Reklama

Reklama

Jaroslav Hašek, skutečný a neznámý

(TV film)

Obsahy(1)

Polopravdy, smyšlené historky i záměrné mystifikace, na nichž se i sám podílel, postupně překryly skutečný obraz života slavného spisovatele. Lze ještě nyní po 100 letech, které uplynuly od jeho smrti, možné zjistit, jaký doopravdy byl? ... Ačkoliv je zájem o dílo Jaroslava Haška (1883–1923) hluboký, o jeho skutečném životě toho moc nevíme. Lépe řečeno, víme toho tolik, že mnohdy netušíme, co z toho je pravda a co výplod něčí fantazie. Obraz nám zatemnil sám mystifikátor Hašek, velkým dílem k tomu přispěli také jeho kumpáni a další fabulátoři, které literát přímo přitahoval. Dokumentární film se pokusil vnést trochu světla do Haškova osudu. A tak sledujeme Jaroslava od jeho prvních krůčků v Praze, přes bohémské eskapády, dramatickou legionářskou epizodu až po životní finále v Lipnici nad Sázavou. Pořad, který je připomínkou stého výročí autorova narození, líčí Jaroslava Haška jako skutečného člověka bez příkras, laciných zjednodušení a tendenčních interpretací. Nahlíží do autorova soukromí a rozkrývá pozadí vzniku jeho některých děl. A především představuje Jaroslava Haška tak, jak jej většinou neznáme. (Česká televize)

(více)

Recenze (5)

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Příliš letem světem. Moc nového jsme se nedozvěděli. Zvuk podkreslují záběry starých němých filmů, což je vcelku fajn, ale obešla bych se bez „hraných“ vsuvek, jak Čermák čte z Haškova díla. To bylo často zbytečné a uvítala bych víc faktů. Třeba jeho zážitky ze Sovětského svazu byly někdy až nepříjemně zkratkovité a nedávaly tak smysl. Taky nebyli dost dobře vybraní respondenti (zbytečně moc důraz na potomky) a někteří nebyli dostatečně vytěžení (italská překladatelka Haškova díla). Opravdu ráda bych se někdy dočkala pořádného zpracování Hašova působení v Legiích a potom v Rudé armádě, ale to asi nebude nikdy. Rusové své archivy jen tak neotevřou a stejně se tam toho asi moc nedochovalo. Stejně je to zvláštní: Hašek – náš nejpřekládanější autor, jeden z nejslavnějších a přitom jeden z nejvíce nepochopených a nejvíce vzbuzující odmítání. ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Takové pořady jsou důležité hlavně proto, že žijeme v době, kdy mladí lidé znají tak možná Tolkiena a ještě J.K. Rowling. I já se přiznám, že hlavní dílo, které jsem si s Haškem spojoval je právě Osudy dobrého vojáka Švejka. O jeho životě jsem si toho pamatoval jen málo a není špatné si ho připomenout a podívat se na místa, kde pobýval a ovlivnily ho. Navíc se dozvíme spousty zajímavostí i od jeho příbuzných a zvláště mě zaujaly okolnosti vzniku slavného díla. Hynek Čermák ovšem nepůsobil z mého pohledu v hospodě a s knihou v ruce dobře. Více by se mi líbilo, kdyby komentáře jen četl třeba s archivními záběry. ()

Reklama

Marze 

všechny recenze uživatele

Dokument České televize o výborném hospodském vypravěči. Každý má ve svém okolí někoho, kdo má vypravěčský dar a při jeho obyčejné historce zatajujeme dech. ()

Galerie (4)

Reklama

Reklama