Reklama

Reklama

Pojišťovací agent, kterému sousedé přezdívají „tichý táta“ a který pečuje o své orchideje, vede během německé okupace Francie dvojí život. (Netflix)

Recenze (3)

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

S Noëlem-Noëlem jsem se setkal dřív jen v jedné povídce z Retour à la vie a tentokrát poprvé v hlavní roli v jeho autorském celovečerním filmu. V obou případech mě překvapilo, že na mě působil spíše dojmem charakterního herce, který občas svůj výkon vhodně doplní jemnou komikou, protože na základě neobvyklého pseudonymu bych čekal cosi úplně jiného. Otec Kliďas má v sobě přes závažné okupační téma typickou atmosféru klasických filmů pro pamětníky a byť šlo o jeden z prvních poválečných snímků s touto tematikou, zpětně už ničím tolik nevyčnívá, ale rozhodně se mi na něj příjemně dívalo. I v tíživých situacích si toto rodinné drama na pozadí války zachovává optimistický nadhled, aniž by se však převrhlo do čisté komedie. SPOILERY! Neznám zákulisí vzniku, ale tuším, že doba vzniku si na plátně většinou nežádala jiné, než šťastné konce a po skončení jsem měl pocit, že stejně jako u Napříč Paříží byl tenhle konec vložen a vymyšlen do filmu jaksi dodatečně, možná i trochu proti vůli autorů. V obou filmech totiž těsně před skončením přichází zatčení jedné z hlavních postav Gestapem, velmi brzy však následuje střih a následně vidíme jen šťastné shledání s odstupem času (byť tady výrazně kratšího) s potvrzením si toho, že dotyčný vše přežil a šťastně vyváznul, ale vůbec už není ukázáno a rozehráno, jak a co vše po zatčení prožíval a zažíval... [75%] ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Protivojnový snímok s typickým francúzskym šarmom. Noël-Noël so svojim autorským dielom vytvoril dobrodružnú, ale i vtipnú záležitosť, pri ktorej sa nudiť nebude nikto. Bohužiaľ, napriek minutáži film niekedy pôsobí zdĺhavo. Siedme hodnotenie a druhá recenzia. ()

Reklama

Reklama