Reklama

Reklama

Epizody(6)

Před šedesáti lety byl osvobozen největší koncentrační tábor, v němž zahynuly miliony lidí. (Česká televize)

Recenze (62)

Forsberg11 

všechny recenze uživatele

Po formálnej stránke určite jeden z najlepších dokumentov na danú tému. Je dobre spracovaný, s pozerateľnými scénkami, peknými zábermi kamery a nádherne smutnou hudbou. Z každej časti dýcha profesionalizmus a každá má čo ponúknuť. Veľa nových vecí som sa síce nedozvedel, ale to bude asi tým, že sa o túto problematiku vo voľnom čase už hodnú chvíľu intenzívne zaujímam. Pre človeka, ktorý však nemá s fenoménom Osvienčim/holokaust veľa skúseností je to však celkom dobre spracovaný ucelený prehľad a určite postačuje ako základ vedomostí do tejto problematiky. Trochu ma však znepokojujú niektoré polopravdy či nepreukázané informácie, ktoré sú v dokumente prezentované ako fakty. Tak sa napríklad hneď v prevej vete "dozvieme" že v Osvienčime zomreli 4 milióny ľudí. Áno, môže to byť chyba prekladu, ale ak nie nemalo by sa takéto niečo stávať. Na konci série sa zase pre zmenu už udáva doteraz platné číslo 1,1 milióna obetí. Ďalej ma zaujali samozrejme výpovede preživších väzňov tábor ale hlavne člena SS pôsobiaceho v osvienčimskej účtarni. 95 %! ()

mira007 

všechny recenze uživatele

Tak tohle je nejkomplexnější a nejpřehlednější dokument co, kdy , proč? ohledně Osvětimy od začátku do konce. Dokumentu velmi svěže kombinuje hrané scény, výpovědi přeživších obětí i jejich trýznitelů, původními filmovými záběry a perfektní počítačové animace, které dokreslují jak to zhruba asi vypadalo. Tohle by měli promítat na základních školách už od čtvrté třídy každy rok. ()

Reklama

hellstruck 

všechny recenze uživatele

Nemyslím si, že by tohle byla záležitost jen pro lidi, kteří se o holocaust (jako já) zajímají. Tohle by měli shlédnout všichni, aby se zabránilo další takové katastrofě, aby si všichni uvědomili, čeho jsou lidé schopni. Dokumentární cyklus BBC byl velice obsáhlý a poučný, přestože mi tam některé věci chyběly a naopak se až přespříliš zaobíral "politikou", než aby nastínil život lidí v táboře, což je škoda. Každopádně jsem se do toho tak zahloubala, že jsem všechny díly shlédla za dva dny. Mnohdy mě to dohnalo k slzám, chce to mít ke koukání zkrátka pevné nervy. Obzvlášť vypjatý byl moment, kdy ukázali natočené dva nahé "musulmany", tedy kostry potáhlé kůží-na ten pohled už v životě nezapomenu. Dokument obsahuje zajímavé rozhovory nejen s vězni z Osvětimi, ale samotnými příslušníky SS, konstrukce táborů Osvětim, Treblinka a Březinka, příběhy lidí z táborů anebo ilustrativní hrané scény (které byly slabší a obešla bych se bez nich). Po shlédnutí zůstává hrůza a mrazivý pocit z toho, že se něco takového vůbec mohlo stát.. ()

TommyLeeJape 

všechny recenze uživatele

Pokud máte o koncentračních táborech (zejména teda o Osvětimi) něco nakoukáno nebo načteno, tak se v podstatě nedozvíte nic nového, ale i přesto je to moc dobře poskládaný dokument o událostech na které by se nemělo zapomínat. Celé to působí hodně autenticky a mrazivě. S depresivním pocitem, který se dostavil, když jsem Osvětim před několika lety navštívil osobně se to ale srovnat nedá, naštěstí. ()

st3f0o 

všechny recenze uživatele

Vynikajúci a skutočne na profesionálne najvyššej úrovni spracovaný, šesťdielny dokumentárny cyklus, ktorý nám aj vďaka autentickým záberom, veľmi detailne približuje "život" na tom najhoršom a najkrutejšom mieste, pekle na Zemi zvanom Auschwitz, kde nacisti v plnom nasadení realizovali mašinériu masového vyvražďovania hlavne Židov, a to všetko pod veľmi nenápadným názvom konečné riešenie židovskej otázky, no pre všetkých ostatných ľudí známe ako holokaust, genocída, šoa. Pre mňa osobne sledovať tento vzácny dokument, bolo rovnako životne dôležité, ako prísť a vidieť na vlastné oči toto strašné miesto, symbol zla a utrpenia. Povinnosť pre každého! Národ, ktorý nepozná svoju históriu, je odsúdený prežiť ju znova. ()

Galerie (49)

Zajímavosti (6)

  • Jedním z použitých hudebních motivů, který se objevuje na konci každého dílu, je slavná sarabanda Georga Friedricha Händela ze svity označované katalogovým kódem HWV 437. Mimo dalších zazní také v závěrečné části posledního dílu úvodní melodie Mozarta „Requiem“ se slovy „requiem aeternam“, která v překladu do češtiny znamenají „odpočinutí věčné“. (Belsazar)

Reklama

Reklama