Reklama

Reklama

Epizody(6)

Před šedesáti lety byl osvobozen největší koncentrační tábor, v němž zahynuly miliony lidí. (Česká televize)

Recenze (62)

Astaroth12 

všechny recenze uživatele

Jeden z najúžasnejších a najkvalitnejších dokumentov, ktorý mapuje jednu z najhorších európskych tragédii. Je hlavne super, že štýl documentary, kde hovoria očitý svedkovia zverstiev a niektoré archívne zábery z toho obdobia doplňuje normálny sfilmovaný dej, čo ešte viac ukazuje na vierohodnosť tejto serie. Niektoré veci som ani netušil a napríklad také digitálne postavenie Osvietimi bolo bravúrne prepracované. A aj keď séria ma dokopy skoro päť hodín, vobec to neznižuje jej kvalitu a ani to nie je rozťahané , práve naopak je ukážkovo ukázané, ako sa vtedy menila Európa a postoje vplyvných ľudí na situáciu, ktorá nastala kvoli konfliktu jednej zeme k ostatným európskym krajinám. Nič lepšieho o Holocauste natočene nebolo a myslím si, že už ani nebude. Silné 5*, tu nie je nad čím rozmýšľať. ()

Dr.Zhivago 

všechny recenze uživatele

Definitivní dokument o temnu v moderním dějinách lidstva, svým způsobem působí jako vyobrazení návratu do středověku. Nejdenou v člověku vyvolá přemýšlení o tom, že co se jednou stalo, se můžu bezprostředně opakovat znova. Dokument jako dokonalý podklad pro popírače holocaustu, stejně tak jako pro budoucí generace, které by za každou cenu měly předejít tomu, aby jejich budoucnost nebyla pošpiněna zcestným lidským myšlením o dokonalosti rasy. Jinými slovy řečeno, aby již nikdy člověk neklesl na "pod-úroveň" zvěře. ()

Reklama

dr.fish 

všechny recenze uživatele

V tomto případě je nutno zůstat při zemi a reálně zhodnotit. Seriál nabízí velice podnětné téma- největší masovou vraždu v dějinách. Místo toho, aby nám rozkryl chladnokrevné plány na likvidaci Židů, něco z tajných projektů lágrů, metody psychologie ovládání davů, logistiku vyhlazování a další věci, zůstává dílo zcela na povrchu věci a pořád opakuje, že to byla vražda a hrůza. Hrůzou ale byla právě ta systematičnost a pečlivost plánování a realizace s pověstnou německou precizností. A ta zde je sice neustále zmiňována, ale skoro nic se o ní nedozvíme. Myslím, že se toho tématu tvůrci zalekli a vůbec nevěděli, jak ho vlastně zpracovat. A tak roztáhli hodinový materál na šest hodin a to je opravdu moc. 60% ()

Kovaja 

všechny recenze uživatele

Do prdele co na tohle napsat? Během šesti dílů jsem měl mnohokrát chuť tohle šílenství vypnout. Nakonec jsem to musel dokoukat. Je vůbec možné aby tyto bestiální věci lidé dokázali? Vždyť chování nácků nejde srovnat s ničím. Tohle nedokážou ani zvířata. Ve 20. století se tohle mohlo stát? Ano Hitler chtěl ovládnout svět a potřeboval si ho zařídit podle sebe a všechny nepohodlné odstranit z cesty. To je jedna věc ale střílet, plynovat lidi. Dělat zvěrstva na starých bezmocných lidech a dětech je věc druhá. Tohle mi hlava nebere. Nejhorší bylo že i po letech SS-áci zastávali názor že židi byli špatní a oni jen plnili rozkazy a že vlastně nedělali nic špatného. Hrůza. Asi je na čase aby tahle planeta zažila opět velký třesk a pokud by bylo nějaké podruhé tak aby se začlo zase od začátku a o moc líp pěkně v jeskyni u ohně. Je mi z toho všeho smutno. :-(( ()

TommyLeeJape 

všechny recenze uživatele

Pokud máte o koncentračních táborech (zejména teda o Osvětimi) něco nakoukáno nebo načteno, tak se v podstatě nedozvíte nic nového, ale i přesto je to moc dobře poskládaný dokument o událostech na které by se nemělo zapomínat. Celé to působí hodně autenticky a mrazivě. S depresivním pocitem, který se dostavil, když jsem Osvětim před několika lety navštívil osobně se to ale srovnat nedá, naštěstí. ()

Galerie (49)

Zajímavosti (6)

  • Jedním z použitých hudebních motivů, který se objevuje na konci každého dílu, je slavná sarabanda Georga Friedricha Händela ze svity označované katalogovým kódem HWV 437. Mimo dalších zazní také v závěrečné části posledního dílu úvodní melodie Mozarta „Requiem“ se slovy „requiem aeternam“, která v překladu do češtiny znamenají „odpočinutí věčné“. (Belsazar)

Reklama

Reklama