Reklama

Reklama

Novoroční koncert Vídeňských filharmoniků 2023

(koncert)
  • Rakousko Neujahrskonzert der Wiener Philharmoniker 2023 (více)
Hudební
Rakousko, 2023, 150 min

Obsahy(1)

Ze Zlatého sálu Spolku přátel hudby ve Vídni už tradičně v přímém přenosu zazní opět krásné a oblíbené melodie. Skladby Johanna Strausse otce a syna, Josefa Strausse, Eduarda Strausse, Carla Michaela Ziehrera a dalších nastudoval a řídí Franz Welser-Möst. Spoluúčinkuje Vienna Boys Choir. Tančí sólisté Vídeňského státního baletu... Česká televize vysílá už tradičně na Nový rok přímý přenos slavnostního koncertu z Vídně. Tento snad nejpopulárnější evropský koncert je pravidelně uváděn od roku 1939 a jeho základem jsou vždy krásné melodie, jež složili členové dynastie rodiny Straussů. Orchestr Vídeňské filharmonie, který je vždy jejich interpretem, si od roku 1986 zve různé dirigenty, kteří se snaží najít nové nuance v interpretaci této krásné hudby. Tím letošním je vynikající dirigent Franz Welser-Möst. Už tradičně budou některé skladby inscenovány jako taneční čísla v podání sólistů Vídeňského státního baletu. Samotný koncert je rozdělen na dvě části a v přestávce mezi nimi nabídne rakouská televize ORF opět hudební dokument na téma významných rakouských historických míst. (Česká televize)

(více)

Recenze (3)

Fender 

všechny recenze uživatele

Jako tradičně opět příjemný koncert, jak vizuálně, tak i samozřejmě hudbou. Vždy skvělý vstup do nového roku. ()

Autenticita 

všechny recenze uživatele

Naštěstí rok co rok přináší ČT tento příjemný zážitek, a to hudebně i vizuálně. V první půlce  jsou záběry ze sálu vhodně kombinované mj. s dobovými fotkami, tentokrát hlavně z 5. světové výstavy ve Vídni, v druhé půlce je dost svěžích baletně-tanečních čísel. Když to shrnu, dobře se na to kouká i poslouchá, je to takové pohlazení, které, alespoň v mém případě, dokáže "dobít baterky". ()

Reklama

mirek60 

všechny recenze uživatele

Jako vždy výborné. Skvělá dramaturgie. Výkon orchestru snad jiný než výborný  v tomto případě ani být nemůže. Jenom je trochu smutné vidět začátek konce Wiener Sängerknaben. Ten dívčí sbor je nakonec zničí. Ale ničení tradic je nyní v módě. ()

Galerie (81)

Reklama

Reklama