Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Uznávaný spisovatel Mortimer Brewster (Cary Grant) je čerstvě ženatý s půvabnou Elaine (Priscilla Lane), ale bojí se ji uvést do rodiny. Zjistil totiž, že jeho dvě zdánlivě neškodné tetičky Abby (Josephine Hull) a Martha (Jean Adair) vraždí staré pány - nabízejí jim otrávené bezinkové víno a mrtvoly pak odklízí Mortyho bláznivý bratr Teddy (John Alexander), který se považuje za prezidenta Roosevelta. Jako by to nestačilo, po letech se vrací domů další Mortimerův bratr, sériový vrah Jonathan (Raymond Massey), připravený pomstít dávné křivdy a srovnat s tetami skóre v počtu obětí... (Oskar)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (137)

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Jezinky a bezinky jsou zdánlivě ideální dušičkový film, původní broadwayská hra Josepha Kesselringa je pro nás navíc atraktivní svou českou divadelní inscenační tradicí. Leč hysterická screwball komedie nedělá Hollywoodu 40. let pražádnou čest. Pološílená prý černohumorná komedie je z rodiny takových filmů jako Leopardí žena, které jsou mi až fyzicky nepříjemné. Je mi líto, ani roztomilá Priscilla Lane nebo tradičně šílený Petr Lorre nezmůžou nic v této katastrofě bez ladu a skladu s nejhorším výkonem Caryho Granta ever. Chudák Boris Karloff. ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

Skvělá, skvělá a ještě jednou skvělá je tahle komedie s Cary Grantem. Ten mimochodem předvádí přímo grandiózní výkon. Jeho obličej sice neoplývá carreyovskou mimikou, ale i těch pár vyjevených výrazů v Grantově provedení u mě spolehlivě vyvolává salvy smíchu. Nikdy v životě by mě nenapadlo, že někdy v polovině 40. let dokázal Capra natočit super bláznivou komedii. ()

Reklama

Han22 

všechny recenze uživatele

No masakr. Tenhle film jsem kdysi dávno dokonce viděl a samozřejmě mě jako mladého kluka nezaujal. Teď se spoustou nasledovaných vykopávek si ho dokážu vychutnat. Je to vlastně klasická konverzačka, kde si na začátku relativně normální Cary Grant bere krásnou dívku a jde ji představit svým roztomilým tetičkám. Brzy zjišťuje, že se ocitl uprostřed šílenství - jeho bratr si myslí že je Roosevelt, jeho tetičku dělají službu opuštěným starým pánům a tráví je bezinkovým vínem a do toho všeho přijíždí další bratr, sériový vrah s vizáží Borise Karloffa, který utekl z vězení. Tetičky se baví o vraždách jak kdyby mluvili o počasí, bratr se tváří zlověstně a do toho se plete odbývaná a neodbytná novomanželka, natvrdlý policajt a taxikář. A Cary Grant, lítá, křičí a šílí. Nikdy by mě nenapadlo že je až takovým komediálním talentem a vůbec celý film je doslova hurikán gagů, scének a vtipů. Až takový, že bych potřeboval ještě jedno shlédnutí, abych to vše pobral. PS: Zpětně si uvědomuju, že přes morbidní námět není ve filmu vidět jediná mrtvola ani vražda... a vůbec mě to nepřišlo divný. PSS: Chááááárge :D Komedie roku 1944. ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Podmanivá čierno-čierna komédia, ktorá naplno využíva originalitu tvorcov. Znova stará dobrá schéma, kde prakticky v jednej izbe, na pár metroch štvorcových, sa odohráva celý dej, dnes by takéto niečo nenatočil nikto. Čo scéna, to nefalšovaný a zaručený sarkazmus, morbídny humor a jedinečné dialógy. Herci sú ako z tej najdrahšej výkladnej skrine, nešiel som sa na nich vynadívať, spočiatku mi trošku vadilo uletené herectvo Caryho Granta, ale tie jeho pohľady si ma postupom času získali. No a čo sa týka úvodu, do bodky súhlasím s kolegom 'Cimr'om, k impozantnému zvyšku deja sa ten úvod jednoducho nehodí. Ale kto odhalí čaro tejto nezameniteľne okúzľujúcej komédia, nebude ľutovať. 85%. ()

swed 

všechny recenze uživatele

Další vysoce nadstandartní kousek z Caprovy filmové líhně. Tahle komedie je tak šílená, že jsem při jejím sledování rezignoval na hledání chyb a plně se ponořil do víru zábavy a vykonstruovanosti příběhu. Nutno poznamenat, že bez Caryho Granta by byl film poloviční (něco takového se musí vidět!). Scénář napěchovaný hláškami mi dovolil zapomenout na divadelnost filmu a také mě znovu přesvědčil, že kouzlo klasického Hollywoodu přetrvá snad věčně. 9/10 ()

Galerie (51)

Zajímavosti (24)

  • Režisér Frank Capra byl během natáčení povolán do armády, ale dostal odklad, aby mohl film dotočit. (liquido26)
  • Když Cary Grant sedí na hřbitově, jeden z hrobů nese jméno Archie Leach, což bylo jeho pravé jméno. (Kulmon)

Reklama

Reklama