštní cena poroty, Cena FIPRESCI, MFF Denver 2001: Cena Krzysztofa Kieslowského. [LFŠ 2010] (Krouťák)
  • Predstaviteľky hlavných úloh Aleksandra Gietner (Tereska) a Karolina Sobczak (Renata) boli v dobe natáčania chovankyne detského domova. Gietnerová sa neskôr vrhla na šikmú plochu, keď v roku 2004 bola odsúdená za účasť na ozbrojenom prepadnutí a držanie amfetamínu. (Jello Biafra)

Reklama

Reklama