Reklama

Reklama

Čarodějnictví

(festivalový název)
Trailer

Obsahy(1)

Na konci 19. století na ostrově Chiloé u jižní části chilského pobřeží je domorodá třináctiletá dívka Rosa (fenomenální Valentina Véliz Caileo) nucena přihlížet brutálnímu násilí německého kolonizátora vůči jejímu otci. Příběh pomsty zraněné dcery, která zavrhne křesťanství a uchýlí se ke kultu vlastních předků spojujícímu čarodějnické praktiky s odbojem, zaznamenal velký ohlas při světové premiéře na festivalu Sundance. Christopher Murray nabídl jeden z nejpoutavějších zážitků festivalu, jeho uhrančivá podívaná je zároveň fascinujícím komentářem k pošetilosti kolonizujících agresorů narážejících na magií prodchnuté sepětí původních obyvatel s přírodou. (MFF Karlovy Vary)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (19)

pornogrind 

všechny recenze uživatele

Tak Brujeria je nejenom mexická deathgrindová kapela ale teď už i hororově laděnej kousek věnující se čarodějnictví. Když jsem se o filmu dozvěděl moc jsem se na něho těšil jelikož pro filmy s tématikou čarodějnictví mám slabost. Proto se o5 neubráním mírnýmu zklamání. Asi jsem čekal ještě o trochu víc. Každopádně to neznamená, že je to špatnej film. Právě naopak. Jen mám obavy, že Brujeria většího úspěchu nedosáhne. Alespoň né v širších kruzích. O5 jde o film kterej ocení spíš menšinovej divák. ()

Reesam 

všechny recenze uživatele

Asi jsem ten film nepochopila jak bych měla, nebo prostě možná jen nechapu artové filmy, ale tohle byla nuda. Sorry not sorry. Nevíte kdo je její otec, kdo je ona, kdo jsem já. Marně se snažíte chytit něčeho, co by vám prvni polovinu filmu pomohlo se orientovat v ději. No, a když už se to začne rýsovat a konečně to ma minimalně aspoň tu hlavu, když ne i patu, tak to skončí. Znovu to vidět teda nemusím, a kdybych o to promítání včera přišla, tak se vlastně taky nezlobím.. ()

Reklama

Adramelech 

všechny recenze uživatele

Děj se odehrává na ostrově Chiloé, který leží kousek od západního pobřeží jihoamerického kontinentu zhruba v polovině chilské „nudle“. Ostrov je pro své klima a přírodní poměry srovnáván s Irskem. Podle toho, co vidíme ve filmu, je tam pořád zataženo nebo prší. Ostrované chodí teple oblečení a indiánky v bederních zástěrkách tam cestovatel rozhodně nespatří. I hlavní hrdinka, mladá indiánská dívka, chodí v jednom kuse navlečená jak mumie. Příběh je situován do doby ke konci 19. století, kdy jej okupují Němci, kteří by indiány nejraději vyhladili. Dost možná četli dílo zakladatele vědeckého rasismu Arthura de Gobineau, podle jehož úsudku patří indiánská rasa k těm nejzdegenerovanějším. S tímto názorem hluboce nesouhlasím. Opírám se přitom o svoji osobní zkušenost. Svého času jsem byl v kontaktu s jednou (mexickou) indiánkou. Slečna byla důkladně obeznámená s latinskoamerickou literaturou, intelektuálně byla na výši a ani po fyzické stránce nevykazovala žádné nedostatky či vady. Zpět k filmu, který má podle anotace pojednávat o indiánské magii. Ta však přichází na pořad až ke konci filmu a zrovna moc tam toho neukázali. Každopádně mi přijde divné, že by se holka tak rychle zaškolila. Bohužel se mi nikdy nedostala do rukou žádná monografická studie o magii chilských indiánů a tento film ji nemůže nahradit ani náhodou. ()

JASON_X 

všechny recenze uživatele

Předem varuju, že se v žádném případě nejedná o nějaké přímočaré a svižné "revenge" béčko typu "křivda - pomsta", alébrž o art, tak aby u toho pak třeba někdo utrpením nezhebnul. Já tedy pomalé a zádumčivé filmy tuze rád, ale nesmějí být rozvláčné a nudné (což samozřejmě není pravidlem). A Brujería je bohužel v první řadě rozvláčná. Navíc její postavy jsou (snad kromě té starostovy) též hodně ploché, respektive divákovi (snad záměrně) nepřiblížené, indiánská pomsta je hodně neuspokojivá a o životě původních obyvatel té doby (jen krátce po jejich definitivním porobení) se dozvíme úplné prd. Ano, je to totiž film poetický, nikoliv faktografický nebo aspoň thrillerový. Jeho největší (a asi i jedinou) devizou pro mě bylo následné seznámení se se zajímavou historií původních obyvatel Chile, o kterých jsem dosud nevěděl nic. ()

Easykill 

všechny recenze uživatele

V roce 1880 byl Indiánský kmen (organizace) Recta Provincia obviněn z čarodějnictví. Brujería je dobový snímek inspirován touto skutečnou událostí. Celkem zajímavý (opět jiný) pohled na čarodějnictví a magii. Film má krásné lokace a celkově prostředí. Obsazení je povedené a herci vypadají i hrají autenticky. Syrový opar se nad filmem vznáší a funguje skvěle. Pomalé tempo a ARTový nádech jdou u těchto snímků jen do plusu. To také znamená, že to nebude pro každého. Za mě silné a povedené drama. ()

Galerie (2)

Zajímavosti (3)

  • Film je inšpirovaný skutočným príbehom, v ktorom boli členovia organizácie Recta Provincia v roku 1880 obvinení z čarodejníctva. (Arsenal83)

Reklama

Reklama